České houfnice pomáhají Avdijivce, důležitou roli hraje i česká munice

Česká kanonová houfnice DANA slouží ukrajinské armádě (zdroj: ČT24)

Ukrajina se dál připravuje na svou dlouho očekávanou protiofenzivu. Roli by v ní mohly sehrát i samohybné houfnice české výroby. O nich v oblasti Avdijivky natáčela zpravodajka ČT na Ukrajině Darja Stomatová.

Česká kanonová houfnice DANA operuje v oblasti Avdijivky. Po odpalu musí posádka stroj okamžitě přesunout na bezpečnější pozici. „Vždycky je nebezpečné nacházet se na pozici. A vůbec tady. Ale nemáme na výběr,“ říká starší důstojník baterie DANA nazývaný Dron. 

Po několika minutách se stroj dává do pohybu a mizí v zarostlých kopcích nad Avdijivkou. V samotném městě se dunění dělostřelectva ozývá téměř nepřetržitě. Bez pomoci týlových jednotek by nad městem vlála ruská vlajka. Právě dělostřelectvo je důležitou podporou ukrajinské pěchoty.

DANA má přezdívku Vítr

Na Ukrajině dostala česká houfnice DANA přezdívku Vítr. Každý den posádka na bitevním poli zkouší, co stroj z roku 1978 ještě dokáže. Navigátor střelby Míša se prý naučil operovat na  stroji české výroby za čtyři dny. S houfnicí DANA tato jednotka na frontové linii válčí proti Rusům už přes rok.

„Chceme poděkovat našim kamarádům z Česka za tak hezké autíčko, jako je DANA. Je dost přesná. Zasáhneme každý cíl,“ oceňuje Dron.

O použitých zbraních i dalším vývoji bojů na Ukrajině diskutovali v pořadu Události, komentáře Michal Smetana z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a Jan Jireš, vrchní ředitel sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany.

Jireš a Smetana hovořili o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Česká munice je přesná

To nejdůležitější z celé houfnice se podle vojáků nachází v srdci stroje. S českou municí má houfnice s kanonem 152 milimetrů dostřel až 20 kilometrů, říkají ukrajinští vojáci. Jednotka však přiznává, že česká munice už dochází. Musí proto využívat méně přesnou, dodanou třeba z Polska nebo Bulharska. Do práce se starou technikou zapojili také nové technologie.

„Jsou dva způsoby: starý se zaměřováním přes buzolu a nový za pomocí tabletu,“ vysvětluje Dron. 

Na bitevním poli rusko-ukrajinské války se snoubí schopnost vojáků přizpůsobit se práci se starou a novou technikou. Jak ukazuje zkušenost, Ukrajinci jsou schopni se učit velmi rychle.