Požár v Českém Švýcarsku je zřejmě největší, který kdy Česko zasáhl

Stovky hasičů zápolí s rozsáhlým požárem v Národním parku České Švýcarsko. Odhaduje se, že už zachvátil asi tisíc hektarů lesa. Ohnisek je velké množství a do některých míst se zasahující jednotky stále nedostanou. Podle hasičů se kouř a dým z požáru šíří v pásu téměř přes celou republiku.

Oheň, který zasáhl tento týden České Švýcarsko, je podle dostupných údajů nejrozsáhlejším lesním požárem, který kdy zasáhl Česko.

Tím dosud nejrozsáhlejším byl v květnu 2012 požár Moravské Sahary u Bzence na Hodonínsku, kde hořelo na 165 hektarech. Oheň likvidovalo téměř týden zhruba patnáct set hasičů. Příčinu se nikdy nepodařilo zjistit.

Snímek z roku 2012 – zásah hasičů na Hodonínsku
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

V srpnu 2015 série požárů způsobených vždy nejspíše jiskrou od kombajnu zničila desítky hektarů lesa na několika místech ve středních Čechách. Nejprve od 3. srpna shořelo během čtyř dnů na sto hektarů lesa a pole u Olešné na Rakovnicku, od 7. srpna pak hořelo dvacet hektarů lesa a pole mezi Dobřívem a Pavlovskem na Rokycansku. S hašením tam pomáhaly i dva vrtulníky od policie a armády. Znovu pole a les zasáhl oheň i 10. srpna u Bavorova na Strakonicku, a to na ploše zhruba 57 hektarů. I zde pomáhal hasit vrtulník.

Ohně, které zasáhnou plochu více než sto hektarů lesa, jsou v Česku výjimečné. Drtivá většina, asi 89 procent, má rozsah pod jeden hektar. Ani těch s rozsahem kolem desítek hektarů tak není mnoho.

Například 2. dubna 2017 u Hostěnic na Brněnsku hořelo odhadem dvacet hektarů lesa. Na místě zasahovalo dvě stě hasičů, kterým práci komplikoval těžký terén a nedostatek vody. Do boje s ohněm nasadili i vrtulník a letadlo.

Rozsáhlý požár lesa na Bruntálsku zasáhl 1. dubna 2019 plochu okolo osmnácti hektarů, na místě zasahovalo pět desítek hasičů. Vypomáhal i policejní vrtulník v podvěsu s bambi vakem na vodu. Lesní porost s mladými buky a polomy v Dětřichově nad Bystřicí začal podle hasičů hořet pravděpodobně kvůli nedbalosti lesních dělníků. Při nahlášeném pálení klestí se v silném větru oheň rozšířil na okolní porost.

Pravděpodobně od nedopalku cigarety začal 8. května 2019 hořet les na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách. Hořelo v prudkém svahu a oheň zasáhl les na ploše zhruba 12 hektarů, hašení trvalo dva dny.

Rozsáhlý požár 6. dubna 2020 zachvátil les v náročném terénu u Železného Brodu na Jablonecku. Hořelo na osmadvaceti hektarech a zásah trval skoro 24 hodin. Oheň při pálení klestí po kůrovcové těžbě u Horské Kamenice se kvůli silnému větru velmi rychle rozšířil do okolního porostu.

Zhruba patnáct hektarů lesa zasáhl 24. března 2022 požár v kopcovitém a nepřístupném terénu u Náchoda v části Lipí. Oheň se podařilo hasičům dostat pod kontrolu po necelých dvou hodinách. Na likvidaci ohně nasadili i policejní vrtulník.

Požáry v Českém Švýcarsku

Požáry v Českém Švýcarsku jsou poměrně časté, jejich příčinami je nejčastěji lidská aktivita, ale ta jen využívá podmínek, které se v lese objevují.

V dubnu a květnu roku 2000 shořelo několik hektarů lesa, úřady pak na déle než týden zakázaly vstup do lesů. Požáry vznikly z nedbalosti turistů.

V říjnu 2003 hořel les v oblasti Mezné, nedaleko hranic s Německem. Požár vypukl v nepřístupném terénu. Hasiči proto museli dovážet vodu cisternami. Nemohli ale použít vrtulník, protože v zasažené lokalitě jsou skalní římsy, které by vodě bránily dostat se na některá místa. Oheň zachvátil zhruba čtyřicet metrů čtverečních lesního porostu.

V září 2004 zase požár vypukl u Vysoké Lípy, zasáhl zhruba hektar lesa. Likvidovalo ho sedm hasičských jednotek. Práci i v tomto případě komplikoval nepřístupný terén, hasiči vodu museli dopravovat hadicemi ze vzdálenosti tří kilometrů. Příčinou byl blesk.

Požár lesa u Dolského Mlýna hasiči likvidovali v červnu 2005. Vznikl pravděpodobně od nedopalku cigarety. Požár měl rozlohu hektaru, zasáhl ale spíše okolí skal než lesa a škoda proto nebyla velká.

O pár měsíců později oheň zachvátil část lesa nedaleko obce Jetřichovice, způsobili ho dva mladíci. Zničil chatu na Mariánské vyhlídce a část lesa, správa parku odhadla škody na 300 tisíc korun.

V červenci 2006 mohutný požár zasáhl les pod Kavčí skálou u Jetřichovic. Plameny šlehaly do výšky dvaceti metrů. Oheň zničil pětadvacet hektarů lesa, škody odhadli lesníci na miliony korun. Na místě bylo třicet jednotek dobrovolných a pět jednotek profesionálních hasičů. Pomáhaly vrtulníky, přijela pomoc i z Německa. Šlo v té době o největší požár v parku za posledních třicet let.

Zhruba devět hodin likvidovali hasiči požár nedaleko Pravčické brány v červenci 2018. Hořela hrabanka v nepřístupném terénu, kam se nedalo dojet požární technikou. Kvůli tomu zasahovala na místě pěší jednotka. Hasiči požádali o pomoc také kolegy z Německa. Hořet začalo na úpatí Smrkového kopce, který je zhruba kilometr od Pravčické brány.

V květnu 2020 v Národním parku České Švýcarsko u Rynartic shořely dvě historické chaty, které byly kulturní památkou. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Na místě byly desítky hasičů, pomáhal i vrtulník. Požár, který zapříčinila technická závada, způsobil škodu za víc než 23 milionů korun.

V červnu 2021 požár zasáhl čtyři hektary lesa nedaleko Jetřichovic. S ohněm v obtížném terénu bojovali hasiči ze čtrnácti jednotek a vyhlášen byl třetí stupeň poplachu.