Ukrajina se obává útoku z Podněstří. Rusko tam má vyzbrojené vojáky

Události: Ukrajina se obává útoku z Podněstří (zdroj: ČT24)

Pod povrchem letní letargie panuje v zapadlém zemědělském koutu válečné Ukrajiny – u hranic s Podněstřím – napětí. Za hraničním plotem má Rusko už ze sovětských dob několik plně obsazených vojenských základen. Od začátku války z Moskvy opakovaně zazněla hrozba otevřít třetí frontu právě odsud.

„Ruské snahy mobilizovat muže v neuznané Podněsterské republice a poslat je do probíhajících bojů se nesetkaly s úspěchem. Z naší strany proběhly všechny přípravy a obrana pevně drží,“ uvedl mluvčí vojenské správy Oděské oblasti Serhij Bratčuk.

V Podněsterské republice je kromě 1500 plně vyzbrojených Rusů ještě pět a půl tisíce místních vojáků a také 20 tisíc mužů záloh.

Ruské síly v oblasti zůstaly od roku 1992. Podle dnes už známého scénáře tehdy Moskva vyzbrojila proruské povstalce v občanské válce proti čerstvě samostatnému Moldavsku. Z krve tisíce vojáků a pěti set civilistů se zrodila neuznávaná Podněsterská moldavská republika. Pod ochranou Ruska a jeho místního arzenálu. Dnes představuje hrozbu pro bránící se Ukrajinu.

V oděském regionu jakoby zamrzlém ve starých sovětských časech se obávají možného útoku z Podněstří i mořského výsadku ruské Černomořské flotily. Ta číhá sto kilometrů od pobřeží.

Protiletecké sirény se v oblasti ozývají hlavně v noci. Ve dne se teď lidé na jihu Ukrajiny od Oděsy po Podněstří věnují té nejdůležitější události hned za válkou – žním. A doufají, že své zboží nakonec nějak do světa dostanou.