TÉMA

Mezná

Soutěsky Kamenice jsou i rok po požáru z velké části uzavřené. Zůstane to tak i nadále

Na chování turistů v Národním parku České Švýcarsko bude dohlížet více strážců. I v další sezoně budou mimo jiné muset vymáhat zákaz vstupu do Edmundovy soutěsky, která kvůli množství nestabilních ohořelých kmenů zůstane zavřená další rok. Krátce před ročním výročím velkého požáru, který loni v létě zasáhl přes tisíc hektarů lesa, to oznámili ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a ředitel správy národního parku Petr Kříž.
18. 7. 2023|

Hřensko zakáže použití pyrotechniky. Chce předejít dalším ničivým požárům

Zastupitelé ve Hřensku v pondělí schválili vyhlášku, která zakazuje používání zábavní pyrotechniky na zastavěném území obce. Jde o reakci na nedávné požáry v lesích Národního parku České Švýcarsko, které podle vyšetřování způsobili neukáznění turisté. Výjimkou ze zákazu bude silvestrovská noc od 24:00 do 01:00.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 19:41|

Od uhašení požáru v Českém Švýcarsku uplynuly dva měsíce. Události přibližuje dokument Boj o Hřensko

Uplynuly dva měsíce od uhašení rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku. Hasiči bojovali s plameny v těžko přístupném terénu dvacet dní. U požáru byl celou dobu redaktor ČT Richard Samko, který o události následně natočil dokument Boj o Hřensko.
14. 10. 2022|

Evakuovaní z Hřenska a okolí se po třech týdnech vracejí domů, hasiči na místě zůstávají

Lidé evakuovaní z Hřenska a jeho částí Mezná a Mezní Louka se začali vracet téměř po třech týdnech domů, odkud je vyhnal rozsáhlý lesní požár. Návrat začal podle plánu v 9:00, do Mezné a Mezní Louky se dostanou pouze s povolenkami, pro turisty zůstává oblast uzavřená. Na místě zůstává zhruba čtyřicet profesionálních hasičů na prozatímní hasičské stanici a také 72 hasičů z 22 dobrovolných jednotek, které si nasmlouvala správa národního parku, řekl mluvčí krajských hasičů  Lukáš Marvan.
13. 8. 2022Aktualizováno13. 8. 2022, 20:07|

Ohniska požáru u Hřenska se rychle mění. Nasazená italská letadla musí hasit doma

Boj hasičů s plameny v Českém Švýcarsku se opakuje i v lokalitách, v nichž zasahovali ve středu či v úterý. Pomáhá jim sedm helikoptér a čtyři letouny včetně dvou speciálů z Itálie. Ty se však v pátek ráno vrátí do Itálie, kde jsou potřeba. Česko jedná o zapůjčení letadel se Španělskem a Švédskem. Požár se dál nešíří, pod kontrolou ani po pěti dnech není. Letecká technika ukončila svůj provoz s příchodem tmy.
28. 7. 2022Aktualizováno28. 7. 2022, 21:53|

Požár v Českém Švýcarsku stále není pod kontrolou, vrtulníky budou v zásahu pokračovat ráno

Požár v národním parku České Švýcarsko se blíží k tisíci hektarům zasažené plochy, řekl večer České televizi ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Vrtulníky ukončily zásah, na místo se vrátí ve středu ráno. Živel stále není pod kontrolou a situaci komplikuje i vítr, který začal odpoledne znovu foukat. Evakuovat se musela zhruba stovka obyvatel z Vysoké Lípy u Hřenska. S ohledem na situaci se podle ředitele Správy národního parku České Švýcarsko Pavla Bendy uvažuje o zákazu vstupu do celého národního parku. Rozhodnutí padne ve středu.
26. 7. 2022Aktualizováno26. 7. 2022, 23:59|

Kvůli požáru utíkali z Mezné jen s doklady. Autobus už vám nepojede, dozvěděla se žena s dětmi od hasiče

Nejméně tři sta lidí už museli hasiči evakuovat kvůli požárům v Českém Švýcarsku. Uprostřed turistické sezony byly penziony plné turistů. Navíc se sem na léto na chalupy stěhuje řada obyvatel z přilehlých měst. Plameny zasáhly i obec Mezná, ze které se snažili lidé s rodinami zachránit.
26. 7. 2022|