Požár v Českém Švýcarsku stále není pod kontrolou, vrtulníky budou v zásahu pokračovat ráno

Události: Zničující požár v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Požár v národním parku České Švýcarsko se blíží k tisíci hektarům zasažené plochy, řekl večer České televizi ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Vrtulníky ukončily zásah, na místo se vrátí ve středu ráno. Živel stále není pod kontrolou a situaci komplikuje i vítr, který začal odpoledne znovu foukat. Evakuovat se musela zhruba stovka obyvatel z Vysoké Lípy u Hřenska. S ohledem na situaci se podle ředitele Správy národního parku České Švýcarsko Pavla Bendy uvažuje o zákazu vstupu do celého národního parku. Rozhodnutí padne ve středu.

On-line přenos

Požár v Českém Švýcarsku

  • 23:06
    Česká televize

    "Dbáme na to, aby se nasazovaní hasiči pravidelně střídali. Aby hasič podal (dobrý) výkon, musí být v kondici a je třeba, aby měl odpočinek," zdůraznil v Událostech, komentářích šéf českých hasičů Vladimír Vlček.

  • 22:43
    Česká televize

    V pátečních Událostech, komentářích šéf českých hasičů Vladimír Vlček řekl, že ambicí je v příštích dnech moci oznámit, že je požár v Českém Švýcarsku alespoň částečně pod kontrolou. Vlček v tomto ohledu spoléhá na avizované posily, které budou nasazeny od sobotního rána. 

  • 22:20
    Česká televize

    "I poté, co my můžeme mít svoji část uhašenou, tak může nastat situace, že se k nám přenese požár ze saské strany," uvedl v Událostech, komentářích generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. Situaci se snaží koordinovat s německou stranou. Největší riziko je ale ve východní části zasaženého uzemí, kde je reliéf krajiny velmi komplikovaný.

Hasiči znovu staví v Hřensku výškovou techniku. Z visutých žebříků budou hasit ohniska nad domy a hotely v obci, kterou za posledních dvacet let stihlo několik přírodních katastrof. Vysokou Lípu u Jetřichovic opustila večer stovka obyvatel. Vstup do obce střeží policie, která hlídá také opuštěné objekty na dalších místech. „Oheň se zatím nedostal k domům ve Vysoké Lípě a budeme se snažit, aby se tak nestalo ani přes noc,“ uvedl mluvčí hasičů Ústeckého kraje Milan Rudolf. 

Požár se podle Vlčka šíří údolím říčky Kamenice. Situace není optimální kvůli tomu, že odpoledne začal foukat vítr, který hašení komplikuje. Hlavním cílem nyní je, aby se požár v Národním parku České Švýcarsko nešířil směrem na severovýchod. Situace je podle něj komplikovanější kvůli tomu, že jsou v místě chovy hospodářských zvířat, jejichž evakuace trvá delší dobu.    

Hasiči jsou podle Vlčka rozděleni v sedmi úsecích na území 800 hektarů. Při zásahu se musí pravidelně střídat, nelze ale podle něj říct, jak dlouhou dobu je každý hasič nasazen. „Souvisí to s tím, co konkrétně dělá, s intenzitou požárů či dýchací technikou, nelze to říct univerzálně,“ řekl Vlček. Doplnil, že dosud byl při hašení lehce zraněn jeden hasič, kterému zřejmě vlétla jiskra do oka. Jinak podle něj bylo nutné ošetřit jen drobná zranění jako například odřeniny. „V tuto chvíli je nasazeno na 450 hasičů – 200 profesionálních a 250 dobrovolných, zasahují jednotky ze sedmi krajů,“ uvedl Vlček v Interview ČT24.

90' ČT24: Ničivé požáry v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Požár se stále nedaří zkrotit

Požár se přes všechny snahy zatím nedaří dostat pod kontrolu. „Bohužel se nám nedaří ta fronta zastavit. Vítr nám fouká od Labe do nitra národního parku a tlačí nás dále na obec Jetřichovice. Od té jsme zatím ještě daleko, ale tím směrem to jde,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Milan Rudolf v pořadu 90' ČT24 s tím, že k evakuaci obce hasiči přistupovat nebudou, protože oheň je zatím desítky kilometrů daleko.

„Janov vypadá, že bude ochráněn, tam ten vítr nebude směřovat, ale to jsme říkali včera rovněž o Mezné,“ podotkl rovněž hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO). Později v pořadu Události, komentáře dodal, že ve středu vyhlásí zákaz vstupu do lesů v celém Ústeckém kraji. „Extrémní sucho přispívá k tomu, že pokud budou lidé neopatrní, může nastat stejná situace,“ podotkl s tím, že někteří lidé si neuvědomují rizika svého chování v lese. Domnívá se, že požár způsobil právě nezodpovědný turista.

UK: Hasiči stále bojují s požáry na Hřensku (zdroj: ČT24)

Pomoc ze zahraničí

Techniky a lidí mají nyní hasiči podle Rudolfa dostatek, problém činí nedostupný terén. S požárem proto pomáhá i letecká služba. „Létají tady dva vrtulníky armádní, dva policejní, zároveň i letadla,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který v úterý místo navštívil spolu s premiérem Petrem Fialou (ODS). 

Na pomoc by měly přiletět i další vrtulníky ze zahraničí, polský Blackhawk přistál kolem 18. hodiny v Ústí nad Labem a ihned se zapojil do pomoci. „Polský vrtulník Blackhawk tady shodil už několik bambi vaků,“ řekl mluvčí krajských hasičů. Další helikoptéry poskytne Slovensko. Průmyslově-technologický holding Czechoslovak group uvedl, že bezplatně poskytne pro hašení vrtulník Mi-8, stroj má přiletět ve středu ráno. Ve středu přiletí rovněž dva speciální hasičské letouny Canadair, které přislíbila Itálie. „(Letoun) je schopen čerpat vodu přímo z vodní hladiny. To by byla výrazná pomoc,“ řekl Rakušan. „Ukazuje se, že evropská solidarita funguje. Státy jsou ochotny nám pomoci,“ dodal.  

Brífink premiéra Fialy a ministra Rakušana k rozsáhlému požáru v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Vlček doplnil, že by na místě mohlo hasit až sedm vrtulníků, podle něj jde o maximum, aby bylo možné provozovat letový provoz bezpečně. „Shozy probíhají poměrně rychle. Na jeden shoz máme od dvou do pěti minut, podle vzdálenosti lokality,“ vysvětlil také velitel 4. roje 243. vrtulníkové letky Armády ČR Antonín Petrů. Podotkl, že hasiči mají v tuto chvíli více strategií, ale v tomto členitém terénu musí často improvizovat. Výhodou je ale podle něj blízkost vodního zdroje. 

Techniku na místo poslal i státní podnik Lesy ČR. Těžební stroje v úterý večer začaly s vytvářením protipožárních pásů, další čtyři harvestory jsou na cestě, uvedl na Twitteru ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Náklady spojené s nasazením techniky budou podle ministra hradit Lesy ČR. „Jsme připraveni poskytnout i další nutnou techniku,“ dodal ministr.

V Českém Švýcarsku hoří již od neděle, kdy hasiči vyjeli k ohni v Malinovém dole nad Hřenskem, plameny se ale v parném počasí v lesnatém a těžko přístupném terénu šířily, až se z nich stal největší lesní požár, který kdy zasáhl Českou republiku.

Pravčická brána stojí

Oheň se navíc rozšířil přes hranice do národního parku Saské Švýcarsko. Podle mluvčího českého národního parku Tomáše Salova zasáhl požár vyhlídku Kipphorn i skalní město Affensteine. Úřady důrazně vyzvaly turisty, aby se této lokalitě vyhýbali, jinak riskují své zdraví i životy.

Podle ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) jsou největší škody „na lesních porostech, kterých jsme si také nejvíce cenili“. Lesní zvířata naopak stihla podle ní utéct.

Podle Vlčka je oblíbená turistická atrakce Pravčická brána zatím v bezpečí. „Zdálky jsme viděli, že Pravčická brána stojí, naštěstí je kolem ní prostor, který je poměrně volný,“ uvedl. Je podle něj ale otázkou, jak na stabilitu pískovcové přírodní památky zapůsobí samotný požár či případný déšť. Další velmi oblíbené místo, totiž soutěsky řeky Kamenice, požár jistě zasáhl, podle mluvčího hasičů Ústeckého kraje Martina Laníčka je právě tam nejhůře. „Je tam absolutně nepřístupný terén,“ podotkl.

Interview ČT24: Vladimír Vlček (zdroj: ČT24)

Počasí hasičům zřejmě příliš nepomůže, podle meteorologů nebude až do pátku v Hřensku pršet.   

Noční peklo v údolí mezi Hřenskem a Meznou

Vítr způsobil hasičům velké těžkosti už v noci na úterý, kdy se museli stáhnout z osady Mezná. „Hasiči se museli stáhnout kvůli silnému větru, který rozdmýchal plameny a vehnal je proti nim, tím je v podstatě odřízl,“ popsal reportér ČT Václav Matoušek. „Nešlo to. Prostě to nešlo. Všichni jsme se v noci z Mezné museli stáhnout,“ uvedli na Facebooku hasiči z Varnsdorfu, kteří v obci zasahovali.

Kritická situace nastala ve tři v noci. „Plameny se už dostaly k těsné blízkosti domů,“ popsal situaci v Mezné těsně před stažením hasičů reportér ČT Richard Samko. Když se vítr ráno zklidnil, mohli se hasiči v počtu zhruba padesátky lidí do Mezné vrátit. „Bohužel jsme zjistili, že tam několik objektů hoří,“ řekl Laníček.

Podle Vladimíra Vlčka nakonec plameny zcela zničily tři domy a další dva poškodily. Rakušan informoval, že se podařilo před plameny uchránit vodárnu s pitnou vodou pro Děčín. „Hasiči vnímají, že je to strategický bod, který je třeba uchránit,“ ujistil.

Video zveřejněné dobrovolnými hasiči z Rumburku: 

Z Hřenska musely odejít desítky lidí. Policie uzavřela silnici z Děčína

Obyvatele Mezné evakuovali hasiči již v pondělí, v noci na úterý rozhodli i o evakuaci Hřenska. „Evakuovali jsme asi devadesát procent Hřenska,“ poznamenal Laníček. Hasiči svým evakuačním autobusem odvezli z požárem ohrožené obce tři desítky lidí a deseti zajistili i náhradní ubytování v Děčíně a také Dlouhé Lípě. Hasiči také evakuovali německý dětský tábor Ferdinand. Stovku jeho účastníků převezli autobusem na hranice, kde je přebrali kolegové z Německa.

Do Hřenska není v tuto chvíli možné přijet. Mluvčí krajských policistů Daniel Vítek v pořadu 90' ČT upřesnil, že uzavřena je komunikace ve směru z Děčína do Hřenska, silnice vedoucí od hranic s Německem, stejně tak silnice od Jetřichovic a komunikace od obce Janov. „Určitě je dobré sledovat zdroje Hasičského záchranného sboru nebo Policie ČR, ať už na Twitteru nebo jiných sociálních sítích,“ podotkl. Mimo provoz je také lodní linka z Děčína. Strážci národního parku podle Bendy hlídají na turistických cestách, aby do oblasti ohrožené požárem nikdo nepřišel ani pěšky. 

Turisté se na místo požáru nepodívají nejspíš ani po jeho uhašení, neboť podle strážců národního parku mohl oheň poničit ochranné sítě na skalách.

Kraj zatím nevyhlásil stav nebezpečí. Hasiči zásah zvládají, řekl hejtman

I když hoří těsně u hranic s Německem na severu Čech, hasiči od úterního rána evidovali hlášení zápachu kouře, a to i v Praze, Libereckém či Pardubickém kraji. Šlo právě o kouř z Děčínska.

Ústecký hejtman řekl po jednání krajského krizového štábu, že jeho členové jednali o možném vyhlášení stavu nebezpečí. Nakonec tak neučinili. „Bohužel – nebo bohudík – nenaplňují znaky paragrafu 3 zákona o integrovaném záchranném systému. Stav nebezpečí zatím nevyhlašuji, hasičský záchranný sbor to má plně pod kontrolou,“ objasnil Schiller. Dodal, že v budoucnu se to může změnit.

Přestože v Českém Švýcarsku ještě hoří a Hřensko a některé jeho místní části nejsou zcela v bezpečí, začínají již úvahy o tom, co bude dál. Premiér Petr Fiala ale odmítl, že by již nyní bylo vhodné nabídnout konkrétní pomoc. „To, co se musí stát nejprve, je, že se dostane požár pod kontrolu. V takové fázi ještě nejsme. Pak je možné se začít dívat na to, jaké jsou škody. Pak samozřejmě poskytneme jako stát veškerou pomoc a podporu, ať už postiženým občanům, nebo podnikatelům,“ řekl.

Brífink ministryně životního prostředí po jednání krizového štábu o situaci v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Pomoc obcím

Ministryně Hubáčková po jednání krizového štábu slíbila, že se její úřad po uhašení požáru pokusí pomoci s likvidací následků, na obnovu infrastruktury dá sto milionů korun. „Máme na to vyčleněny prostředky a jsme připraveni pomoci,“ informovala s tím, že půjde o opravy vodovodů, kanalizací, chodníků či turistických stezek. „Jsme si vědomi toho, že tam máme nyní svahy, které mohly být poškozeny požárem a praskat,“ dodala.

Lidé už na pomoc obyvatelům postižených obcí vybrali přes tři miliony korun. Sbírku v úterý odpoledne vyhlásila platforma Donio.cz společně se senátorem a předsedou obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Zbyňkem Linhartem (za STAN).

Les si podle odborníků s následky požáru poradí. „Náletové dřeviny připraví velmi vhodné podmínky jak klimatické, tak i půdní pro cílové dřeviny, jako jsou duby, buky,“ vysvětlil také v pořadu Události, komentáře ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Dodal, že správa lesa bude aktivně sázet například jedle. „Na většině území si ale příroda pomůže sama. Zalesňovat některé oblasti je zbytečné, protože se tam těžko dostanete,“ podotkl.

Požár zřejmě nevznikl přirozeně

Okolnostmi požáru se zabývá také policie. Představitelé národního parku i hasičů dali opakovaně najevo, že si nemyslí, že by vznikl přirozeně. Považují za pravděpodobné, že si nad Hřenskem někdo rozdělal oheň – navzdory výstraze meteorologů na zvýšené riziko požárů.

Policie nevylučuje, že došlo ke spáchání trestného činu, uvedl mluvčí Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje Daniel Vítek. „Případ prověřujeme jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti,“ řekl Vítek.