TÉMA

Houfnice

Německo na žádost Litvy posílí svou brigádu na východním křídle NATO. Na místě slouží i Češi

Berlín zajistí co nejrychlejší nasazení své brigády v Litvě, jak slíbil spolkový kancléř Olaf Scholz své litevské kolegyni Ingridě Šimonytéové. Na žádost její vlády by měli němečtí vojáci znásobit svoji přítomnost v pobaltské zemi. Vojáci Bundeswehru v současné době velí tamní misi NATO s osmi sty muži na základně Rukla, s nimi jsou tam na rotaci také čeští dělostřelci.
22. 3. 2024|

Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl, armáda se cvičením počítá od příštího roku

Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl a houfnic. Armáda chce na cvičišti v Jincích testovat nové zbraňové komplety a intenzivněji připravovat vojáky. Výcvik to má zefektivnit a zlevnit. Od zrušení bývalého vojenského újezdu uplynulo už skoro deset let. Poslední čtyři roky ale v jeho části vojáci trénují střelbu z minometů.
15. 3. 2024|

Francie odmítla „únavu z války“. Ukrajině dodá caesary, stovky bomb a desítky raket dlouhého doletu

Západ po zklamání z nepříliš úspěšné ukrajinské protiofenzivy opět řeší, jak nejlépe vojensky podpořit Kyjev. V čele iniciativy stanula Francie, která slíbila zaplatit výrobu dalších dvanácti samohybných houfnic Caesar a měsíčně posílat Ukrajině tisíce granátů a padesát přesně naváděných střel vzduch-země A2SM. V rámci nové bezpečnostní smlouvy by měl Kyjev obdržet od Francie i čtyřicet raket dlouhého doletu Scalp a stovky bomb. Paříž navíc slibuje, že v tomto roce vycvičí až devět tisíc ukrajinských vojáků.
22. 1. 2024|

Ukrajina dostala dvě slovenské houfnice Zuzana 2. Na zbraně se složili Norové, Dánové a Němci

Slovenská státní firma Konštrukta-Defence předala Ukrajině dvě houfnice Zuzana 2. Jedná se o první kusy z celkem šestnácti dělostřeleckých souprav, jejichž výrobu financují Dánsko, Norsko a Německo. Všechny slíbené houfnice dostane Kyjev do konce roku 2024, sdělilo slovenské ministerstvo obrany. Houfnice patří na Ukrajině k nejžádanějšímu arzenálu. Ty slovenské poprvé zasáhly do ostrých bojů loni na podzim. Ve výrobě nových konstruktéři zohlednili i zkušenosti z fronty.
1. 8. 2023Aktualizováno1. 8. 2023, 18:53|

České houfnice pomáhají Avdijivce, důležitou roli hraje i česká munice

Ukrajina se dál připravuje na svou dlouho očekávanou protiofenzivu. Roli by v ní mohly sehrát i samohybné houfnice české výroby. O nich v oblasti Avdijivky natáčela zpravodajka ČT na Ukrajině Darja Stomatová.
18. 5. 2023|

Evropská unie dodá Kyjevu milion dělostřeleckých granátů. Další munici pošlou i USA

Státy Evropské unie se v pondělí shodly na společných nákupech a financování munice pro Ukrajinu, které se při obraně proti ruské agresi nedostává zejména dělostřeleckého střeliva. Unie má na základě dohody uvolnit dvě miliardy eur (48 miliard korun) na nákupy munice a do roka dodat Kyjevu milion dělostřeleckých granátů. Podle Evropské obranné agentury se do společných nákupů předběžně přihlásilo 17 zemí včetně Česka. Také USA ve stejný den oznámily další balík vojenského vybavení pro Ukrajinu, tentokrát v hodnotě 350 milionů dolarů (skoro osm miliard korun).
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 18:23|

Houfnice se rozpadají, náhradní součástky ale chybí. Ukrajincům docházejí sovětské zbraně

Ukrajinskou armádu trápí stav vojenské dělostřelecké techniky z dob Sovětského svazu. Zbraně postupně docházejí, mají vysokou poruchovost a často chybějí náhradní díly. Na opravy musejí vojáci čekat i dlouhé týdny. Ukrajinci věří, že se situace zlepší s dodávkami modernějších zbraní ze Západu.
28. 2. 2023|

Putin světu připomněl, že konvenční válka hltá životy i munici hrozivým tempem

Západní veřejnost zapomněla na hrozbu velké konvenční války. Invaze do Iráku a Afghánistánu vychýlily představy o ní a druhou světovou válku pamatuje už málokdo. Přitom právě té je způsob boje v ruské obnovené invazi na Ukrajinu nejpodobnější. A to přesto, že zbraňové systémy udělaly velký pokrok a objevila se i nová kategorie v podobě dronů.
19. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 07:28|

Ohlédnutí speciál: Klíčovou roli sehrály dodávky systémů HIMARS

Před rokem zbývalo do začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu pět dní. Tamní armáda sice nevěděla, odkud útok přijde, byla ale připravená. To, že se něco může dít, bylo pro Ukrajince zřejmé, válka totiž začala už v roce 2014, připomněl redaktor zahraniční redakce ČT Jakub Szántó. Třetí díl seriálu 90' Speciál se zaměřil na západní dodávky zbraní i energetickou bezpečnost Evropy.
19. 2. 2023|

„Slované se navzájem ničí.“ Ukrajinci si u Soledaru rozmýšlejí každý výstřel a šetří municí

Houfnice sovětské ráže 122 milimetrů s dostřelem kolem patnácti kilometrů pomáhaly loni v únoru a březnu čelit úvodnímu ruskému náporu. Municí pro ně teď musejí ukrajinští obránci šetřit. Na východní Ukrajině s nimi natáčel Andreas Papadopulos.
1. 2. 2023|

Dělostřelci přeměnili Soledar v sutiny. Zelenskyj svolal vrchní velení

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že kvůli probíhajícím bitvám o Soledar a Bachmut svolal poradu ukrajinského vrchního velení. Obráncům obou východoukrajinských měst, kteří čelí ruským útokům, slíbil rychlé a nepřetržité zásobování municí a vším potřebným. Na poradě se také jednalo o posílení ukrajinské armády zbraněmi a technikou od partnerů.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 18:07|

Polsko dalo letos na obranu více než tři sta miliard korun. Většinu zbraní nakoupilo v USA a Koreji

Polsko letos dalo na obranu více než ostatní státy střední Evropy dohromady. V přepočtu více než tři sta miliard korun. Většinu zbraní nakoupilo v Jižní Koreji nebo USA. Washington v prosinci schválil kontrakt na dodávku tanků Abrams. První korejské tanky a houfnice dorazily už v prosinci. Polská vláda přitom kontrakt na jejich dodávku podepsala v létě. V úterý polský ministr Mariusz Blaszczak a jeho francouzský protějšek podepsali dohodu o nákupu dvou francouzských družic.
27. 12. 2022Aktualizováno27. 12. 2022, 20:39|

Na Ukrajině za den, co v Afghánistánu za měsíc. Západ dohání resty v zásobách munice

Západ se mylně domníval, že dělostřelecká a tanková válka v Evropě už se nebude opakovat, a zmenšil své zásoby zbraní. Podle představitelů NATO je však množství dělostřelectva ve válce na Ukrajině naprosto ohromující. Napsal to list The New York Times (NYT), podle něhož se nyní Spojené státy a Severoatlantická aliance snaží vyzbrojit Kyjev i doplnit vlastní arzenál.
27. 11. 2022|

Budeme na Slovensku opravovat zbraně použité na Ukrajině, oznámila německá ministryně obrany

Německo bude na Slovensku opravovat zbraně, které byly použité v bojích na Ukrajině, aby je bylo možné znovu nasadit. V úterý to v Bruselu oznámila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová před jednáním s kolegy z ostatních zemí Evropské unie. Doplnila, že na spuštění projektu se dohodla se svým slovenským protějškem Jaroslavem Naděm a práce na něm mohou začít okamžitě. Slovenské ministerstvo obrany očekává zahájení zmíněných oprav v průběhu několika týdnů.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 14:59|

Nedostatek zbraní by mohl znamenat problémy pro spojence Ukrajiny, píše AP

Nedostatek zbraní v celé Evropě by mohl postavit spojence Ukrajiny před těžké rozhodování – při své podpoře Kyjevu totiž zvažují také riziko ruského útoku na ně. Napsala to agentura AP, podle níž ruská invaze na Ukrajině zatížila už předtím zdecimované zásoby zbraní nejen v řadě menších států, ale i v některých větších zemích NATO. Spojené státy a další členové Severoatlantické aliance poslali Ukrajině zbraně a vybavení v hodnotě miliard dolarů, někteří spojenci poskytli všechny své rezervní zbraně ze sovětské éry a nyní čekají na americkou náhradu.
23. 10. 2022|

Reportéři ČT: Česká armáda má mít nové francouzské houfnice. Dražší, než se plánovalo, přitom nekompletní

Jak důležité je dělostřelectvo, to ukazuje průběh ruské agrese na Ukrajině. Moderní zbraně dodávané Západem pomáhají Ukrajincům tlačit ruskou armádu k ústupu. Před modernizací svého dělostřelectva stojí také česká armáda. Půlstoletí staré houfnice by měla nahradit francouzská samohybná děla. Podle původního plánu mělo Česko zaplatit za houfnice maximálně šest miliard korun, cena je však aktuálně mnohem vyšší a pravděpodobně ani není definitivní. Pro Reportéry ČT se tématu věnoval Ondřej Stratilík.
11. 10. 2022|

Německo, Norsko a Dánsko koupí slovenské houfnice. Pošlou je na Ukrajinu

Německo, Dánsko a Norsko koupí pro Ukrajinu šestnáct slovenských houfnic Zuzana 2. Zaplatí za ně 92 milionů eur (asi 2,2 miliardy korun), uvedlo podle agentury Reuters německé ministerstvo obrany. Dodávky těchto samohybných děl, která jsou schopná vystřelit šest ran za minutu na vzdálenost více než 40 kilometrů, mají začít v příštím roce.
2. 10. 2022Aktualizováno2. 10. 2022, 16:12|

Ukrajina žádá Německo o moderní tanky Leopard, Berlín to zatím odmítá

Ukrajina chce po Německu moderní bojové tanky typu Leopard. Berlín to zatím odmítá s tím, že žádná ze zemí NATO tanky z aliančního arzenálu na Ukrajinu neposílá. Po úspěšné ukrajinské protiofenzivě v Charkovské oblasti ovšem v berlínských koaličních stranách sílí hlasy, že by spolková republika měla svou pozici přehodnotit.
17. 9. 2022|

Česko už podle ministryně poslalo na Ukrajinu vojenský materiál za 3,8 miliardy

Na Ukrajinu poslalo Česko od začátku ruské invaze vojenský materiál za 3,8 miliardy korun, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podrobnosti ale její úřad nechce zveřejnit. Zřejmé nicméně je, že se z Česka na Ukrajinu dostaly tanky, houfnice i bitevní helikoptéry. Ne vše ale daroval stát. Vojenský materiál na Ukrajinu odeslaly i české firmy.
24. 8. 2022|

Problém jsou tři milimetry. Západ by mohl dodávat Ukrajině víc munice, užívá však jinou ráži

Ukrajina neustále žádá partnery o dělostřeleckou munici, která je při současném způsobu vedení boje zásadní. Zatím jí nachází dost, aby dokázala ruský postup víceméně zadržovat. Skladové zásoby i výrobní kapacity jsou však omezené a může nastat chvíle, kdy už spotřebu nebude možné uspokojit. Ukrajinci totiž používají dominantně zbraně sovětské ráže 152 milimetrů, zatímco Západ standardizoval své hlavně na 155 milimetrech. Problémy s municí se ale nevyhýbají ani Rusku.
26. 7. 2022|

Palbu francouzských děl bude česká armáda řídit německým systémem za čtvrt miliardy

Z modernizace dělostřelectva české armády se s mírnou nadsázkou stává panevropský projekt. Dvaapadesát francouzských samohybných houfnic Caesar za 8,52 miliardy korun na kopřivnickém podvozku Tatra bude totiž navíc vybaveno německým systémem řízení palby.
22. 7. 2022|

Při ruském raketovém útoku zemřelo patnáct lidí. Tři desítky mohou být pod sutinami

Počet obětí ruského raketového útoku v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny vzrostl na patnáct. Raketa zasáhla pětipatrový dům, který se zřítil, uvádějí v neděli místní úřady. Podle sdělení šéfa místní správy Pavla Kyrylenka se pět osob zatím podařilo zachránit. Počet obětí se ale ještě může zvýšit, protože v sutinách mohou být až tři desítky lidí. Na místě stále zasahují záchranáři, kteří se snaží v troskách domu objevit přeživší.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 17:07|

USA dodají Ukrajině raketomety dlouhého dostřelu, píší The New York Times

Spojené státy pošlou Ukrajině raketové systémy dlouhého dostřelu. Informoval o tom list The New York Times. Administrativa Joea Bidena vyslání systémů povolila, oficiálně jej pravděpodobně oznámí příští týden. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina je Moskva připravena pokračovat v mírových rozhovorech.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 20:41|

Evropská komise navrhuje pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024

Evropská komise ve snaze přesvědčit státy ke schválení šestého sankčního balíčku vůči Rusku navrhla pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024. Pro Maďarsko a Slovensko pak až do konce stejného roku. Maďarský premiér Viktor Orbán ale předtím prohlásil, že nemůže plánované sankce podpořit, protože by podle něj poškodily maďarskou ekonomiku. V Bruselu o podobě sankcí v pátek jednali diplomaté členských zemí, k dohodě ale dosud nedošlo a jednání bude pokračovat o víkendu. Německo dodá Ukrajině podle ministryně obrany Christine Lambrechtové sedm samohybných houfnic.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 22:41|