Raketový útok na Časiv Jar ze soboty si vyžádal už 47 obětí, uvádí ukrajinská média

Podle ukrajinského média The Kyiv Independent si ruský raketový úder na pětipatrový obytný dům ve východoukrajinském Časiv Jaru ze soboty vyžádal už 47 obětí. Záchranáři vytáhli ze sutin 47 těl, včetně jednoho dítěte, uvedl ve středu zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta Ukrajiny Kyrylo Tymošenko. Devět lidí bylo zachráněno.

Tymošenko napsal na svém Telegramovém účtu, že ve středu v 09:48 bylo při mimořádných záchranných akcích zpod sutin vytaženo tělo další ženy. „Celkem se od začátku prací podařilo najít a z místa odvézt těla 47 mrtvých včetně jednoho dítěte a z trosek se podařilo vyprostit devět osob. Práce pokračují,“ napsal zástupce Andrije Jermaka. 

Jermak, šéf Kanceláře ukrajinského prezidenta, dříve prohlásil, že úder byl „dalším teroristickým útokem“ a že Rusko by v důsledku toho mělo být označeno za „státního sponzora terorismu“. Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že zničilo „dočasný bod rozmístění“ ukrajinské jednotky územní obrany. Mluvčí ruské armády Igor Konašenkov uvedl, že Rusko při útoku na Časiv Jar zabilo „více než tři sta nacionalistů“, ale neupřesnil, zda má na mysli červencový nálet nebo dřívější útok.

Raketa zasáhla pětipatrový dům, který se zřítil. Podle jedné z přeživších zasáhly dům celkem tři střely. Mezi těly, která záchranáři vyprostili z trosek budovy, bylo i tělo devítiletého chlapce.

Časiv Jar má asi dvanáct tisíc obyvatel a nachází se asi dvacet kilometrů jihovýchodně od Kramatorska na západní straně města Bachmut, které se ruské jednotky snažily dobýt. Úder byl proveden „Uraganem“, samohybným 220mm vícenásobným raketometem zkonstruovaným v Sovětském svazu.