Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl, armáda se cvičením počítá od příštího roku

Události v regionech: Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl (zdroj: ČT24)

Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl a houfnic. Armáda chce na cvičišti v Jincích testovat nové zbraňové komplety a intenzivněji připravovat vojáky. Výcvik to má zefektivnit a zlevnit. Od zrušení bývalého vojenského újezdu uplynulo už skoro deset let. Poslední čtyři roky ale v jeho části vojáci trénují střelbu z minometů.

V Jincích i po vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Brdy zůstal 13. dělostřelecký pluk, jen tam armáda poslední čtyři roky cvičně střílí jenom z minometů. Od ledna tu ale střelba zhoustne. Vojáci a těžká bojová technika se kvůli cvičením už nebudou přesouvat někdy i stovky kilometrů.

„Dělostřelectvo a minometné jednotky musely za výcvikem jezdit na Hradiště či Libavou, což bylo jednak ekonomicky velmi nákladné a také komplikované z hlediska koordinace s ostatními armádními útvary,“ informoval plukovník generálního štábu Jan Cífka, velitel 13. dělostřeleckého pluku.

Informační kampaň pro turisty

Nižší provoz armádní techniky v Jincích vítají. Vadil jim totiž víc než samotná střelba a výbuchy. Frekventovaná silnice vedoucí podél obvodu bývalého vojenského újezdu totiž spojuje dvě dálnice D4 a D5. „Největší hrozba, která by mohla pro turisty a návštěvníky CHKO vzniknout, je ta, že se vlastně můžou dostat do prostoru, který se trvale neuzavírá a kde se bude nejen střílet, ale kde se bude hlavně pohybovat vojenská technika,“ upozornil místostarosta obce Jince Aleš Hlaváček (nestr.).

Dále při pohledu na mapu oblasti vysvětlil, že modrý prostor, jenž tam je vyznačen, je hranice, která by se uzavírala v rámci ostrých střeleb.

Právě nevědomost turistů je problém. „Tak, jak jim všichni říkají: choďte do CHKO, je to tam krásné. Naposledy vojenská policie chytla nějaké turisty, kteří byli přímo na dopadové ploše Brd a tam si rozdělávali ohýnek a chtěli tam kempovat,“ popsal místostarosta.

Kam ještě smí a kam už ne, ale neví občas ani sami místní. Před lednovými změnami proto plánuje obec spolu s plukem spustit informační kampaň.