Policie překvalifikovala požár v Českém Švýcarsku, řeší ho jako úmyslné obecné ohrožení

Policie nově vyšetřuje požár v Českém Švýcarsku jako trestný čin obecného ohrožení. Příčina požáru se nadále vyšetřuje. Dosud požár kriminalisté vyšetřovali jako obecné ohrožení z nedbalosti.

„Na základě vyhodnocení dosud získaných informací a důkazů jsme případ překvalifikovali na trestný čin obecného ohrožení,“ uvedla policejní mluvčí Eliška Kubíčková a dodala, že příčina požáru je nadále neznámá a prověřování bude trvat pravděpodobně ještě několik týdnů až měsíců.

„V současné době provádíme ohledání místa činu v jednotlivých sektorech, za účelem zjištění kriminalistického ohniska požáru,“ dodala Kubíčková. Požár vyšetřuje speciální tým kriminalistů ve spolupráci s hasiči.

Místo nadále hlídají hasiči

V pátek hasiči zásah ukončili a poslední hašené místo předali správě národního parku. Správa si zajistila jednotky dobrovolných hasičů, které hlídají jednotlivé úseky. Pomáhají jim v tom pracovníci národního parku a pomoct přijeli také revírníci z dalších národních parků v zemi. Celkově činnost koordinuje hasičský záchranný sbor.

Nejrozsáhlejší lesní požár v České republice se rozhořel v neděli 24. července. Do jeho likvidace se zapojilo na šest tisíc hasičů a čtyři sta kusů techniky. Na pomoc přiletěly speciální letouny z Itálie, hasicí letadla ze Švédska, vrtulníky vyslalo na pomoc Polsko, Slovensko a také sousední Německo. Tři letadla Antonov poskytla letecká hasicí služba. Do hasebních prací se zapojila i armáda a významně se na zásahu podílela policie, která koordinovala pohyb letecké techniky.