Dobrovolní hasiči si při zásahu v Hřensku zničili techniku. Dotace na novou jim nestačí

Obce hledají peníze na novou techniku pro dobrovolné hasiče (zdroj: ČT24)

Při požáru v Českém Švýcarsku zasahovaly stovky jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Při akci si ale poničily svoje vybavení a techniku. Obce nyní proto řeší, kde najít peníze například na nové cisterny nebo výškové plošiny za miliony korun. Řešením by mohly být dotace, jenže i tady některé obce mohou narazit na problém.

V Hřensku zasahovali například dobrovolní hasiči z obce Lázně Libverda. Jejich více než čtyřicet let stará Tatra byla po zásahu zhruba tři čtvrtě roku mimo provoz. Do garáže hasičů se vrátila až v těchto dnech. 

„Podařilo se ji (cisternu) nějakým způsobem jenom provizorně opravit, ale není to, jak nám bylo sděleno, na dlouho. Ta technika má prostě svoje roky,“ komentoval velitel jednotky dobrovolných hasičů Tomáš Prchal.  

O dotaci na novou techniku žádají Lázně Libverda už počtvrté. V uplynulých letech na ni obec nedosáhla. Po požáru v Hřensku ale stát uvolnil podstatně víc peněz na obnovu techniky pro dobrovolné hasiče, obce tak nyní mají větší šanci peníze získat.

Jenže ani přidělení dotace nemusí stačit, zapotřebí je totiž finanční spoluúčast. „Stávající dotační podmínky jsou dvakrát výhodnější, než byly doposud nebo do minulého roku, nicméně finanční náročnost na pořízení je pořád vysoká,“ uvedl starosta Lázní Libverda Jan Pospíšil (nestr.). 

Pořízení nové cisterny přijde zhruba na devět milionů korun. Pro obec by to znamenalo, že by musela sama zaplatit částku okolo čtyř milionů korun. Jenže to je pro obec s osmnáctimilionovým rozpočtem příliš velká částka. „Jakékoli další zdroje financování jsou vítané,“ dodal starosta.  

Pomůže sbírka?

S nápadem nyní přišel čtyřiadvacetiletý student letectví a horský záchranář Jan Machovič, a to uspořádat sbírku na pořízení techniky pro hasiče. „Ve chvíli, kdy selhává obecní rozpočet jako zdroj financování, tak je potřeba hledat nějaké alternativní zdroje. A cesta veřejné sbírky je jedna z nich, která by mohla být poměrně efektivní,“ řekl. 

Peníze navíc obec nemusí mít hned. Pokud Lázně Libverda letos získají státní dotaci na nákup nové cisterny, mají potom zhruba necelé dva roky na to, aby doplatily svou část.