Armáda chce kvůli zhoršené bezpečnostní situaci koupit další francouzské houfnice CAESAR

Česká armáda má zájem o pořízení dalších deseti francouzských houfnic CAESAR. Důvodem je zhoršená bezpečnostní situace v Evropě, sdělila mluvčí ministerstva obrany Klára Krištofíková. Už dříve ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu s francouzským výrobcem Nexter Systems o nákupu 52 děl za 8,5 miliardy korun.

„Česká armáda má zájem o pořízení dalších deseti kusů houfnic nad rámec již zakoupených děl. Hodnota zakázky a termín uzavření dodatku smlouvy je stále v jednání s dodavatelem,“ uvedla Krištofíková.

Mluvčí dodala, že dodatek by mohl být uzavřen ještě letos. „Důvodem pro záměr pořídit dodatečná děla je zhoršující se bezpečnostní situace v Evropě a nutnost na ni co nejrychleji reagovat,“ poznamenala.

Děla Dana jsou už zastaralá

Smlouvu na nákup samohybných houfnic za 8,5 miliardy korun ministerstvo podepsalo před rokem. Ve výzbroji české armády nahradí děla Dana, která neodpovídají požadavkům NATO na dostřel i na ráži, kterou spojenci používají. Většinu děl zkompletuje v Česku holding Czechoslovak Group, který dodá podvozky Tatra a pancéřové kabiny. První kusy budou vyrobeny ve Francii.

„První děla k provedení vojskových zkoušek k nám budou dodána v roce 2024, po přenosu výroby do České republiky by další sériově vyrobené kusy měly být dodány v roce 2026,“ dodala Krištofíková.

Končící děla Dana, která v armádě slouží déle než čtyřicet let, jsou schopna dostřelit asi 20 kilometrů. Ve výzbroji jich má 13. dělostřelecký pluk 48 kusů. Využívají munici ráže 152 milimetrů, zatímco dělo CAESAR má munici ráže 155 milimetrů. Francouzské dělo by mělo být schopno dostřelit čtyřicet kilometrů. Má také poloautomatické nabíjení, Dana se nabíjí automaticky.