TÉMA

Richard Samko

Úspěšní Romové jsou vzory a inspirací. „Přála bych si, abych nemusela zažívat pocit prvenství,“ dodává historička

Český lev, prestižní stáž ve Washingtonu a Magnesia Litera – taková ocenění dostali v posledních měsících Romové. Pojí je chuť prorazit bariéru a být vzorem pro ostatní mladé Romy, kteří často nemají stejnou startovní čáru jako jejich vrstevníci. O romské cestě k úspěchu natáčel pro 168 hodin Jaroslav Hroch.
24. 4. 2023|

Muž, který 17. listopadu v Praze napadl novináře Bartoníčka, dostal pokutu

Muž, který loni 17. listopadu při protestu proti České televizi a vládě napadl novináře serveru Aktuálně.cz Radka Bartoníčka, dostal pokutu. Úřad městské části Prahy 1 ho uznal vinným ze spáchání přestupku. Uvedl to mluvčí úřadu Petr Bidlo s tím, že výši pokuty nemůže sdělit. Městská část se v souvislosti s demonstrací zabývá i rasistickými urážkami vůči redaktorovi ČT Richardu Samkovi, v tomto případu ale zatím nerozhodla.
2. 3. 2023|

Bez „gadžů“ to nezvládneme. Rasističtí jsou jedinci, ne společnost, míní Samko

„S rasismem jsem se setkal, ale vždy to byli jedinci. Česká společnost není rasistická,“ říká reportér ČT Richard Samko. Bez „gadžů“ – lidí jiného než romského původu – se podle něj situace Romů nezlepší. „Pokud společnost nedá člověku možnost prokázat, co v něm je, a ten člověk si to neuvědomí, tak to nikdy nemůže fungovat,“ dodává. V podcastu Background ČT24 popisuje jak situaci romské menšiny, tak třeba to, při kterém natáčení měl největší strach.
1. 2. 2023|

Musíte si zvyknout na to, že v médiích pracují i „barevní“, říkají romští novináři

Účastníci demonstrací na romské redaktory pokřikují rasistické urážky. Jindy lidé zase zpochybňují jejich novinářskou profesionalitu, nebo jim rovnou zruší rozhovor. Reportéři Richard Samko z ČT, Patrik Banga z iDnesu i slovenský novinář Jozef Šivák z televize TA3 pro pořad Newsroom ČT24 popsali realitu Romů pracujících v médiích.
27. 11. 2022Aktualizováno27. 11. 2022, 23:54|

Od uhašení požáru v Českém Švýcarsku uplynuly dva měsíce. Události přibližuje dokument Boj o Hřensko

Uplynuly dva měsíce od uhašení rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku. Hasiči bojovali s plameny v těžko přístupném terénu dvacet dní. U požáru byl celou dobu redaktor ČT Richard Samko, který o události následně natočil dokument Boj o Hřensko.
14. 10. 2022|

ČT24 připravila dokument Boj o Hřensko

Nejrozsáhlejší lesní požár v historii České republiky vypukl 24. července letošního roku, hasičům se ho podařilo uhasit po dvaceti dnech. U požáru se vystřídalo zhruba šest tisíc hasičů a čtyři sta kusů techniky. Česká televize natočila dokument s názvem Boj o Hřensko, jehož autorem je redaktor Richard Samko. Ten o okolnostech vzniku hovořil v pořadu Studio 6.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 21:30|

S požárem v Českém Švýcarsku pomáhají i výkonná čerpadla. Hasiči tahají vodu šest kilometrů

Hasičům během požáru v národním parku České Švýcarsko zásadně pomáhá jejich vlastní moderní technika. Nově využívají například výkonná čerpadla určená pro dálkovou přepravu vody. Díky nim poprvé v historii tahají vodu z Labe na vzdálenost téměř šest kilometrů.
28. 7. 2022|

Požár v Českém Švýcarsku stále není pod kontrolou, vrtulníky budou v zásahu pokračovat ráno

Požár v národním parku České Švýcarsko se blíží k tisíci hektarům zasažené plochy, řekl večer České televizi ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Vrtulníky ukončily zásah, na místo se vrátí ve středu ráno. Živel stále není pod kontrolou a situaci komplikuje i vítr, který začal odpoledne znovu foukat. Evakuovat se musela zhruba stovka obyvatel z Vysoké Lípy u Hřenska. S ohledem na situaci se podle ředitele Správy národního parku České Švýcarsko Pavla Bendy uvažuje o zákazu vstupu do celého národního parku. Rozhodnutí padne ve středu.
26. 7. 2022Aktualizováno26. 7. 2022, 23:59|

Čeští policisté pomáhají na maďarských a makedonských hranicích. Zadrželi už tisíce migrantů

Do Maďarska odjelo čtyřicet českých policistů, aby opět pomohli s ochranou vnější hranice schengenského prostoru před nelegální migrací. Hlídkovat budou podél 175 kilometrů dlouhého pomezí se Srbskem.
4. 2. 2022|

168 hodin: Dvěma Čechům požehnal papež František. Učí malé fotbalisty z vyloučených lokalit

Dvěma českým Romům se dostalo výjimečného uznání, když je ve Vatikánu přijal papež František. Požehnal nejen jim, ale i celému romskému národu, fotbalu a sportu obecně. Právě fotbal totiž dostal českou dvojici do centra katolické církve. V dresu Světové romské federace porazili vatikánské fotbalisty 7:6, ale o to prý vůbec nešlo. Přátelské utkání na tréninkovém trávníku římského Lazia mělo především upozornit na diskriminaci, rasismus, ale i na to, že sport spojuje. Pro pořad 168 hodin natáčela Kateřina Stibalová.
29. 11. 2021|

Letní Chorvatsko vítá turisty v odéru dezinfekce a s požadavkem na test nebo očkování

Chorvatsko oficiálně zahájilo turistickou sezonu. V zemi jsou již nyní stovky Čechů, od konce května jezdí do Chorvarska i přímý vlak. Sezona je to přesto jiná než kterákoli předchozí – včetně té loňské. Turisté musí splnit požadavky místních úřadů, které žádají certifikát o očkování nebo alespoň test na covid-19. Také hotely musí například opakovaně dezinfikovat pokoje i klimatizaci. Jak v oblíbené přímořské destinaci vypadá začínající sezona 2021, otestoval reportér České televize Richard Samko.
1. 6. 2021|