Rusové stupňují obléhání Lysyčansku, těžká palba pokrývá celé čtvrti. Město zřejmě čeká osud Mariupolu

Ruské síly se již několik týdnů snaží zničit ukrajinské obranné pozice na jihu a východě města Lysyčansk. Jde jim o obklíčení a odříznutí jednotek, které mají za úkol město udržet. A uplynulé hodiny ukazují, že obrana posledního města v Luhanské oblasti, které Ukrajina stále drží, výrazně oslabila. Představitel oblasti připustil, že se ukrajinská vojska možná budou muset stáhnout.

Ve čtvrtek ráno dostali Ukrajinci od svého generálního štábu další zdrcující zprávu. Ruská vojska obsadila dvě osady jižně od Lysyčansku a snaží se obklíčit ukrajinské obránce v tomto městě. Jde o další z vícera vesnic, které se Rusku v posledních dnech podařilo zabrat.

Rusové se rovněž nevzdávají snah obsadit silnici vedoucí z Bachmutu do Lysyčansku, která pro ukrajinské obránce představuje jednu z posledních zásobovacích tras pro nejvýchodnější část donbaské fronty. Bojuje se také o výšiny poblíž vesnice Berestove.

Štáb dále uvádí, že ruské síly podnikají ofenzivu ve směru na Zolote. Podle zpráv z předchozího dne ukrajinská vojska tuto oblast z větší části vyklidila, aby se s ruským postupem jižně od Lysyčansku vyhnula obklíčení.

Obsazení dvou vesnic u Lysyčansku potvrdil také představitel Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Samotný Lysyčansk je dle něj pod těžkou palbou více než sta jednotek s raketovými systémy.

„Je zde tolik dělostřelectva a minometů, že Rusové pokrývají těžkou palbou celé čtvrti. Četné oběti mezi civilisty. Navzdory ostřelování je město v čele ukrajinského odporu proti okupantům,“ uvedl Hajdaj podle The Guardian.

„Naše velení může dát vojskům příkaz stáhnout se a zaujmout nové pozice ve snaze předejít obklíčení,“ řekl nicméně později podle ruské redakce BBC Hajdaj. Upřesnil, že město zatím odříznuto není a že z něho pokračuje evakuace obyvatel. „Celý Lysyčansk je na dosah ruské palby. Je v něm velmi nebezpečno,“ doplnil.

Stažení ukrajinských vojsk od Lysyčansku by Moskvě pomohlo v dosažní jednoho z jejích hlavní cílů – ovládnutí celé Luhanské oblasti, podotkla agentura Reuters.

ISW: Rychlé dobytí je nepravděpodobné

Těžkou situaci Ukrajinců bránících Lysyčansk potvrzuje i britské ministerstvo obrany. Ve svém nejnovějším hlášení uvádí, že ruské síly v posledních dnech velmi pravděpodobně postoupily o celých pět kilometrů až k jižnímu předměstí Lysyčansku. Část obránců se musela stáhnout, aby nebyla obklíčena. Ruský postup je podle něj důsledkem posil a soustředěné palby. Výspa ukrajinské obrany v Lysyčansku a Severodoněcku se ocitá pod zvýšeným tlakem, ruské snahy o širší obklíčení západní části Doněcké oblasti nicméně uvázly na mrtvém bodě.

„Ruské síly pokračovaly v ziscích jižně od Lysyčansku a v nadcházejících dnech pravděpodobně dosáhnou města, i když je nepravděpodobné, že by se jim podařilo rychle dobýt oblast Severodoněcku a Lysyčansku,“ uvádí americký Institut pro výzkum války (ISW). Upozorňuje také na zlepšení ruské protivzdušné obrany, která Ukrajincům v Donbasu brání v efektivním využití bojových dronů.

Posily pro Severodoněck

Rusové ovládli také převážnou část města Severodoněck, který tvoří s obléhaným Lysyčanskem souměstí. Ukrajinci se ale drží v průmyslové zóně na okraji a podle Hajdaje se tam dál odehrávají boje. Ukrajina vyslala do města posily, uvedla ve středu agentura Reuters s odvoláním na svědectví fotografa Oleksandra Ratušňaka.

Město je pod neustálými útoky, ukrajinští vojáci tam často tráví i několik týdnů a dělostřelecká palba je pro ně denní chléb. Moskva minulý týden ukrajinské vojáky v Severodoněcku vyzvala, aby se vzdali.

Ratušňak natočil ukrajinské posily, jak připlouvají do města po řece Severní Doněc v nafukovacích člunech. Všechny hlavní mosty přes, které spojují Severodoněck s dalším územím pod kontrolou ukrajinských sil, jsou totiž pravděpodobně zničené, uvedlo dříve britské ministerstvo obrany s odkazem na poznatky vojenské rozvědky.

Do Severodoněcku připluly posily
Zdroj: Reuters/Oleksandr Ratušňak

Fotograf uvedl, že do města se dostal v minulých dnech s ukrajinským praporem Svoboda a strávil zde dvě noci. Podle Reuters se mu podařilo poskytnout vzácný pohled zevnitř do rozhodující bitvy ruské války na Ukrajině.

Dle Hajdaje mají Ukrajinci stále šanci město udržet. „Je to malé město – čtyři krát čtyři kilometry – a stejně se ho (Rusům) nedaří ani čtvrtý měsíc od (začátku invaze) ovládnout,“ řekl v ukrajinské televizi.

Pálit a kouřit

Ukrajinští vojáci v Severodoněcku střídavě pálí z tankového kanónu a kouří, zatímco se schovávají ve sklepě před venkovními explozemi, které uvnitř jejich úkrytu víří prach. V sutinách se prohání opuštěný jezevčík, kterého vojáci pojmenovali Kulka, popsala agentura obvyklý den v Severodoněcku. „Je to pro nás jako vykopávat brambory,“ řekl jeden z vojáků.

Ukrajinští obránci kromě toho uvedli, že ruské vojáky potkají nablízko jen zřídka a na dlouhých úsecích nemusejí pálit z ručních zbraní, což podle Reuters potvrzuje důležitou roli, kterou má v bitvě o Severodoněck dělostřelectvo.

Ukrajinský voják s jezevčíkem
Zdroj: Reuters/Oleksandr Ratušňak

Ve městě se stále ukrývá také sedm až osm tisíc civilistů, protože v současné době je podle starosty Oleksandra Strjuka příliš riskantní odjet. „Armáda s nimi sdílí léky,“ uvedl podle Reuters Strjuk v televizním vysílání. „Míra zničení města je čím dál větší. Historická část je teď v troskách po tom, co tudy prošla bojová linie. Rusové ničí budovy do základů,“ sdělil Strjuk. 

Ukrajinská obrana Severodoněcku a Lysyčansku spotřebovala palebnou sílu mnoha ruských jednotek a otupila jejich snahy o postup v sousedním Doněcku. Rusové se však stále mohou obracet na rezervy držené v nedalekých oblastech jihozápadního Ruska, zatímco některé z nejlepších ukrajinských jednotek jsou vážně vyčerpány měsíci raketových, dělostřeleckých a leteckých útoků.

Pokud se však Ukrajinci rozhodnou zakopat v okolí Lysyčansku, bude k jeho dobytí pravděpodobně zapotřebí značného úsilí, možná i v řádu týdnů. CNN předpovídá, že se do té doby možná bude Lysyčansk vizuálně značně podobat zpustošeným městům Severodoněck, Popasna či Mariupol.