TÉMA

Bříza

Po kůrovci oslovili ekology. Po čtyřech letech u Města Albrechtice už rostou dvoumetrové břízy a jeřáby

Před čtyřmi lety začali ve Městě Albrechticích místní lidé ve spolupráci s Hnutím Duha osazovat holiny po kůrovcové kalamitě. Jako hlavní strom si zvolili břízu, která roste rychle – měla poskytnout ochranu dalším stromům. Novému porostu se podle města daří skvěle. Město Albrechtice bylo jedním z nejpostiženějších míst, kůrovec tam zničil polovinu z tří set hektarů lesa.
23. 8. 2022|

Stromy ve Slavonicích prý ohrožují okolí. Lidé přesto protestují proti jejich kácení

Část lidí ve Slavonicích na Jindřichohradecku se postavila proti kácení stromů. Radnice ho vysvětluje potřebou obnovit obecní zeleň, ta stará údajně ohrožuje okolí. Odpůrci kácení ale namítají, že se Slavonice zbytečně zbavují i zdravých dřevin.
16. 3. 2021|
Doporučujeme

Pylová sezona se prodlužuje až o 20 dní. Příčinou je změna klimatu

Klimatická krize výrazně přispívá k utrpení lidí s alergiemi. Nový výzkum ukázal, že pylová sezona v Severní Americe je v současné době v průměru o 20 dní delší než před třemi desítkami let.
9. 2. 2021|

Meteorolog Karas: Alergikům začala letos pylová sezona o pár týdnů dřív

Teplá zima a nadprůměrně vysoké teploty, které pokračovaly také na začátku jara, nastartovaly letošní pylovou sezonu v Česku o několik týdnů dříve. Nejsilnější jarní pylový alergen, bříza, začala v nížinách rozkvétat už v posledním týdnu března.
14. 4. 2020|

Dříve husté lesy, dnes měsíční krajina. Na Bruntálsku zalesňují hektary holin po kůrovci

Lesníci se vyrovnávají s kůrovcovou kalamitou, která za sebou v nejhůře zasažených oblastech včetně Bruntálska a Krnovska zanechala prázdné holiny. Například Město Albrechtice se momentálně ve spolupráci s Hnutím Duha snaží opět zalesnit prázdná místa. Dobrovolníci sází břízy, které dokáží zastavit případnou další degradaci půdy a také vytvořit vhodné podmínky pro další stromy.
20. 8. 2019|