České Švýcarsko se opět zelená. Popel po požáru slouží mladým stromkům jako hnojivo

Události v regionech: Obnova Českého Švýcarska po požáru (zdroj: ČT24)

Příroda v Českém Švýcarsku nad Hřenskem se už dva roky vzpamatovává z ničivého požáru. Na zdevastovaných plochách už vzniká nejmladší velkoplošný přirozený les na českém území. Zelenají se tak místa, kde ještě před několika měsíci bylo jen spáleniště. Novými stromky jsou hlavně břízy, které nahrazují lidmi kdysi vysázenou smrkovou monokulturu.

Největší lesní požár v historii země zničil řadu mezi turisty oblíbených lokalit. Například v Pravčickém údolí bylo v době požáru až tisíc stupňů Celsia. „Požár na tomto místě obzvlášť řádil, vzniklo tady takové epicentrum, jedno z ohnisek požáru,“ řekl střážce národního parku Václav Sojka.

I na tomto místě už ale dnes rostou nové stromy. Některé mladé břízy už mají přes metr a půl. Vyrůstají na zbytcích svých zpopelněných předchůdců. „Je to velice dobře prohnojené přirozeným hnojivem, a to popelem, který vnikl během požáru. Je vidět, jak to těm břízám prospívá, jak se jim tady daří,“ uvedl Sojka.

To, že se krajina opět zazelená, bylo ochráncům přírody jasné. V roce 2006 hořelo i v lokalitě Krkavčí kameny nedaleko Jetřichovic. Dnes už celé bývalé požářiště pokrývají vzrostlé břízy.

„V jejich podrostu najdeme buky, duby, borovice a řadu dalších jiných dřevin. Takže ten les bude vypadat úplně jinak, bude druhově velice pestrý,“ popsal mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Rozšíření bezpečnostních opatření

Podobný osud čeká právě i Pravčické údolí a další místa, která doslova lehla popelem. Podle správy národního parku jde o přirozený proces, který láká i turisty. Ne všichni si ale chtějí na nový vzhled ikonických lokalit zvyknout. „Vypadá to moc smutně, ale já to znám z Kanady, tam to taky tak vypadá,“ řekla turistka Renata.

Správa parku od požáru také rozšířila bezpečnostní opatření, do strategických lokalit umístila například vaky s vodou. „Máme do výbavy pořízenou třeba hasičskou techniku, jako je čtyřkolka s hasební nástavbou nebo dron s termovizí,“ popsal Salov.

Do Českého Švýcarska navíc nově platí noční zákaz vstupu, týká se to však období, kdy meteorologové vydají výstrahu před vznikem a šířením požárů.