TÉMA

Tatra Trucks

Výroba aut byla v prvním čtvrtletí v Česku rekordní

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 11,5 procenta na 394 443 vozů. Je to dosud nejvyšší produkční výsledek prvního kvartálu. Výroba elektrických vozidel klesla o třetinu na 27 024 aut a jejich podíl na tuzemské produkci automobilů meziročně klesl z 11,7 na 6,8 procenta, oznámilo ve čtvrtek Sdružení automobilového průmyslu.
18. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 13:53|

Ukrajina dostala dvě slovenské houfnice Zuzana 2. Na zbraně se složili Norové, Dánové a Němci

Slovenská státní firma Konštrukta-Defence předala Ukrajině dvě houfnice Zuzana 2. Jedná se o první kusy z celkem šestnácti dělostřeleckých souprav, jejichž výrobu financují Dánsko, Norsko a Německo. Všechny slíbené houfnice dostane Kyjev do konce roku 2024, sdělilo slovenské ministerstvo obrany. Houfnice patří na Ukrajině k nejžádanějšímu arzenálu. Ty slovenské poprvé zasáhly do ostrých bojů loni na podzim. Ve výrobě nových konstruktéři zohlednili i zkušenosti z fronty.
1. 8. 2023Aktualizováno1. 8. 2023, 18:53|

Dobrovolní hasiči si při zásahu v Hřensku zničili techniku. Dotace na novou jim nestačí

Při požáru v Českém Švýcarsku zasahovaly stovky jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Při akci si ale poničily svoje vybavení a techniku. Obce nyní proto řeší, kde najít peníze například na nové cisterny nebo výškové plošiny za miliony korun. Řešením by mohly být dotace, jenže i tady některé obce mohou narazit na problém.
12. 5. 2023|

Armáda chce kvůli zhoršené bezpečnostní situaci koupit další francouzské houfnice CAESAR

Česká armáda má zájem o pořízení dalších deseti francouzských houfnic CAESAR. Důvodem je zhoršená bezpečnostní situace v Evropě, sdělila mluvčí ministerstva obrany Klára Krištofíková. Už dříve ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu s francouzským výrobcem Nexter Systems o nákupu 52 děl za 8,5 miliardy korun.
5. 10. 2022Aktualizováno5. 10. 2022, 14:32|

Tatra vyrobí pro armádu osmdesát nákladních vozů. Přijdou na víc než miliardu

Ministerstvo obrany uzavřelo s kopřivnickou automobilkou Tatra Trucks smlouvu na dodávku osmdesáti těžkých nákladních vozů Tatra Force s hákovými nakladači. Zakázka má hodnotu více než 1,2 miliardy korun bez DPH a navazuje na kontrakt na nákup 209 valníků Tatra za více než 1,9 miliardy korun z minulého týdne.
2. 9. 2022|

Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na nákup tater za 1,9 miliardy korun

Ministerstvo obrany ve středu uzavřelo smlouvu na nákup 209 vozů Tatra za více než 1,9 miliardy korun. Úřad o tom informoval na svém webu. Se společností Tatra Trucks plánuje ministerstvo v nejbližších dnech podepsat ještě další smlouvu za zhruba 1,2 miliardy korun. Za ně pořídí osmdesát těžkých nákladních terénních automobilů. Podle ministerstva armáda bude potřebovat kvůli stáří obměnit stovky nákladních automobilů.
25. 8. 2022|

Palbu francouzských děl bude česká armáda řídit německým systémem za čtvrt miliardy

Z modernizace dělostřelectva české armády se s mírnou nadsázkou stává panevropský projekt. Dvaapadesát francouzských samohybných houfnic Caesar za 8,52 miliardy korun na kopřivnickém podvozku Tatra bude totiž navíc vybaveno německým systémem řízení palby.
22. 7. 2022|

Černochová chce 1,4 miliardy korun na urgentní nákupy vojenské techniky

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) požádala o zvýšení rozpočtu ministerstva obrany o 1,4 miliardy korun na urgentní nákupy vojenského vybavení. Dopis s požadavkem již předala ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi (ODS). Obrana zároveň vyčlení ze svého rozpočtu dalších asi 1,4 miliardy korun, celkem tak podle její ekonomické náměstkyně Blanky Cupákové půjde na urgentní nákupy asi 2,8 miliardy korun. Za většinu peněz budou pořízeny nákladní automobily Tatra.
23. 4. 2022Aktualizováno23. 4. 2022, 10:48|

Čeští vědci objevili neznámý druh švába. Dostal jméno po předchůdci Zikmunda a Hanzelky

V roce 2016 objevili vědci v Indonésii zatím nepopsaného jeskynního švába. Teď zoologové z České zemědělské univerzity potvrdili, že jde skutečně o nový, doposud nepopsaný druh. Pojmenovali jej po zoologovi, který v době první republiky procestoval velkou část světa a ze svých cest přivážel cenné biologické exponáty.
10. 1. 2022|

Zemřel Miroslav Zikmund. Slavnému českému cestovateli bylo 102 let

Ve věku 102 let zemřel slavný český cestovatel Miroslav Zikmund. Procestoval více než 100 zemí, hlavní dvě cesty podnikl s Jiřím Hanzelkou. V zahraničí proslavil vozy Tatra i samotné Československo. Podílel se na šestnácti knihách, pěti celovečerních filmech a víc než stovce krátkých snímků, hlavně dokumentů. V roce 2014 ho prezident Miloš Zeman vyznamenal Řádem Tomáše Garrigua Masaryka.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 21:18|

V Kopřivnici se otevírá Muzeum nákladních aut Tatry. Nový depozitář dostala i Slovenská strela

V Kopřivnici na Novojičínsku se otevírá nové Muzeum nákladních automobilů Tatra, které představuje jejich historii od konce 19. století až po současnost. K vidění v něm jsou nejstarší užitkové vozy vyrobené v Kopřivnici či jejich repliky, ale například i auto, se kterým Karel Loprais vyhrál Rallye Paříž–Dakar, nebo kamion z expedice Tatra kolem světa z konce 80. let minulého století. Velkou část exponátů tvoří sbírka, kterou Tatra koupila od sběratele Jiřího Hlacha. Vedle muzea je i nový depozitář pro opravenou Slovenskou strelu. Návštěvníkům se muzeum otevře ve středu.
16. 11. 2021Aktualizováno16. 11. 2021, 15:10|

V Tatře vyrobili nejdelší české auto. Řidiče pro speciální vůz sháněli více než půl roku

Hutní společnost Liberty Ostrava ve svém areálu představila speciální vůz Tatra, který si pořídila pro převážení dlouhých závitových tyčí. Jde o nejdelší vozidlo, které kdy kopřivnická automobilka Tatra vyrobila. Samotný automobil měří na délku 25,3 metru a je schopný převážet náklad dlouhý až 24 metrů.
25. 10. 2021|

Kvůli chybějícím čipům vyrobí letos automobilky v Česku o čtvrt milionu vozů méně

Tuzemské automobilky letos kvůli nedostatku čipů nevyrobí přes 250 tisíc aut, což pro ně a pro dodavatele bude znamenat ztrátu 200 miliard korun. Za tři čtvrtletí se v Česku vyrobilo 831 653 osobních aut, což je jen o 2,9 procenta více než v loňském koronavirovém roce, kdy výroba přes měsíc zcela stála, ale o 22 procent méně než v roce 2019. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.
17. 10. 2021|

Armáda koupí děla od Francouzů. Cena je proti plánu asi o čtyřicet procent vyšší

Nová děla pro českou armádu koupí ministerstvo obrany od francouzské firmy Nexter Systems za 8,52 miliardy korun s DPH, informoval v pondělí vládu ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Ministr to uvedl na Twitteru. Většinu děl zkompletuje v Česku holding Czechoslovak Group (CSG), který dodá podvozky Tatra a pancéřové kabiny.
13. 9. 2021Aktualizováno13. 9. 2021, 18:24|

Slovenská strela je jako nová. Původní podoba legendy se ukrývala i v záhybech sedadel

Rekonstrukce Slovenské strely je u konce, trvala více než dva roky. Za tu dobu změnila nátěr, mechanici opravili motory vlaku a kompletní rekonstrukce se dostalo i interiéru. Nyní se národní kulturní památka vrací do Kopřivnice, kde byla sestrojena. Vystavena bude v muzeu Tatry, kde na ni čeká samostatný pavilon.
13. 5. 2021|

Ukrajinská armáda je silnější než dřív, stále ji však trápí sovětská mentalita, hodnotí analytik Samus

Ukrajinská armáda se proměnila díky válečné zkušenosti i obrovskému impulsu od dobrovolníků, stále ji však trápí řada problémů, říká v rozhovoru ukrajinský bezpečnostní analytik a ředitel iniciativy New Geopolitics Research Network Mychajlo Samus. Jmenuje hlavně přetrvávající sovětskou mentalitu a nedostatečnou protiraketovou obranu a černomořskou flotilu. Zamýšlí se i nad tím, jaké šance by země měla proti případné otevřené ruské invazi.
30. 4. 2021|

Do kopřivnického muzea nákladních aut Tatra míří první exponáty. Otevření je v plánu na podzim

Do nového Muzea nákladních automobilů Tatra, které vzniklo v Kopřivnici na Novojičínsku, se začaly navážet první exponáty. V muzeu bude mimo jiné kolem sedmdesáti tatrovek včetně legendárního auta, se kterým Karel Loprais vyhrál Rallye Paříž – Dakar nebo kamionu z expedice Tatra kolem světa z konce osmdesátých let minulého století. Návštěvníkům by se muzeum mohlo otevřít na podzim letošního roku.
6. 4. 2021|

Nové muzeum ukáže další tatrovácké legendy, bude mezi nimi i Slovenská strela či „Drtikolka“

Stavba nového Technického muzea v Kopřivnici je už téměř hotová. V nové expozici budou příští rok vystaveny vozy, které se do stávajícího muzea Tatry nevešly. Nové zázemí v budově bývalé slévárny najde i legendární vlak Slovenská strela.
30. 11. 2020|

Čeští a němečtí zbrojaři budou spolupracovat při výrobě vozidel. Společný podnik ponese jméno Tatra

Česká společnost Czechoslovak Group (CSG) bude spolupracovat s německým zbrojařským podnikem Rheinmetall při výrobě taktických vojenských vozidel. Založí společný podnik, který ve svém názvu ponese jméno české firmy Tatra. Sídlit bude v Kopřivnici v Moravskoslezském kraji v areálu stejnojmenné firmy. Jeho vznik by měl přinést nová kvalifikovaná pracovní místa, sdělil za CSG její tiskový zástupce Andrej Čírtek.
26. 11. 2020|

Navrhl unikátní podvozek a aerodynamický tvar vozu. Kniha Tatra se věnuje odkazu Hanse Ledwinky

Ke svému názvu přišly kopřivnické vozy po úspěšné terénní zkoušce v Tatrách. Kopřivnická automobilka se pak stala centrem významných inovací a avantgardního designu. Důležitou roli při tom sehráli i její konstruktéři, včetně designéra Hanse Ledwinky. Příběh československého výrobce aut i lidí, kteří byli u toho, přináší kniha Tatra. Ta po úspěchu v zahraničí vychází nyní i v češtině.
22. 9. 2020|

Slovenská strela se znovu leskne. Oprava legendárního vlaku se blíží ke konci

Takřka v plné kráse vyjel v pátek po nalakování s pomocí tažné lokomotivy na trať z Přerova do Hranic železniční vůz Slovenská strela. Rekonstrukce historického vlaku po dlouhých letech chátrání bude dokončena v hranické dílně a ještě letos by souprava mohla absolvovat první zkušební jízdy. Poté se stane součástí expozice v Kopřivnici.
19. 6. 2020|

Expedici Tatra kolem světa dočasně zadržela íránská policie, kvůli natáčení z dronu

Členy expedice Tatra kolem světa 2 zadržela kvůli použití dronu íránská policie, po nějaké době je ale opět propustila. Propuštění cestovatelů potvrdil ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). O zadržení členů expedice s odkazem na vedoucího výpravy Marka Havlíčka informoval server iRozhlas.cz. Tým podle Havlíčka pořizoval záběry na místě, kde to íránské předpisy zakazují.
6. 6. 2020|

Obrana chce za šest miliard korun koupit nová děla z Francie, oznámil Metnar

Ministerstvo obrany chce koupit nová děla pro armádu od francouzské společnosti Nexter. Za 52 děl Caesar by mělo zaplatit asi šest miliard korun, řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Ministerstvo obrany už tento týden firmu oslovilo, první předběžné konzultace jsou naplánovány na přelom června a července. Smlouva by mohla být podepsána do konce roku.
4. 6. 2020|

Jako jízda na polygonu. Po ztrátě se Tatra loni dostala do zisku 365 milionů

Automobilka Tatra Trucks po předloňské ztrátě 69 milionů korun vytvořila loni provozní zisk před odpisy (EBITDA) 365 milionů korun. Tržby jí vzrostly meziročně o více než dvě miliardy na 5,88 miliardy korun, sdělil ve zprávě mluvčí automobilky Andrej Čírtek.
11. 5. 2020|