TÉMA

Anton Heraščenko

Rusko raketami zaútočilo na humanitární konvoj u Záporoží, zahynulo třicet lidí

Při raketovém útoku na civilní humanitární konvoj u jihoukrajinského města Záporoží zemřelo podle ukrajinské policie třicet lidí, dalších 88 je zraněných. Předchozí bilance byla podle vedoucího oblasti Oleksandra Starucha pětadvacet mrtvých a padesát zraněných. Ukrajinské úřady viní z útoku Rusy. Moskvou dosazená okupační správa Záporožské oblasti uvedla, že za útokem stojí Kyjev.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 20:30|

Raketomety HIMARS údajně zasáhly základnu wagnerovců v Popasně. Prigožin unikl

Raketomety HIMARS, které díky dodávkám ze Spojených států nyní používá ukrajinská armáda, údajně zasáhly základnu ruské žoldnéřské Wagnerovy  skupiny v okupovaném ukrajinském městě Popasna. Na Twitteru o tom informoval například poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Na sociálních sítích kolovaly spekulace, že při útoku byl zabit i majitel skupiny Jevgenij Prigožin, ale vedoucí Luhanské oblasti Serhij Hajdaj to popřel.
14. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 14:00|

Rusové zaútočili z našeho území na Bělorusko, chtějí ho vtáhnout do války, tvrdí Ukrajina

Ruské letadlo zaútočilo z Ukrajiny na běloruskou vesnici, tvrdí ukrajinská armáda. Je to podle ní provokace, která má vtáhnout Minsk do války. Ukrajinské analytické centrum následně oznámilo, že běloruské jednotky mohou zaútočit již v pátek po deváté hodině, píše agentura Unian. Poprvé od začátku invaze také Rusové ostřelovali ukrajinská města Luck a Dnipro. Na východě podle Moskvy dobyli Volnovachu severně od obléhaného Mariupolu. Ruský konvoj, který byl naposledy spatřen severozápadně od Kyjeva, se podle satelitních snímků pořízených ve čtvrtek převážně rozptýlil a přeskupil. Ukrajinská vojenská rozvědka také tvrdí, že Putin nařídil přípravu teroristického útoku na jadernou elektrárnu v Černobylu.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 21:58|