Letní Chorvatsko vítá turisty v odéru dezinfekce a s požadavkem na test nebo očkování

UDÁLOSTI: Chorvatsko oficiálně odstartovalo letošní turistickou sezonu (zdroj: ČT24)

Chorvatsko oficiálně zahájilo turistickou sezonu. V zemi jsou již nyní stovky Čechů, od konce května jezdí do Chorvarska i přímý vlak. Sezona je to přesto jiná než kterákoli předchozí – včetně té loňské. Turisté musí splnit požadavky místních úřadů, které žádají certifikát o očkování nebo alespoň test na covid-19. Také hotely musí například opakovaně dezinfikovat pokoje i klimatizaci. Jak v oblíbené přímořské destinaci vypadá začínající sezona 2021, otestoval reportér České televize Richard Samko.

Pobyt v přímořských hotelech se letos liší od praxe minulých desetiletí nejenom v důrazu na dezinfekci a povinném nošení respirátorů, ale například i v podobě snídaní. Obvyklé rauty se nekonají, místo aby si jídlo podávali hosté sami, asistují jim číšníci. „Hosté ukážou, co si přejí, a my jim to nabereme,“ ozřejmil režim manažer zadarského hotelu Falkenstainer Alle Barjašič.

Větší hotely mají vyčleněnou část ubytovací kapacity pro lidi, u nichž by se během pobytu prokázala nákaza covidem-19. Malé penziony ji mít nemusí, ale aby získaly certifikát bezpečného ubytování, musí i ony často dezinfikovat místnosti a také hostům připravit hygienické balíčky. „V balíčku jsou gumové rukavice, dezinfekce a měla by být rouška, ale dáváme respirátor,“ uvedl majitel turistického apartmánu na ostrově Vir Martin Jedlička.

Chorvatsko není mezi evropskými státy výjimkou v tom, že od příchozích turistů žádá, aby se prokázali, že podstoupili očkování proti covidu-19, že absolvovali test s negativním výsledkem nebo že nemoc prodělali. Kdo se dokázal nákaze vyhnout a zároveň nedostal vakcínu, může podstoupit test buď PCR, nebo i antigenní. U antigenních je ale potřeba zajistit, že je od některého z výrobců, které chorvatské úřady respektují, a název musí být uveden v dokumentu o výsledku testu.

K tomu nově slouží certifikáty, které je možné si vytisknout, do budoucna pro ně vláda slibuje i mobilní aplikaci. Certifikát dokládající podstoupenou vakcinaci má podobu QR kódu, zatím je možné použít jej v sousedních zemích, Maďarsku, Slovinsku a Chorvarsku, výhledově v celé Evropské unii. 

Certifikát lze zatím stáhnout přes Očkovací portál občana na adrese ocko.uzis.cz (zdroj: ČT24)

Kdo je očkován, má do Chorvatska zatím volnou cestu dva týdny po druhé dávce, případně dva týdny po podání jednodávkové vakcíny. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) nicméně o víkendu informoval o jednání, jehož výsledkem by podle něj mělo být uvolnění cesty do Chorvatska již tři týdny po první dávce vakcíny. Prodělané onemocnění se dokládá průkazem o pozitivním PCR testu, který je starší než 11 dnů a novější než půl roku.

Při příjezdu do země je zároveň nutné vyplnit příjezdový formulář s adresou plánovaného pobytu – a není jediný. Formulář se vyplňuje i při návratu domů. Chorvatsko je pro české úřady rizikovou zemí, na cestovatelském semaforu má červenou barvu. Proto musí lidé, kteří přijíždějí veřejnou dopravou a nejsou očkováni, již před návratem podstoupit test, ale i tak je po návratu čeká karanténa, kterou ukončí nejpozději po pěti dnech PCR test. Ten si musí navrátilec sám zaplatit.