Obžalovaný prohlásil vinu u malých požárů na Děčínsku, zapálení Českého Švýcarska odmítl

Obžalovaný Jiří Lobotka prohlásil ve čtvrtek u ústeckého krajského soudu vinu v případě drobných požárů v Českém Švýcarsku a na dalších místech Děčínska. Založení největšího lesního požáru v historii Česka v tamním národním parku, za který je podle obžaloby rovněž zodpovědný, ale dál odmítá. Soud ale o částečném přiznání viny nerozhodl, vyžádá si zprávu lékaře o posouzení zdravotního stavu obžalovaného. Soudce Roman Felzmann jednání odročil na pátek. Obhájce sedmatřicetiletého muže Vít Pavko řekl, že jeho klient nemusí být v pořádku. Bývalému dobrovolnému strážci rezervace hrozí za obecné ohrožení a poškození cizí věci až patnáct let vězení.

Protože obžalovaný působil chaoticky a zmateně, soudce nařídil přestávku už před částečným prohlášením viny. Podle státního zástupce Tomáše Skály lze jeho prohlášení přijmout. „Soud má z pochopitelných důvodů pochybnosti o aktuálním stavu obžalovaného,“ nechal se slyšet Pavko. Podle něj mu obžalovaný sdělil, že drobné požáry způsobil pod vlivem mánie. Obhájce řekl, že má pochybnosti o znaleckém posudku o zdravotním stavu klienta. Skála se nevyjádřil.

Podle obžaloby Lobotka údajně založil kromě obřího požáru ještě několik menších ohňů, například loňský požár rozhledny na Vlčí hoře ve Šluknovském výběžku. „Především chci říct to, že jsem zapálil Vlčí horu, ale nezapálil jsem národní park,“ prohlásil ve čtvrtek u soudu Lobotka.

„Slyším hlasy“

Obžaloba obsahuje šest bodů. „Prohlašuji, že skutky dva až šest jsem učinil,“ řekl obžalovaný. Soudce se ho ptal na jeho aktuální zdravotní stav. Lobotka sdělil, že má deprese a úzkosti a slyší hlasy. „Já mám ten mozek úplně vyhulenej,“ prohlásil před pauzou. „Beru lithium a diazepamy,“ doplnil.

Z více než třiceti poškozených lidí, společností, pojišťoven a státních organizací k hlavnímu líčení přišla pouze právní zástupkyně ministerstva vnitra a zástupce obce Hřensko, bývalý starosta Zdeněk Pánek. S ohledem na to do soudní síně mohli všichni přítomní novináři. Při vstupu do jednací síně Lobotka zopakoval, že národní park nezapálil. Přivedla ho eskorta, od loňského května je ve vazbě.

„Má v úmyslu dnešního dne (ve čtvrtek) prohlásit vinu, pokud jde o všechny body obžaloby, kromě toho prvního, kromě Hřenska,“ uvedl krátce před začátkem hlavního líčení Lobotkův obhájce. I když obžalovaný založení obřího požáru prostřednictvím obhájce několikrát odmítl už v minulosti, na únorovém vazebním zasedání v Děčíně mlčení prolomil. I tehdy, stejně jako nyní, při příchodu do soudní síně novinářům sdělil, že národní park nezapálil.

Žalobce četl obžalobu zhruba půl hodiny. Muže viní z toho, že v období dlouhotrvajícího sucha, velmi vysokých teplot a přes opakované výstrahy meteorologů před nebezpečím požárů v noci z 23. na 24. července 2022 ve Hřensku v lokalitě Malinový důl úmyslně rozdělal oheň. Pomohl si k tomu přineseným lihem, zapalovačem a klestím, píše se v obžalobě.

Vzniklý požár se následně rozšířil nejméně na 1100 hektarů. Podle Skály plameny poničily nejméně jedenáct staveb zejména v osadě Mezná. Hasební zásah si vyžádal „masivní nasazení složek IZS (integrovaného záchranného systému), přes 400 kusů požární techniky a letecké hasicí techniky v rámci mezinárodní pomoci,“ stojí v obžalobě. Kvůli požáru se evakuovalo nejméně 532 lidí. Státní zástupce připomněl, že náročný zásah trval jednadvacet dní a způsobil škodu okolo 270 milionů korun. Nárokovaná škoda je ale vyšší.

U složité likvidace obřího požáru téměř před dvěma lety se vystřídalo šest tisíc hasičů. Nasazeni byli profesionální i dobrovolní hasiči z celé republiky, velké množství techniky včetně vrtulníků s vaky s vodou a letadel, a to i ze zahraničí. U hašení pomáhali policisté, vojáci, záchranáři, samosprávy a dobrovolníci. Zhruba šest desítek hasičů utrpělo zranění, někteří skončili i v nemocnici. Obyvatelé několika obcí se museli evakuovat.

Česká televize natočila o požáru v národním parku dokument:

Boj o Hřensko (zdroj: ČT24)