Muž obviněný ze založení požáru Českého Švýcarska zůstane ve vazbě. Soud se obává, že uteče nebo zapálí něco dalšího

Ve vazbě zůstává muž obviněný z toho, že loni v létě způsobil rozsáhlý lesní požár v Národním parku České Švýcarsko. Soud mu vazbu prodloužil, ačkoli rozhodnutí zatím není pravomocné. Obhájce obviněného uvedl, že jeho klient trvá na své nevině. Policie jej ale viní i z dalších žhářských činů na Děčínsku.

O prodloužení vazby rozhodl soud proto, že má obavy z jeho případného útěku a také z toho, že by mohl znovu páchat trestnou činnost. Sám obviněný při příchodu k soudu nereagoval na dotazy novinářů, ale podle státního zástupce Tomáše Skály nevypovídal ani před soudem.

Ze založení lesního požáru, který vstoupil do historie jako nejrozsáhlejší v české historii, obvinila policie šestatřicetiletého muže, který v minulosti byl dobrovolným ochráncem národního parku.

Náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová v minulosti řekla webu iDnes.cz, že muž trestnou činnost částečně doznal. Podle jeho advokáta Víta Pavka ale trvá na tom, že požár v Českém Švýcarsku nezpůsobil.

Vyšetřovatelé tvrdí, že zapálil i rozhlednu nebo posedy. Škodu, která vznikla při požárech, jež mu přisuzují, vyčíslili na 350 milionů korun. Ve vazbě je muž od května, za obecné ohrožení a poškození cizí věci hrozí obviněnému až patnáct let vězení. Státní zástupce pro něj v podané obžalobě navrhuje trest zhruba kolem dvanácti let a ochranné léčení v ústavní formě.

Požár u Hřenska v blízkosti česko-německých hranic vypukl loni v noci na 24. července. Rozšířil se na více než tisíc hektarů a v boji s ním se vystřídalo šest tisíc hasičů. Pracovali v náročném terénu na zemi, hasili i ze vzduchu. Využili i speciální letadla ze zahraničí. Pomáhali také policisté, vojáci, záchranáři, samosprávy a řada dobrovolníků. Několik obcí včetně Hřenska bylo evakuováno, v osadě Mezná úplně shořely tři domy a další plameny poničily. Požár se podařilo zcela zlikvidovat až po dvaceti dnech.