Bitva o Severodoněck podle Kyjeva rozhodne o osudu Donbasu. Útoky odrážíme, tvrdí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videoprojevu uvedl, že „brutální“ bitva o město Severodoněck je klíčová a právě zde se nyní rozhoduje o osudu „našeho Donbasu“. Prohlášení přichází ve chvíli, kdy se ukrajinské síly stahují do okrajových částí města, které podle agentury Reuters ruské ostřelování změnilo ve vybombardovanou pustinu. Ukrajinská armáda oznámila, že se jí podařilo zasáhnout tři nepřátelské muniční sklady v Chersonské oblasti.

„Tohle je velmi brutální, velice tvrdá bitva, možná jedna z nejnáročnějších v této válce. Severodoněck zůstává epicentrem střetů v Donbasu. A z velké části se právě zde rozhoduje o osudu našeho Donbasu,“ řekl ukrajinský prezident ve středečním videoprojevu.

Reuters uvádí, že ukrajinští bojovníci se během středy stáhli do okrajových částí města, ale zároveň se zavázali, že tam budou bojovat tak dlouho, jak jen to bude možné. Serhij Hajdaj, guvernér Luhanské oblasti, v rozhovoru pro ukrajinskou televizi ve středu pozdě večer řekl, že dělostřelecká palba mění Severodoněck ve „vybombardovanou pustinu“. Ničeno je podle něj především centrum města.

Intenzivní střety podle Hajdaje pokračují i ve čtvrtek, ruské jednotky „ničí všechno, co lze využít jako obrannou pozici“. Útočníci podle něj také intenzivně ostřelují oblasti v držení ukrajinských obránců. Ti mohou podle Hajdaje město „vyčistit“ ve chvíli, kdy budou mít k dispozici dalekonosné dělostřelectvo.

Ukrajinské síly ovládají přibližně třetinu města – průmyslovou zónu a přilehlé čtvrti, uvedl ve čtvrtek starosta Severodoněcku Oleksandr Strjuk. „Obranná linie se drží, noc byla kvůli ustavičné palbě děl dost těžká,“ řekl podle agentury Unian. Situaci hodnotí jako složitou, ale zvládnutelnou.

Ve městě, které před válkou mívalo asi sto tisíc obyvatel, jich podle starosty zůstala asi desetina, kterou nyní ale nelze evakuovat. Lidé se už déle než měsíc a půl musejí obejít bez dodávek vody, elektřiny a plynu, upozornil. Humanitární situace ve městě je podle Strjuka „skoro kritická“.

Útoky odrážíme, hlásí ukrajinská armáda

„Naši bojovníci se drží v průmyslové zóně Severodoněcku. Ale nebojuje se pouze tam, ale i přímo ve městě,“ popsal Hajdaj, podle kterého Rusové nyní ovládají také přes 98 procent Luhansku. Ukrajinské jednotky mají stále pod kontrolou Lysyčansk, který se Severodoněckem tvoří souměstí. Podle Hajdaje tam ovšem ruské síly ničí obytné budovy. Tvrzení ovšem nelze nezávisle ověřit, připomíná Reuters.

„Nepřítel pokračuje ve svém neúspěšném pokusu oslabit (ukrajinskou) obranu města Severodoněck,“ uvedl v ranní zprávě ukrajinský generální štáb. Podle něj se armádě podařilo za posledních 24 hodin odrazit řadu útoků ruských jednotek.

Ukrajinské velení uvádí, že za posledních 24 hodin v Donbasu v důsledku ruského ostřelování přibližně dvou desítek obcí a měst zemřeli čtyři lidé a že se obráncům podařilo zabít 31 ruských vojáků. Uvedená čísla ale není možné nezávisle ověřit.

 Pokračující boje v Severodoněcku potvrdila i ranní zpráva britského ministerstva obrany. Podle Londýna je však pravděpodobné, že se ruská armáda pokouší zvýšit své úsilí o postup na jih od města Izjum. Tam se ruská ofenziva prakticky zastavila v dubnu díky schopnostem ukrajinských obránců.

Ruská armáda pokračovala v bombardování a bojích také v Doněcké oblasti, například u města Bachmut. I v tomto případě Ukrajina tvrdí, že protivníkovi způsobila výrazné ztráty. Podle velení ukrajinské armády se Rusko snaží posílit své jednotky a v Charkovské oblasti opevňuje své obranné pozice. Ve více oblastech pak jeho vojska ostřelují ukrajinská města.

Rusové přešlapují na místě, tvrdí ukrajinský ministr

„Situace na frontě je těžká. Ztrácíme každý den až stovku zabitých bojovníků a pět set raněných. Kreml nadále vyvíjí tlak masami, přešlapuje na místě, čelí silnému odporu a trpí obrovskými ztrátami. Ale ještě stále má sílu pro postup v jednotlivých úsecích fronty. Je nutné si zachovat soustředění. Pak Ukrajina zvítězí,“ nechal se ve čtvrtek slyšet ministr obrany Ukrajiny Oleksij Reznikov podle agentury Interfax-Ukrajina.

Zároveň nyní podle agentury vyjádřil nespokojenost s rychlostí dodávek západních zbraní a jejich množstvím, současně však poděkoval zemím, které tyto zbraně poskytují. Ukrajina podle něj potřebuje především větší množství moderních raketometů západního typu a příslušnou munici, dále potřebuje nahradit opotřebovaná děla „sovětských“ ráží moderními děly západní ráže a to opět s příslušnou municí, která se na Ukrajině nevyrábí.

Ukrajinská velvyslankyně v USA Oksana Makarovová pro CNN uvedla, že ukrajinští vojáci jsou v Luhanské a Doněcké oblasti, které dohromady tvoří Donbas, výrazně přečíslení. „Jak už ukázaly boje o Kyjev, můžeme o něco dočasně přijít. Každopádně se toto snažíme minimalizovat, protože víme, co se může stát, když Rusové nějakou oblast ovládnou. Ale získáme to zpět,“ nepochybuje diplomatka.

Zasáhli jsme muniční sklady nepřítele, hlásí Ukrajinci

Ozbrojené síly Ukrajiny provedly během středy dva letecké útoky na uskupení ruských sil v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a zasáhly tři nepřátelské muniční sklady. Při útocích bylo zabito 30 ruských vojáků a zničeno několik kusů techniky. Na Facebooku to v noci na čtvrtek v pravidelné svodce uvedlo operační velitelství Jih ukrajinské armády.

„Nepřítel pokračuje v boji na obsazených obranných liniích. Převládající taktikou jsou dělostřelecké a minometné souboje,“ píše velení. Ukrajinská a ruská strana se střetávají také v občasných přestřelkách, Ukrajincům se daří útoky odrážet a Rusové se stahují a „nechávají za sebou mrtvé, raněné a poškozenou techniku“.

Ruské jednotky posilují také svou přítomnost v Záporožské oblasti, kam přesunuly až třicet tanků T-62, uvedl mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk. Tanky jsou rozmístěné v okolí Vasylivky, asi 35 kilometrů od Záporoží.

Reportér České televize Jakub Szántó v ranním vstupu z jihoukrajinské Oděsy uvedl, že zatímco u Severodoněcku jsou ukrajinské jednotky ve velmi těžké pozici a musí čelit ruským útokům, na jihu země je situace obrácená.

„Jsou to Ukrajinci, kdo tlačí na Rusy. Z Chersonu přicházejí zprávy, že byly pozastaveny přípravy na lokální pseudoreferendum, které má údajně světu vysílat signál, že místní (obyvatelé) se chtějí připojit k Ruské federaci,“ popsal reportér. Důvodem je právě aktivita ukrajinských jednotek v regionu a úspěchy jejích dělostřelců, jimž se daří Rusy zatlačovat z nedávno obsazených pozic.

Přímo v Oděse byl podle reportéra v noci na čtvrtek mnohem větší klid než předchozí noc, kdy spánek obyvatelů města přerušilo celkem pět protileteckých poplachů. V předchozích hodinách naopak nezazněly sirény ani jednou. Oděsané se podle Szánta snaží žít co nejvíce normálně, i když se kromě protileteckých poplachů musí vypořádat například i s výpadky dodávek rozličného zboží. Velmi dlouhé fronty se stojí třeba na benzin či naftu.

Zpravodaj ČT Jakub Szántó o aktuální situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Podle politického geografa Jana Kofroně z Katedry politologie na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy není bitva o Severodoněck rozhodující a jsou to podle něj jen velká slova. Připouští sice, že jde o významné město v měřítku lokálního postupu a pokud by ho Rusové společně s Lysyčanskem dobyli, tak lze říci, že dobyli celou Luhanskou oblast.

Zelenského slova o tom, že v Severodoněcku očekává zatím nejtvrdší a nejdůležitější bitvu od začátku únorové invaze, Kofroně ale prý překvapily. „V celkovém postupu Rusů zas takovou roli nehraje, protože i pokud by ho dobyli, boje by se nezastavily,“ domnívá se Kofroň.

Horizont ČT24: Politolog Jan Kofroň k bitvě o Severodoněck (zdroj: ČT24)