Lidé v Čechách se probudili v dýmu. Požáry u Hřenska byly patrné až v Praze či na Vysočině

Kouř z požárů v Hřensku zasáhl významnou část České republiky. Experti doporučují, aby se lidé chovali v nejhůř zasažených místech podobně jako při silné smogové situaci.

Lidé zejména ve středních a východních Čechách už během noci zaznamenali neobvyklý zápach ve vzduchu. Podle Českého hydrometeorologického ústavu je to kouř z požáru v okolí Hřenska. „Se změnou větru za frontou na severozápadní proudění se dostává tento kouř velmi daleko až do oblasti středních, východních Čech a severních oblastí Vysočiny,“ uvádí meteorologové.

Mapka hodinových koncentrací částic PM10
Zdroj: CHMI

Potvrdili to i pražští hasiči: „Po celém území Prahy je cítit zápach po kouři a spálenině. Nemáme hlášený žádný požár. Jedná se o zápach z rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku. Doporučujeme omezit větrání.“

Kouř z požáru lesa na Hřensku v Českém Švýcarsku zaznamenaly stanice v Praze v Troji
Zdroj: Katedra fyziky atmosféry MFF UK

Kouř je velmi dobře vidět i na staniční síti ceilometrů. Tyto přístroje laserovými paprsky snímají „kolmo vzhůru“ sloupec atmosféry a detekují tak například oblaka, srážky, mlhu – a také kouř a prachové částice ve větší koncentraci. 

Kouř na měřeních Českého hydrometeorologického ústavu
Zdroj: CHMI

Řada lidí se obává, že hoří v jejich blízkém okolí, hlášení zaznamenala i policie v Pardubickém kraji. „Zhruba od třetí hodiny ranní jsme na linku 158 přijali desítky oznámení o zápachu kouře, který se line napříč celým krajem. Policisté a hasiči zjišťují možné ohnisko požáru, nicméně vlivem tlaku se může jednat i o zápach, který přichází z jiného kraje,“ oznámila na Twitteru.

Může být kouř z požárů nebezpečný?

„Emise z lesního požáru obsahují zejména menší částice, tzv. PM2,5, které jsou potenciálně zdravotně nebezpečnější než částice PM10. Obecně platí, že čím je částice menší, tím se dostává hlouběji do dýchacího systému,“ uvádí vedoucí oddělení kvality ovzduší ČHMÚ Brno Jáchym Březina.

Index kvality ovzduší
Zdroj: CHMI

„Dále produkují lesní požáry například oxid uhelnatý, těkavé organické látky nebo polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH). Obecně obsahuje kouř z lesních požárů koktejl různých látek, jehož složení závisí na řadě faktorů,“ doplňuje Březina. Vysoké koncentrace podle něj, i krátkodobě, nejsou ideální pro nikoho, obzvláště opatrní by ale měli být náchylní jedinci – tedy zejména starší osoby, osoby s chronickými poruchami dýchacího a/nebo kardiovaskulárního systému, těhotné, děti.

Lidé by se měli v oblastech, kde jsou koncentrace kouře nejvyšší, chovat podobně jako za silného smogu:

  • omezte pohyb venku,
  • nevyvíjejte venku fyzickou aktivitu, která by vedla ke zvýšení intenzity dýchání,
  • omezte větrání – větrejte krátce a intenzivně,
  • nezdržujte se v zakouřených prostorách,
  • včas zahajte léčbu při prvních příznacích onemocnění dýchacího ústrojí nebo jiných obtížích.
On-line přenos

Požár v Českém Švýcarsku

  • 23:06
    Česká televize

    "Dbáme na to, aby se nasazovaní hasiči pravidelně střídali. Aby hasič podal (dobrý) výkon, musí být v kondici a je třeba, aby měl odpočinek," zdůraznil v Událostech, komentářích šéf českých hasičů Vladimír Vlček.

  • 22:43
    Česká televize

    V pátečních Událostech, komentářích šéf českých hasičů Vladimír Vlček řekl, že ambicí je v příštích dnech moci oznámit, že je požár v Českém Švýcarsku alespoň částečně pod kontrolou. Vlček v tomto ohledu spoléhá na avizované posily, které budou nasazeny od sobotního rána. 

  • 22:20
    Česká televize

    "I poté, co my můžeme mít svoji část uhašenou, tak může nastat situace, že se k nám přenese požár ze saské strany," uvedl v Událostech, komentářích generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. Situaci se snaží koordinovat s německou stranou. Největší riziko je ale ve východní části zasaženého uzemí, kde je reliéf krajiny velmi komplikovaný.