Hřensko zakáže použití pyrotechniky. Chce předejít dalším ničivým požárům

Události v regionech: Hřensko zakáže používání pyrotechniky (zdroj: ČT24)

Zastupitelé ve Hřensku v pondělí schválili vyhlášku, která zakazuje používání zábavní pyrotechniky na zastavěném území obce. Jde o reakci na nedávné požáry v lesích Národního parku České Švýcarsko, které podle vyšetřování způsobili neukáznění turisté. Výjimkou ze zákazu bude silvestrovská noc od 24:00 do 01:00.

Podle vyhlášky, kterou v pondělí schválili zastupitelé a platit začne za patnáct dní, se nesmí petardy, dělobuchy a ohňostroje používat nikde na území Hřenska, a to včetně Mezné, Mezní Louky a horního Hřenska. Během loňského ničivého požáru v Mezné vyhořely tři domy.

Starosta Hřenska Zdeněk Pánek (Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná) během projednávání řekl, že poslední požár, který vypukl 18. května u Pravčické brány, způsobila zábavní pyrotechnika. Schválení vyhlášky je proto reakcí na tuto událost.

„Požáry, které v minulosti postihly naše obyvatele a především pak i národní park České Švýcarsko, nás víceméně přiměly k tomu, abychom se touto myšlenkou hlouběji zabývali, a jsem rád, že se našla shoda tuto vyhlášku vydat,“ okomentoval Pánek jednomyslné schválení vyhlášky zastupiteli.

Zastupitelé se opírají o nález ústavního soudu z roku 2012, kdy soud zrušil vyhlášku, která zakazovala prodej pyrotechniky v Liberci. Ve Hřensku se proto rozhodli regulovat použití zábavní pyrotechniky.

Správa národního parku vnímá vyhlášku jako signál směrem k návštěvníkům, řekl novinářům mluvčí správy Tomáš Salov. „Jasně říká, že do národního parku pyrotechnika nepatří,“ doplnil mluvčí. Ve vyhlášce je výjimka užívání pyrotechniky, tou je území národního parku. „To by mohlo být pro návštěvníka možná trochu matoucí, ale na území národního parku je užívání pyrotechniky zakázáno celoročně,“ upozornil Salov, který připomněl, že Hřensko s národním parkem přímo sousedí.

Pokud vyhlášku ve Hřensku někdo poruší, hrozí mu od strážníka městské policie na místě pokuta až deset tisíc korun. „Pakliže on (strážník) by dovodil, že ten rozsah použití je skutečně velmi značný, tak tuto skutečnost zmapuje, odevzdá se to magistrátu města Děčín, který může uložit pokutu až do částky sto tisíc korun,“ řekl Pánek.

Hřensko bude apelovat na prodejce pyrotechniky, aby zboží stáhli

O vyhlášce bude obec informovat občany i turisty na svých webových stránkách, v obecních novinách a také vyhlášku postoupí národnímu parku Saské Švýcarsko, aby se o ní dozvěděli také němečtí turisté.

Obec chce také apelovat na prodejce, aby prodej zábavní pyrotechniky ukončili. „Myslím si, že jsme našli společnou řeč s představiteli vietnamské komunity, protože ten prodej vychází od nich. Já si je sem v nejbližší době pozvu a budu apelovat na ně, aby právě oni apelovali na prodejce, aby se vůbec možnost prodeje této pyrotechniky vymýtila,“ uvedl Pánek.

Zároveň starosta Hřenska avizoval, že na kontrolách prodejců začne obec úzce spolupracovat s Českou obchodní inspekcí (ČOI) a třeba i úřadem pro kontrolu zbraní a střeliva. Mezi prodejními stánky v Hřensku se kontroloři těchto úřadů v doprovodu policie pohybovali už v pátek a v sobotu. Policisté na Twitteru bez bližších podrobností informovali, že zjištěná pochybení byla řešena příslušnými orgány.

Muži, který v Českém Švýcarsku zakládal požáry, hrozí až 15 let vězení

Policisté den po květnovém požáru obvinili muže, Němce, z obecného ohrožení z nedbalosti. Z obecného ohrožení a poškození cizí věci obvinili policisté muže kvůli loňskému požáru v národním parku, který byl největší v historii České republiky, zasáhl přes tisíc hektarů.

Likvidace požáru byla velmi náročná, vystřídalo se u ní šest tisíc hasičů. V parku hořelo také letos v dubnu. Požár poničil rozhlednu Vlčí hora v Krásné Lípě, podle policistů jej založil stejný muž, který byl zadržen a obviněn v souvislosti s loňským požárem. V případě prokázání viny soudem hrozí muži trest odnětí svobody až na 15 let.