TÉMA

Požár v Českém Švýcarsku

Problémy s plánováním dovolené i při nemoci. V Ústeckém kraji chybí profesionální hasiči
V Ústeckém kraji chybí profesionální hasiči. Na některých stanicích už slouží v minimálním počtu, který určují předpisy. Mají pak problém plánovat směny nebo dovolené. Nejhorší situace je podle krajského vedení na Děčínsku, kde začali hlavně starší hasiči odcházet po požáru v Českém Švýcarsku.
7. 3. 2024|ČT24
Od novely lesnického zákona si ministerstvo slibuje odolnější lesy. Podle kritiků však hrozí návrat monokultur
Kritice z několika stran čelí chystaná změna myslivecké legislativy. Připravuje ji ministerstvo zemědělství současně s novelou lesního zákona. Ta má uvolnit pravidla hospodaření v lesích, ministerstvo si od ní slibuje pestřejší lesy odolnější vůči kůrovci i klimatické změně. Zatímco vlastníci lesů jsou s navrženými změnami spokojeni, ekologické organizace mají výhrady. Nelíbí se jim například, že zákon ruší povinnost zalesňování ekologickými dřevinami a obávají se, že místo větší rozmanitosti to povede k návratu monokultur.
24. 2. 2024|ČT24
Soud nařídil vyčíslit škodu na spálených stromech v Českém Švýcarsku. Správa parku to považuje za nereálné
Soud požaduje přesné vyčíslení škody způsobené požárem stromů v Českém Švýcarsku. Spis s obžalobou muže, který měl park zapálit, proto vrátil státnímu zástupci. Správa parku začala s počítáním dřeva podle map. Jeho cenu ale vyčíslit odmítá.
16. 1. 2024|ČT24
Muž obviněný ze založení požáru Českého Švýcarska zůstane ve vazbě. Soud se obává, že uteče nebo zapálí něco dalšího
Ve vazbě zůstává muž obviněný z toho, že loni v létě způsobil rozsáhlý lesní požár v Národním parku České Švýcarsko. Soud mu vazbu prodloužil, ačkoli rozhodnutí zatím není pravomocné. Obhájce obviněného uvedl, že jeho klient trvá na své nevině. Policie jej ale viní i z dalších žhářských činů na Děčínsku.
28. 11. 2023|
iDNES: Státní zástupce obžaloval muže v souvislosti s požárem v Českém Švýcarsku
Státní zástupce obžaloval muže v souvislosti se založením požáru v Českém Švýcarsku, který byl historicky nejrozsáhlejší na území České republiky. Bývalý dobrovolný strážce podle znalců věděl, co dělal. Informoval o tom ve středu server iDNES s odvoláním na náměstkyni krajského státního zastupitelství Kateřinu Doušovou.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 11:07|
Pavel ocenil Zlatými záchranářskými kříži hasiče i muže, který v nouzi řidiče zastavil autobus
Za záchranu škrcené ženy, zdravotní pomoc při dopravní nehodě nebo pomoc bezvládnému řidiči autobusu předal v úterý prezident Petr Pavel na Pražském hradě ocenění Zlatý záchranářský kříž. Celkem bylo uděleno sedm Zlatých záchranářských křížů, čtyři čestná uznání a dvě další ceny ve spolupráci s partnery časopisu Rescue Report, který je vyhlašovatelem soutěže. Hodnotitelé vybírali ze zhruba sedmi desítek návrhů.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 20:42|
Spáleniště v Českém Švýcarsku obsazují břízy, les se obnovuje před očima, popsal expert
Spálená místa rok od vypuknutí největšího lesního požáru v historii Česka v Národním parku České Švýcarsko pokrývají především břízy, popsal přírodovědec Jakub Hruška z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd. Oblast je podle něj k velkým požárům náchylná i proto, že se zde pohybuje vysoký počet turistů. Národní park ale podle něj od požáru, jehož uhašení trvalo bezmála tři týdny, odvedl obrovský kus práce.
24. 7. 2023|
Soutěsky Kamenice jsou i rok po požáru z velké části uzavřené. Zůstane to tak i nadále
Na chování turistů v Národním parku České Švýcarsko bude dohlížet více strážců. I v další sezoně budou mimo jiné muset vymáhat zákaz vstupu do Edmundovy soutěsky, která kvůli množství nestabilních ohořelých kmenů zůstane zavřená další rok. Krátce před ročním výročím velkého požáru, který loni v létě zasáhl přes tisíc hektarů lesa, to oznámili ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a ředitel správy národního parku Petr Kříž.
18. 7. 2023|
Popel, bláto, prudké svahy. Dřevorubci kácejí stromy v požárem poškozené Edmundově soutěsce
Dřevorubci začali zkušebně kácet ohořelé stromy nad dolním přístavištěm Edmundovy soutěsky v národním parku České Švýcarsko. Turisty vyhledávaná soutěska, jež obvykle nabízí plavbu na lodičkách, je kvůli loňskému požáru uzavřená. Poničil nejen stromy, ale i skály. Skupina dřevorubců zhruba na hektarovém úseku ve velmi náročném terénu kácí a klády pak zabezpečuje.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 20:19|
Policisté zadrželi a obvinili muže, který podle nich způsobil loňský rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku
Policisté zadrželi šestatřicetiletého muže, který podle nich založil loňský požár v národním parku České Švýcarsko. Obvinili ho z obecného ohrožení a poškození cizí věci. Šlo o nejrozsáhlejší požár v historii České republiky. Soud rozhodl o vzetí do vazby. Stejný muž letos v dubnu na Děčínsku údajně založil několik dalších požárů, oheň zničil rekreační chatu a rozhlednu. V případě prokázání viny soudem hrozí muži trest odnětí svobody až na patnáct let.
26. 5. 2023Aktualizováno26. 5. 2023, 23:28|
Dobrovolní hasiči si při zásahu v Hřensku zničili techniku. Dotace na novou jim nestačí
Při požáru v Českém Švýcarsku zasahovaly stovky jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Při akci si ale poničily svoje vybavení a techniku. Obce nyní proto řeší, kde najít peníze například na nové cisterny nebo výškové plošiny za miliony korun. Řešením by mohly být dotace, jenže i tady některé obce mohou narazit na problém.
12. 5. 2023|
V národních parcích by mělo být více strážců, ministerstvo je připraveno uvolnit peníze
Národní parky by mělo hlídat víc strážců. Jde o reakci na požár v Českém Švýcarsku. Rozsáhlé chráněné území hlídá pět stálých strážců. V sousedním Saském Švýcarsku je jich šestkrát víc. Požár loni objevili jako první a upozornili na něj české kolegy. Ministerstvo životního prostředí chce parkům dát peníze na nové lidi.
19. 3. 2023|
Edmundova soutěska zůstane letos zavřená. Nebezpečí pro turisty je příliš velké
Hřensko na turistickou sezonu neotevře známou Edmundovu soutěsku. Po rozsáhlém lesním požáru totiž zůstává rokle nebezpečná. Soutěska je vedle Pravčické brány hlavní turistickou atrakcí Českého Švýcarska. Podle odhadů může její zavření znamenat pro místní podnikatele až dvoumiliardovou ztrátu. O práci zřejmě přijde většina převozníků.
13. 2. 2023|
Ruská agrese vůči Ukrajině je zrůdný počin, který ohrožuje naši bezpečnost i budoucnost, řekl Vystrčil
Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přednesl svůj novoroční projev. „Rok 2022 byl složitý, přesto jsme mnoho dokázali,“ řekl. Vzpomenul třicetileté výročí vzniku samostatné České republiky a také aktuální válku na Ukrajině. Občanům Česka poděkoval za solidaritu a ujistil je, že na každém v demokratické společnosti záleží. K Česku promluví na Nový rok také premiér Petr Fiala (ODS). Své vánoční poselství už dříve sdělil prezident Miloš Zeman.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 14:31|
Od uhašení požáru v Českém Švýcarsku uplynuly dva měsíce. Události přibližuje dokument Boj o Hřensko
Uplynuly dva měsíce od uhašení rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku. Hasiči bojovali s plameny v těžko přístupném terénu dvacet dní. U požáru byl celou dobu redaktor ČT Richard Samko, který o události následně natočil dokument Boj o Hřensko.
14. 10. 2022|
ČT24 připravila dokument Boj o Hřensko
Nejrozsáhlejší lesní požár v historii České republiky vypukl 24. července letošního roku, hasičům se ho podařilo uhasit po dvaceti dnech. U požáru se vystřídalo zhruba šest tisíc hasičů a čtyři sta kusů techniky. Česká televize natočila dokument s názvem Boj o Hřensko, jehož autorem je redaktor Richard Samko. Ten o okolnostech vzniku hovořil v pořadu Studio 6.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 21:30|
V sobotu skončí noční zákaz vstupu do Českého Švýcarska. Zavřené zůstanou soutěsky
V sobotu skončí noční zákaz vstupu do Národního parku České Švýcarsko, který v létě zasáhl rozsáhlý požár. Další omezení vstupu však budou se změnami pokračovat. Od soboty se turisté dostanou ze Hřenska na Pravčickou bránu a z Mezní Louky přes vrch Větrovec na Malou Pravčickou bránu. Soutěsky řeky Kamenice a Gabrielina stezka zůstanou nepřístupné.
29. 9. 2022|
Hubáčková odvolala ředitele parku České Švýcarsko Bendu. Nezvládl podle ní krizové řízení
Ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda skončí ke konci září. Odvolala ho ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL), podle které nedostatečně komunikoval s obcemi a nezvládl krizové řízení. V Českém Švýcarsku před dvěma měsíci vypukl nejrozsáhlejší lesní požár v zemi. Tisíce hasičů bojovaly s plameny dvacet dní.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 13:31|
Podnikatelé vyčíslili škody po požáru v Českém Švýcarsku na půl miliardy, kraj chystá vouchery
Škody v souvislosti s požárem v Českém Švýcarsku a omezením turistického ruchu vyčíslili podnikatelé na téměř půl miliardy korun. Koncepční podpora ze strany státu zatím nevznikla, uvedl Jan Šmíd, ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko. Návštěvnost národního parku kvůli uzavření soutěsek v Hřensku a cesty na Pravčickou bránu po požáru výrazně klesla. Ústecký kraj připravuje na podporu podnikatelů vouchery. Turisté, kteří se ubytují v oblasti na delší dobu, zřejmě také získají zdarma jízdenku na dopravu v celém kraji.
6. 9. 2022|
Dobrovolní hasiči počítají škody po požáru v Hřensku, peníze by mohli získat od státu
Dobrovolní hasiči, kteří zasahovali u požáru v Národním parku České Švýcarsko, sepisují škody na vlastním majetku. Náhradu by alespoň částečně mohl zaplatit stát. Některé jednotky navíc nechaly na místě i vybavení jako třeba hadice. A to jim teď komplikuje práci.
6. 9. 2022|
Obce v Českém Švýcarsku dostanou na obnovu až sto milionů korun
Státní fond životního prostředí spustil příjem žádostí o dotace od obcí z Českého Švýcarska. Připravena je pro ně speciální dotační výzva na obnovu infrastruktury, likvidaci škod po rozsáhlém požáru a podporu preventivního protipožárního opatření. Podpora na jeden projekt může být až patnáct milionů korun.
1. 9. 2022|
Vstup do Národního parku Českého Švýcarska zůstane omezený do konce září
Do konce září bude platit omezení vstupu do Národního parku České Švýcarsko, zavedené kvůli rozsáhlému lesnímu požáru na konci července. Stále totiž existují místa, která musí kontrolovat hasiči. Uvedla to ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).
31. 8. 2022|
Vědci zkoumají popel z Českého Švýcarska. Zjistili v něm nadlimitní množství olova
Spáleniště v Českém Švýcarsku zkoumají vědci z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Zaměřili se hlavně na popel, který z jednotlivých spálených oblastí odebírají a následně v laboratořích zkoumají, z jakých látek se skládá a jestli jsou pro lidi nebo zvířata nebezpečné. Z prvních rozborů například zjistili, že je v národním parku nadlimitní množství olova.
31. 8. 2022|
V Českém Švýcarku se v září otevřou další stezky. Vstup do míst požáru bude dál omezen
V září se v Českém Švýcarsku otevřou další turistické stezky a silnice mezi Hřenskem a Mezní Loukou. Omezen bude pravděpodobně dál vstup do míst, ve kterých hořelo. Správa národního parku požádá ministerstvo životního prostředí o prodloužení platnosti omezení vstupu na požářiště a jeho úpravu. Platné je do 31. srpna.
26. 8. 2022|