Lesní požáry se rychle šíří i na východě Německa, v Itálii omezili fungování letiště

V německé spolkové zemi Braniborsko se během úterý rozšířil lesní požár z deseti na celkem 850 hektarů. Kritickou situaci hlásí i Sasko na hranici s Českou republikou, odkud se rozšířil oheň do národního parku Saské Švýcarsko. Podle agentury DPA nebyl oheň v odpoledne pod kontrolou. S plameny bojují i ve střední Itálii. Kvůli nim muselo také částečně omezit provoz letiště ve Florencii.

V Braniborsku muselo od pondělí, kdy se začal oheň šířit, opustit své domovy na šest stovek obyvatel v okresu Labe-Halštor (Elbe-Elster). V úterý hasiči uvedli, že k dalším evakuacím pravděpodobně nebudou muset přistupovat. 

Proti plamenům na místě bojuje už zhruba 450 hasičů, kterým pomáhají dva vojenské hasičské vrtulníky s kapacitou pět tisíc litrů. Vodu nabírají z jezera Kiebitz, kde mezitím úřady vyhlásily zákaz koupání. 

V okresu požár zasáhl také zařízení na chov prasat a na místě jich podle agentur zahynulo velké množství. V pondělí v noci se plameny dostaly také na bývalé letiště, kde stojí několik hal.

Lesy v Braniborsku mají rozlohu přibližně 1,1 milionu hektarů a prakticky v celé této spolkové zemi od začátku týdne platí nejvyšší, pátý stupeň nebezpečí lesních požárů. Podle odhadů hasičských sborů by měly trvat ještě několik dní. Není totiž jisté, zda hlášené dešťové přeháňky spadnou i přímo nad poškozenými místy. Podle meteorologů lze rovněž očekávat nárazy větru o rychlosti až šedesát kilometrů za hodinu, což by mohlo požár ještě více rozdmýchat. 

Situace je vážná i v Saském Švýcarsku

Národní park Saské Švýcarsko se potýká s plameny, které se přes hranice rozšířily z České republiky, kde se stále šíří požár v Národním parku České Švýcarsko, a v úterý podle hasičů ovládl už tisíc hektarů lesa.

Na východě Německa se podle úřadů situace během úterý výrazně zhoršila. Důrazně proto vyzvaly turisty, aby se oblasti národního parku vyhýbali, protože jinak riskují své zdraví i životy.

Na místě je nasazeno 254 hasičů. Na pět lokalit musely být vyslány jednotky spolkové a zemské policie. Do boje s požárem se zapojila dvě vodní děla, každé o objemu deseti tisíc litrů, a dva vrtulníky. Vodu čerpají z řek Labe a Křinice (Kirnitzsch).

Florencie omezila provoz letiště

S plameny bojují i v italském Toskánsku. Florencie musela kvůli lesnímu požáru, který propukl západně od města, dočasně přerušit provoz mezinárodního letiště. Vítr nese kouř z lesního požáru do cesty klesajícím i stoupajícím letadlům.

Plameny se podle italských úřadů začaly šířit v lesní školce v obci Lastra a Signa a rychle pohltily i okolní porost, olivové háje, pole a lesy. Na místě zatím pomáhají dva vrtulníky a deset jednotek dobrovolných hasičů.

Ve střední Itálii dosud spálil požár přes dvě stě hektarů lesa a porostu a stále se šíří. Zasaženy jsou hlavně oblasti u vesnice Saccovescio v regionu Umbrie. 

Itálie podobně jako další evropské země čelí dlouhotrvajícímu suchu a vedrům, kvůli kterým je zvýšené riziko požárů. 

Na severu Řecka šestým dnem hoří u národního parku Dadia, který patří k nejvýznamnějším v zemi. Zasahuje tam na 320 hasičů i armáda a také desítky dobrovolníků. Server Ekathimerini píše, že se pomalu daří dostat pod kontrolu požár na ostrově Lesbos. 

Ve Francii se rozsáhlé lesní požáry podařilo zastavit v pondělí, ale hasiči stále ještě bojují s menšími ohnisky.