Při ruském raketovém útoku zemřelo patnáct lidí. Tři desítky mohou být pod sutinami

Počet obětí ruského raketového útoku v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny vzrostl na patnáct. Raketa zasáhla pětipatrový dům, který se zřítil, uvádějí v neděli místní úřady. Podle sdělení šéfa místní správy Pavla Kyrylenka se pět osob zatím podařilo zachránit. Počet obětí se ale ještě může zvýšit, protože v sutinách mohou být až tři desítky lidí. Na místě stále zasahují záchranáři, kteří se snaží v troskách domu objevit přeživší.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (červenec 2022)

  • 21:34

    Mezinárodní výbor Červeného kříže dosud nedostal povolení navštívit místo útoku na věznici Olenivka v Doněcké oblasti, kde zahynuly desítky ukrajinských válečných zajatců. Červený kříž nabízí pomoc při evakuaci zraněných, stejně jako materiální podporu. Úkolem Červeného kříže není vyšetřování údajných válečných zločinů, píše Reuters.

  • 15:52

    Úřady v Mykolajivu dnes oznámily, že při ruském ostřelování města zemřel jeden z největších ukrajinských obchodníků s obilím Oleksij Vadaturskyj a jeho manželka. Město zažilo silné ruské bombardování, podle poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka byl však útok na podnikatele cílený. "Nebyla to náhoda," uvedl. Vadaturskyj podle magazínu Forbes patřil v roce 2021 mezi 30 nejbohatších Ukrajinců a jeho společnost vlastní i nákladní lodě.

  • 15:39

    Turecký prezidentský mluvčí Ibrahim Kalin uvedl, že lodě s obilím jsou na Ukrajině naložené a připravené vyplout. Podle něj zbývá už jen dojednat pár maličkostí.

    "Je velká pravděpodobnost, že první loď by mohla vyplout zítra (v pondělí) ráno, pokud se vše vyřídí do večera," uvedl Kalin s tím, že loď by vyplula z Oděsy. O situaci dnes jednal s ukrajinskými představiteli i turecký ministr obrany Halusi Akar, podle kterého je rovněž vše technicky připraveno pro zahájení přepravy přes Černé moře.

Kyrylenko sdělil, že raketa dopadla v sobotu večer na město Časiv Jar, které leží na severovýchodě Doněcké oblasti. Ze sutin se záchranáři snaží dostat další přeživší, podle Kyrylenka navázali kontakt se dvěma obyvateli domu. „S jistotou víme, že jsou tam někteří lidé stále naživu. Nyní se přijímají opatření na jejich záchranu,“ uvedla pro BBC také Veronika Bakhalová z doněcké záchranné služby. Dodala, že pod troskami je stále nejméně dvacet lidí, včetně jednoho dítěte.  

Sousedé byli i dvanáct hodin po zásahu v šoku. Podle jedné z přeživších Ljudmily zasáhly dům celkem tři střely. „Utekli jsme do sklepa. První zásah dopadl do kuchyně. Druhý, už si ani nepamatuji, byl tam záblesk, běželi jsme směrem k druhému vchodu a pak rovnou do sklepa. Tam jsme seděli celou noc až do dnešního rána,“ vyprávěla Ljudmila agentuře Reuters. Kyrylenko na síti Telegram napsal, že pětipatrovou budovu zasáhly střely z raketometu Uragan.

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak nálet na Telegramu nazval „dalším teroristickým útokem“. Rusko by kvůli tomu podle něj mělo být označeno za „státního sponzora terorismu“. Podle Bakhalové je počet civilních obětí v Časiv Jaru jedním z nejvyšších v oblasti Doněcku.

Podle BBC byl zasažen také další pětipatrový bytový dům. Střely částečně zničily střechu, následný požár se hasičům podařilo uhasit. „Žádná těla na místě nalezena nebyla,“ řekla Bakhalová. 

Rusové zasáhli také dva hangáry

Ruské ministerstvo obrany mezitím oznámilo, že se ruským silám na Ukrajině podařilo zasáhnout dva hangáry, kde se nacházely houfnice typu M777 původem ze Spojených států. Hangáry se nacházely v Doněcké oblasti. Ukrajinské úřady zatím tyto informace nekomentovaly.

Ruská střela zasáhla také domy v Charkově. Za bílého dne dopadla do vnitrobloku dvoupatrových domů. Ty jsou nyní poničené. „Rusko zasáhlo Mykolajiv, Charkov, Krivyj Rih, komunity v Záporoží. Zasáhlo rezidenční čtvrti, naprosto záměrně, účelově, běžné domy, civilní objekty, lidi. (…) Pouze moderní a mocné zbraně mohou skutečně zastavit takový terorismus,“ reagoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinci se snaží bránit postupu ruských vojsk v oblasti Donbasu. Ruská armáda ale intenzivně ostřeluje tamní města i vesnice z několika směrů. Podle nedělního hlášení britského ministerstva obrany pokračuje ostřelování Slovjansku. Útoky probíhají na sever od Izjumu a také východně od Lysyčansku. Ruským silám se také podle Britů povedlo dosáhnout menších územních pokroků kolem Popasny.

Raketové útoky vedené z Izjumu se i nadále soustřeďují především podél silnice E40, která spojuje Doněck s Charkovem. Jde o klíčové území při postupu přes Doněckou oblast.

Americký Institut pro výzkum války (ISW) uvádí, že Rusko chce anektovat Charkovskou oblast a že jeho teritoriální ambice přesahují Donbas. 

Specializovaný výcvik vojáků v Británii

Ukrajinští vojáci také začali odjíždět na specializovaný výcvik do Británie. Má ho postupně absolvovat deset tisíc z nich. Vojáci by se měli vycvičit v zacházení se zbraněmi, první pomoci na bojišti a taktice hlídkování. Je to součást širšího balíčku podpory Ukrajině, který zahrnuje dodávky protitankových zbraní, raketových systémů a dalšího vybavení za 2,3 miliardy liber (66,9 miliardy korun).

„S využitím prvotřídních odborných znalostí britské armády pomůžeme Ukrajině obnovit její síly a zvýšit její schopnost ubránit suverenitu země a právo zvolit si svou budoucnost,“ uvedl britský ministr obrany Ben Wallace.

V rámci programu Británie pořídila útočné pušky typu AK, aby Ukrajinci mohli cvičit se zbraněmi, které budou používat na frontě. Spojené království rovněž poskytne vojákům ochranné prostředky, včetně přileb, neprůstřelných vest, ochrany očí, uší a pánve, osobní lékárničky a také polní uniformy a boty.

Cílem výcviku je podle seržanta Dana Hayese rychle proměnit civilisty v efektivní vojáky. „Všichni tito muži byli řidiči kamionů nebo pracovali v kamenolomech či provozovali obchody,“ uvedl Hayes. „Jsem u armády čtrnáct let a vstoupit do ní bylo mé rozhodnutí. Tihle muži jsou všichni civilové… a my investujeme všechno, co můžeme, protože víme, že to budou potřebovat,“ dodal.