Ukrajina dostala dvě slovenské houfnice Zuzana 2. Na zbraně se složili Norové, Dánové a Němci

Události: Kyjev obdržel první dvě slovenské houfnice ze sady placené třemi evropskými státy (zdroj: ČT24)

Slovenská státní firma Konštrukta-Defence předala Ukrajině dvě houfnice Zuzana 2. Jedná se o první kusy z celkem šestnácti dělostřeleckých souprav, jejichž výrobu financují Dánsko, Norsko a Německo. Všechny slíbené houfnice dostane Kyjev do konce roku 2024, sdělilo slovenské ministerstvo obrany. Houfnice patří na Ukrajině k nejžádanějšímu arzenálu. Ty slovenské poprvé zasáhly do ostrých bojů loni na podzim. Ve výrobě nových konstruktéři zohlednili i zkušenosti z fronty.

„Tento projekt je společným úsilím čtyř zemí, které spojily síly a prostředky, aby pomohly Ukrajině bránit se nesmyslné ruské agresi. Jde o jasnou prezentaci naší vůle a závazku pomáhat Ukrajině tak dlouho, jak bude potřeba,“ uvedl šéf slovenského resortu obrany Martin Sklenár.

Dodávka šestnácti houfnic Zuzana 2 podle něj představuje rovněž finanční stimul pro slovenský obranný průmysl a je pozitivní pro zaměstnanost a ekonomiku.

Miliardový nákup

O tom, že Německo, Dánsko a Norsko koupí společně 16 slovenských houfnic Zuzana 2, informovala loni v říjnu agentura Reuters. Trojice zemí zaplatí za dodávky těchto samohybných děl 92 milionů eur (asi 2,2 miliardy korun). „Je to mimořádný projekt, který jsme uzavřeli dohromady s našimi partnery – Dánskem, Norskem a také slovenským podnikem,“ sdělila velvyslankyně Německa na Slovensku Barbara Wolfová.

Výrobu houfnic Zuzana 2 na kolovém podvozku Tatra má na starosti státem kontrolovaná společnost Konštrukta-Defence. Podle informací výrobce systém v automatickém režimu dokáže vystřelit v první minutě pět ran. Jeho maximální dostřel v závislosti na použité munici dosahuje nejméně 41 kilometrů. Houfnici obsluhuje čtyřčlenná posádka.

Slavnostního předání se v prostorách zbrojovky v Dubnici nad Váhom v Trenčínském kraji mimo jiné zúčastnil slovenský premiér Ľudovít Ódor a velvyslanci Ukrajiny i trojice zemí, které výrobu houfnic pro Ukrajinu financují.

Prototyp nové houfnice

Předseda slovenské vlády podle webových stránek ministerstva zároveň informoval o další spolupráci firmy Konštrukta-Defence s ukrajinskou zbrojovkou KZVV. „Výsledkem by měl být prototyp nové houfnice. Slovenská strana poskytne do tohoto projektu své know-how a ukrajinská strana své rozsáhlé výrobní kapacity,“ uvedl Ódor.

Slovenským zbrojařům se daří. Země patřila v obranných výdajích k nejslabším, teď se ale blíží ke dvěma procentům HDP. „Tím, že zřídíme společný podnik, tak nám to dá možnost vyrábět ještě víc a určitě toho potřebujeme ještě víc,“ míní ukrajinský velvyslanec na Slovensku Myroslav Kastran. Souhlas ale musí dát nová slovenská vláda po zářijových volbách. 

Slovensko od začátku ruské invaze na Ukrajinu poskytlo Kyjevu různý vojenský materiál, například stíhačky MiG-29, systém protivzdušné obrany S-300, bojová vozidla pěchoty, odminovávací zařízení či vrtulníky a v rámci komerčního kontraktu také osm samohybných houfnic Zuzana 2.

Nové kusy vznikaly už během přímého ukrajinského konfliktu. Kde a jak se do něj konkrétně zapojí, ale není jasné. Oba státy z taktických důvodů mlčí. „Věříme v to, že na základě vlastností, které tento systém má, dokáže velmi vhodně zapasovat na operace, které právě probíhají. Na obranné i protiofenzivní,“ uvedl Sklenár. Jednu z dříve dodaných houfnic už boje poškodily.