TÉMA

Tomáš Salov

Policisté zadrželi a obvinili muže, který podle nich způsobil loňský rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku

Policisté zadrželi šestatřicetiletého muže, který podle nich založil loňský požár v národním parku České Švýcarsko. Obvinili ho z obecného ohrožení a poškození cizí věci. Šlo o nejrozsáhlejší požár v historii České republiky. Soud rozhodl o vzetí do vazby. Stejný muž letos v dubnu na Děčínsku údajně založil několik dalších požárů, oheň zničil rekreační chatu a rozhlednu. V případě prokázání viny soudem hrozí muži trest odnětí svobody až na patnáct let.
26. 5. 2023Aktualizováno26. 5. 2023, 23:28|

Edmundova soutěska zůstane letos zavřená. Nebezpečí pro turisty je příliš velké

Hřensko na turistickou sezonu neotevře známou Edmundovu soutěsku. Po rozsáhlém lesním požáru totiž zůstává rokle nebezpečná. Soutěska je vedle Pravčické brány hlavní turistickou atrakcí Českého Švýcarska. Podle odhadů může její zavření znamenat pro místní podnikatele až dvoumiliardovou ztrátu. O práci zřejmě přijde většina převozníků.
13. 2. 2023|

Počet požárů v Česku stoupl loni o 30 procent, skokově přibylo těch v přírodě

Hasiči v loňském roce vyjížděli k 20 790 požárům, což je oproti předchozímu roku zhruba třicetiprocentní nárůst. Výrazně stoupl počet ohňů, které vznikly v přírodním prostředí. Zatímco v roce 2021 jich bylo 3588, loni se jejich počet vyšplhal na 10 164, oznámil generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Z analýzy o požáru v Hřensku, kterou si hasiči nechali vypracovat, vyplynulo, že i když Národní park České Švýcarsko formálně splnil veškeré požární předpisy, některé dílčí nedostatky v plnění požární prevence měly zásadní vliv na šíření požáru.
18. 1. 2023Aktualizováno18. 1. 2023, 18:08|

Vážná situace trvá u Pravčické brány či Křídelní stěny. Hasiči úspěšně použili „vláček“

Hasičské sbory pokračují v boji s požárem v Národním parku České Švýcarsko. Ve čtvrtek se jednotky soustředily na nepřístupný terén u Pravčické brány a Křídelní stěny, kde panuje nejhorší situace a kde se už ve středu objevovala nová ohniska požáru. Ten hoří na ploše čtyř set hektarů, v nejhorších chvílích byla jeho rozloha více než dvojnásobná. Mluvčí a šéf vyšetřovatelů pražských hasičů Martin Kavka během dne řekl, že je v plánu hašení takzvanými vláčky – to znamená, že několik vrtulníků letí za sebou a na jedno místo provedou více shozů. Odpoledne uvedl, že tato metoda hašení se po vyzkoušení jeví jako velmi účinná a hasiči ji budou využívat i nadále.
4. 8. 2022Aktualizováno4. 8. 2022, 22:11|