Rusové změnili taktiku. Nasazují malé jednotky do boje muže proti muži, tvrdí Kyjev

Události: Boje na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ruská vojska v noci na pátek pravděpodobně ostřelovala ukrajinská města Charkov a Oděsu. Letecký poplach byl vyhlášen po celém území státu. Boje pokračují také v Donbasu, ruské jednotky se soustřeďují na postup na Slovjansk. Všechny hlavní mosty přes řeku Severní Doněc, které spojují město Severodoněck s dalším územím, jsou zničené. Na jihu se Ukrajina dál neúspěšně snaží o postup na Cherson. Ohlásila také zničení ruského remorkéru vezoucího zásoby včetně zbraní na Hadí ostrov.

Rusové se stále snaží obsadit Severodoněck, nedaří se jim však odtamtud vyhnat několik set zbývajících obránců. Podobná situace je v Lysyčansku.

Lysyčansk má tu výhodu, že je asi o sto metrů výš, takže je to vhodné místo pro umístění malých minometů a dalších dělostřeleckých systémů, které ohrožují postupující ruské jednotky. Podle ranního hlášení ukrajinského generálního štábu se ruské jednotky soustřeďují na postup na Slovjansk v Doněcké oblasti.

K zásadnímu postupu, o který se Rusové snaží už několikátý den, ale nedošlo. Kolem města Izjum se navíc připravuje ukrajinská protiofenziva, uvedl zpravodaj ČT Jakub Szántó ze Lvova.

V Charkovské oblasti na severovýchodě země se ruské síly snaží udržet kontrolu nad státními hranicemi a brání ukrajinské armádě v přístupu k nim, uvedl ukrajinský generální štáb.

Zpravodaj Szántó o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Podle informací štábu Rusové už neválčí v rámci taktických uskupení, ale jde spíše o malé jednotky, které bojují doslova muž proti muži, což je nesmírně nebezpečné jak pro útočníky, tak obránce. 

Na jižní frontě nedošlo v posledních 24 hodinách k ukrajinskému postupu, dodal zpravodaj. „Ukrajinci v tuto chvíli asi nemají dostatek sil, protože jsou vázáni bojištěm na východě. Rusové se nyní upevňují v oblasti kolem okupovaného Chersonu, ty nejvzdálenější jednotky ukrajinské armády mají být osm až deset kilometrů daleko,“ řekl Szántó. 

Počty zabitých ukrajinských obránců navíc rostou. Podle údajů Kyjeva už každý den padne sto až dvě stě z nich a jeho armáda přišla od začátku války až o polovinu vojenské techniky.

Možné operace pod falešnou vlajkou

Ruské jednotky působící v oblasti jihoukrajinského Chersonu mohou podnikat operace pod falešnou vlajkou, aby zlomily podporu tamního ukrajinského obyvatelstva pro protiofenzivu ukrajinské armády. Ve své poslední zprávě o vývoji ruské invaze na Ukrajinu o tom píše americký Institut pro studium války (ISW). 

Jednu oběť si vyžádal raketový úder v Mykolajivu na jihu Ukrajiny. Místní guvernér Vitalij Kim sdělil, že při útoku utrpělo dalších šest lidí včetně dítěte zranění. Poničeny byly čtyři obytné budovy.

Ukrajinská armáda informovala, že středeční exploze na tržišti ve vsi Čornobaivka na severním předměstí Chersonu si vyžádala oběti. Jde o místo, kde už dříve ukrajinské jednotky útočily na muniční sklady, které si v této oblasti po jejím ovládnutí vytvořilo Rusko, připomíná ISW. Ukrajinské jižní operační velení uvedlo, že ruští vojáci se snaží zlomit veřejné mínění v Chersonu a obviňovat ukrajinskou armádu z útoků na civilní infrastrukturu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu oznámil, že cílem ukrajinských sil je Cherson osvobodit.

Velení ukrajinské armády tvrdí, že příslušníci teritoriální obrany a ozbrojených sil v Doněcké oblasti sestřelili ruský vrtulník Mi-35M. V Chersonské oblasti prý nepřítel utrpěl velké lidské ztráty.

Ukrajinci tvrdí, že potopili ruský remorkér

V Černém moři u Hadího ostrova ukrajinské síly raketami Harpoon zasáhly ruský remorkér, který převážel zbraně, munici a vojáky, uvedl na sociálních sítích guvernér Oděské oblasti Maksym Marčenko. Podle něj jde o plavidlo Vasilij Bech. Zásah potvrdily na Facebooku také ukrajinské námořní síly.

V pátek večer Marčenko uvedl, že se ruská loď potopila. Informoval o tom na svém webu list Ukrajinska pravda. 

Zprávy z míst bojů nelze nezávisle ověřit.