Policisté zadrželi a obvinili muže, který podle nich způsobil loňský rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku

Objasnění požáru v národním parku České Švýcarsko (zdroj: ČT24)

Policisté zadrželi šestatřicetiletého muže, který podle nich založil loňský požár v národním parku České Švýcarsko. Obvinili ho z obecného ohrožení a poškození cizí věci. Šlo o nejrozsáhlejší požár v historii České republiky. Soud rozhodl o vzetí do vazby. Stejný muž letos v dubnu na Děčínsku údajně založil několik dalších požárů, oheň zničil rekreační chatu a rozhlednu. V případě prokázání viny soudem hrozí muži trest odnětí svobody až na patnáct let.

„Po několikaměsíční intenzivní práci policisté obvinili a zadrželi šestatřicetiletého muže, který podle jejich zjištění mohl v loňském roce založit požár v národním parku České Švýcarsko, a způsobit tím škodu velkého rozsahu,“ uvedl krajský policejní mluvčí Kamil Marek.

Případ policisté objasnili na základě poznatků kolegů z Rumburku. K osobě zadrženého policisté nebudou žádné další informace poskytovat, řekl Marek na dotaz, zda obviněným je bývalý dobrovolný strážce parku.

O tom, že jde o někdejšího strážce národního parku, začala média spekulovat po zadržení možného pachatele dubnových požárů na konci minulého měsíce, tehdy se také podle některých médií přiznal k založení loňského požáru.

Požár u Hřenska v blízkosti česko-německých hranic vypukl loni v noci na 24. července, rozšířil se na více než tisíc hektarů.  Likvidace byla velmi náročná, komplikovalo ji sucho, vysoké teploty, silný vítr i nepřístupný terén.

U požáru se vystřídalo šest tisíc hasičů. Potýkali se s velkou fyzickou náročností práce, všudypřítomným kouřem a popelem, nebezpečím padajících stromů a v neposlední řadě s únavou a vyčerpáním. Plameny se podařilo uhasit po dvaceti dnech.  

90' ČT24: Policie zadržela muže kvůli požáru Českého Švýcarska (zdroj: ČT24)

Daniel Mlčoch z Technického ústavu požární ochrany v Událostech, komentářích popsal, že šlo o požár, který neměl obdoby. „V  případě takové plochy hasiči hledají takzvané  kriminalistické ohnisko požáru, což je v podstatě místo, kde požár jako takový vznikl. Pokud se bavíme o lesních požárech, které se vyznačují velkou plochou, tak je to pro nás hledání jehly v kupce sena. Snažíme se snížit oblast, kde kriminalistické ohnisko hledáme, na nějakou menší plochu a postupujeme na základě dat, která získáme na místě. Můžou to být svědecké výpovědi, záznamy z kamer, ohniskové stopy,“ popsal vyšetřování expert.  

Události, komentáře: Daniel Mlčoch o obvinění muže ze založení požáru v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Vysvětlil zároveň, že hasičům v Hřensku pomohly také drony a satelitní snímky, které přímo detekovaly místo se zvýšeným elektromagnetickým zářením z povrchu země. Důležité jsou podle Mlčocha ale také svědecké výpovědi prvních hasičských jednotek a ohniskové stopy. Ocenil práci vyšetřovatelů z řad hasičů a policie, kteří v Hřensku pracovali. Zmínil také spolupráci se saskou policií. „Opravdu to byla mravenčí práce a skvělý počin,“ řekl k výsledkům vyšetřování.

Muž má na svědomí zřejmě i další požáry

Založení loňského ohromného požáru byl nejspíš jen začátek. Letos v dubnu údajně stejný muž na území okresu Děčín v průběhu jediného týdne založil několik dalších požárů.

V jejich důsledku došlo k vyhoření rekreační chaty v obci Krásná Lípa, zahoření a poškození Rozhledny Vlčí hora, ke škodám na třech mysliveckých posedech a dvou krmelcích, a to v katastrálním území obcí Staré Křečany, Krásná Lípa a Doubice a v lesním porostu města Rumburk. Způsobené škody byly prozatím vyčísleny na částku přesahující 270 milionů korun. 

Soud na základě podnětu vyšetřovatele a návrhu státního zástupce rozhodl o vzetí obviněného do vazby. Stíhán je pro spáchání trestných činů obecné ohrožení a poškození cizí věci. V případě prokázání viny soudem hrozí muži trest odnětí svobody až do výše patnácti let.

Pokud by podezřelému byla prokázána vina, dle výkonného ředitele Odskodnime.cz Tomáše Becka se dá očekávat, že součástí rozsudku bude i rozhodnutí o úhradě škody. „Částka by musela vycházet z toho, jak by nějakým způsobem rozhodl soud. (…) A hlavně jak bude postavena žaloba, o jakou přesnou částku půjde, jak bude částka dělena,“ doplnil s tím, že roli hraje velké množství faktorů.

Informaci bere správa národního parku s rezervou

Informaci o zadržení podezřelého Správa národního parku České Švýcarsko přijala dle jejího mluvčího Tomáše Salova s rezervou. „Zatím totiž toho moc nevíme. My víme vše, co policie přinesla v tiskové zprávě. Potom máme nějaké informace z médií. Ale v podstatě celý ten proces je teprve na začátku. (…) Až teprve u soudu uvidíme, co se tehdy doopravdy stalo a jaké jsou k dispozici důkazy,“ poznamenal.

„Pokud je to skutečně ta osoba, která u nás sloužila jako dobrovolný strážce, (…) tak s tím jsme rozvázali smlouvu v roce 2018, protože přestal splňovat zákonné požadavky, aby mohl tuto činnost vykonávat,“ prozradil také Salov. Podrobnosti však sdělit nechtěl.

„Určitě to bylo veliké úsilí, které policie musela vynaložit. Takže pro mě je to překvapení, ale super zpráva,“ okomentoval jeden z velitelů zásahu při požáru v Českém Švýcarsku Dušan Uhlík.

V Českém Švýcarsku hořelo také minulý týden. Plameny se rozšířily od přístupové cesty k Pravčické bráně ve čtvrtek odpoledne. Policie zadržela a obvinila muže z obecného ohrožení z nedbalosti. Občan Německa je stíhán na svobodě.