Lesy v plamenech. Hasiči zápasí s požáry u Rakovníka i Boleslavi

Středočeští hasiči se potýkají hned se dvěma rozsáhlými lesními požáry. Od včerejšího odpoledne hoří sto hektarů lesů a polí u obce Olešná nedaleko Rakovníka, kvůli vyprahlé krajině se požár dosud nepodařilo uhasit. Dnes dopoledne pak vzplál les také v Příhrazských skalách nedaleko Mladé Boleslavi.

Rakovnicko: Oheň v kořenech stromů

Proti požáru lesa a pole u Olešné na Rakovnicku bojuje více než padesát jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Na místě stojí 65 cisteren a pomáhá i hasičský vrtulník. Oheň se podle všeho sice nerozšiřuje, ve vyprahlé půdě ale zachvátil i kořeny stromů. „Největší problém nám dělá počasí, vysoké teploty jsou fyzická zátěž pro zasahující hasiče. Problém je i zvedající se vítr, který může rozfoukat ohniska, a to, že se požár šíří i kořenovým systémem,“ uvádí velitel zásahu Lukáš Popp. Požár se sice hasičům podařilo lokalizovt, stále ale prolévají zem vodou, aby se požár dále nešířil kořenovým systémem stromů.

Příčinou požáru je mechanická závada na kombajnu, který sekal poblíž lesa. „Cizí předmět se zřejmě dostal do žací lišty kombajnu, vznikla jiskra a začalo hořet pole a následně les,“ řekl mluvčí středočeských hasičů. Ti obdrželi hlášení o požáru v pondělí po 16:30. Vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu, zasažené území rozdělili na čtyři úseky a přivolali na pomoc kolegy z dalších čtyř krajů.

Požár u Olešné je zřejmě největším lesním požárem v České republice v letošním roce a jedním z nejrozsáhlejších v posledních letech; asi největším lesním požárem v Česku nejméně za posledních deset let byl požár u Bzence na Hodonínsku, v oblasti zvané Moravská Sahara, na jaře 2012. Oheň tehdy zničil zhruba 165 hektarů lesa a státní firmě Lesy ČR vznikla škoda 27 milionů korun. Příčinu vzniku požáru se policistům nepodařilo odhalit.

Mladoboleslavsko: Požár ve skalách

Hasiči od dnešního dopoledne likvidují lesní požár v Příhrazských skalách na Mladoboleslavsku. Vypukl u obce Branžež nedaleko Mnichova Hradiště před 11. hodinou. Na místě je vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Informaci ČT potvrdil mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda s tím, že na místě zasahuje vrtulník a o pomoc byli požádání i hasiči z Libereckého kraje. Rozsah ani příčinu požáru mluvčí nedokázal sdělit. Podle serveru Požáry.cz jde o rozsáhlý požár.

Ve Středočeském kraji se kvůli dlouhotrvajícímu suchu nesmějí rozdělávat ohně. Platí zákaz kouření a rozdělávání otevřeného ohně na místech, kde se plameny mohou rozšířit, zákaz pálení suché trávy, plevele či větví na volném prostranství, zejména v blízkosti porostů a polí s obilovinami či pícninami, a klestí a kůry v lesích.

Zakázány jsou také jízdy parních lokomotiv bez přijatých protipožárních opatření či táboření mimo vyhrazené prostory. Motoristé nesmějí zajíždět do lesů a na polní cesty, výjimku mají vlastníci a uživatelé lesních a zemědělských pozemků při jejich obhospodařování.