Češi vybrali na požárem zasažené Hřensko přes tři miliony korun

Přes tři miliony korun už vybrali lidé na pomoc obyvatelům obcí v Českém Švýcarsku, které zasáhl požár. Sbírku v úterý odpoledne vyhlásila platforma Donio.cz společně se senátorem a předsedou obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Zbyňkem Linhartem (za STAN).

On-line přenos

Požár v Českém Švýcarsku

  • 23:06
    Česká televize

    "Dbáme na to, aby se nasazovaní hasiči pravidelně střídali. Aby hasič podal (dobrý) výkon, musí být v kondici a je třeba, aby měl odpočinek," zdůraznil v Událostech, komentářích šéf českých hasičů Vladimír Vlček.

  • 22:43
    Česká televize

    V pátečních Událostech, komentářích šéf českých hasičů Vladimír Vlček řekl, že ambicí je v příštích dnech moci oznámit, že je požár v Českém Švýcarsku alespoň částečně pod kontrolou. Vlček v tomto ohledu spoléhá na avizované posily, které budou nasazeny od sobotního rána. 

  • 22:20
    Česká televize

    "I poté, co my můžeme mít svoji část uhašenou, tak může nastat situace, že se k nám přenese požár ze saské strany," uvedl v Událostech, komentářích generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. Situaci se snaží koordinovat s německou stranou. Největší riziko je ale ve východní části zasaženého uzemí, kde je reliéf krajiny velmi komplikovaný.

Zájemci mohou přispívat prozatím jen na stránkách platformy Donio. Česká televize od mluvčích neziskových organizací zjistila, že zatím Člověk v tísni, Český červený kříž, Charita ČR ani ADRA sbírky neplánují.

Pomoc lidem, které postihl požár v Českém Švýcarsku, nabízí i Úřad práce ČR. Lidé, kterým oheň vážně poškodil majetek, mohou získat dávku mimořádné okamžité pomoci. V případě nouze mohou obdržet až 69 300 korun. Obracet se na úřady práce mohou také starostové, při odstraňování škod je možné zajistit pomoc díky veřejně prospěšným pracím. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí ÚP Kateřina Beránková.

Požár v národním parku vypukl v neděli. Plameny se zatím nepodařilo dostat pod kontrolu, v úterý večer bylo podle odhadu hasičů zasaženo tisíc hektarů.