Z Donbasu prchají před válkou další lidé. Štáb ČT natáčel s několika raněnými

Události: Štáb ČT natáčel na Donbase (zdroj: ČT24)

Ruská armáda pokračuje v intenzivních bojích na Donbasu. Podle generálního štábu ukrajinské armády se útoky zaměřují na města Severodoněck a Komyšuvacha v Luhanské oblasti. Ruskými silami je již zcela ovládané například město Lyman, v jehož blízkosti natáčel zpravodaj ČT Václav Černohorský s kameramanem Pavlem Němečkem.

V polích po ruské palbě zůstávají krátery, po Ukrajincích zase stopy techniky. Ne vždy však padají projektily na vojenské pozice. Každý den tak přibývá mrtvých a zraněných civilistů.

Obyvatelé zničeného domu ve Slovjansku, se kterými štáb ČT natáčel, se tři dny po raketovém útoku ruských sil probírali troskami svých životů. Jednou z obětí byla i manželka Vitalije. I přes svůj špatný zdravotní stav se ji pokoušel vlastními silami zachránit. Nedlouho po výbuchu ale zemřela.

Úřady vyzývají lidi, aby kvůli hrozícímu ostřelování odjeli. Kvůli nedostatku pohonných hmot se hlavním prostředkem evakuací na západ stává vlak. Ty nejslabší převážejí sanitky. Na nádraží v Pokrovsku je čeká spoj upravený na nemocnici na kolejích. Provozuje jej organizace Lékaři bez hranic.

Situace na frontě je nepředvídatelná. A Lékaři bez hranic jen s minimálním předstihem vědí, kam a pro kolik lidí se mají vypravit. Vlaky z oblasti a lidi v něm běžně čeká až dvacetihodinová cesta do relativního bezpečí západní Ukrajiny.