TÉMA

Vysoká Lípa

Dobrovolní hasiči počítají škody po požáru v Hřensku, peníze by mohli získat od státu

Dobrovolní hasiči, kteří zasahovali u požáru v Národním parku České Švýcarsko, sepisují škody na vlastním majetku. Náhradu by alespoň částečně mohl zaplatit stát. Některé jednotky navíc nechaly na místě i vybavení jako třeba hadice. A to jim teď komplikuje práci.
6. 9. 2022|

Evakuovaní z Hřenska a okolí se po třech týdnech vracejí domů, hasiči na místě zůstávají

Lidé evakuovaní z Hřenska a jeho částí Mezná a Mezní Louka se začali vracet téměř po třech týdnech domů, odkud je vyhnal rozsáhlý lesní požár. Návrat začal podle plánu v 9:00, do Mezné a Mezní Louky se dostanou pouze s povolenkami, pro turisty zůstává oblast uzavřená. Na místě zůstává zhruba čtyřicet profesionálních hasičů na prozatímní hasičské stanici a také 72 hasičů z 22 dobrovolných jednotek, které si nasmlouvala správa národního parku, řekl mluvčí krajských hasičů  Lukáš Marvan.
13. 8. 2022Aktualizováno13. 8. 2022, 20:07|

Hasiči předali České Švýcarsko správcům parku. Požár zlikvidovali po dvaceti dnech

Hasiči v pátek po dvaceti dnech uhasili rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku. Správě národního parku v 15:00 předali poslední hašené území. Nejrozsáhlejší lesní požár v České republice se rozhořel v neděli 24. července. Nyní už podle hasičů nikde viditelně nehoří, a proto mohla správa oblast převzít. Skrytá ohniska, která se stále mohou objevovat, hlídají jednotky dobrovolných hasičů a od soboty je budou monitorovat rovněž armádní drony.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 21:11|

V Českém Švýcarsku zbývá dohasit desítky hektarů, evakuovaní se začnou vracet domů

Hasiči zmenšili plochu požáru v Českém Švýcarsku na padesát hektarů, původně oheň zasáhl zhruba o tisíc hektarů větší oblast. Počet hasičů se snížil na 630. Drony s termokamerami ve čtvrtek ráno objevily několik ohnisek v okolí Pravčické brány a Bouřňáku. Hasiči pracují na jejich uhašení. Ohniska jsou malá a dál se nešíří. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) informovala, že lidé evakuovaní z Hřenska, Mezné a Mezní Louky se budou postupně od soboty vracet domů.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 16:56|

Ohniska požáru u Hřenska se rychle mění. Nasazená italská letadla musí hasit doma

Boj hasičů s plameny v Českém Švýcarsku se opakuje i v lokalitách, v nichž zasahovali ve středu či v úterý. Pomáhá jim sedm helikoptér a čtyři letouny včetně dvou speciálů z Itálie. Ty se však v pátek ráno vrátí do Itálie, kde jsou potřeba. Česko jedná o zapůjčení letadel se Španělskem a Švédskem. Požár se dál nešíří, pod kontrolou ani po pěti dnech není. Letecká technika ukončila svůj provoz s příchodem tmy.
28. 7. 2022Aktualizováno28. 7. 2022, 21:53|

Ohniska u Vysoké Lípy a Malé Pravčické brány jsou uhašena. Požár v národním parku ale stále není pod kontrolou

Ohniska požáru v Hřensku se daří držet pod kontrolou, podle starosty je nyní obec mimo nebezpečí. Ve středu večer hasiči intenzivně zasahovali u ohnisek u Vysoké Lípy a Malé Pravčické brány, která se jim před desátou večerní podařilo uhasit. Oheň po celém území ale stále nemají pod kontrolou. S požárem v Národním parku České Švýcarsko bojují už od neděle. Evakuovat museli z oblasti asi 450 lidí. Od úterního večera udržují hasiči hranice požáru na ploše tisíc hektarů. Záchranáři se obávají zhoršení situace, pokud by se v noci znovu zvedl vítr. Ve čtvrtek se do akce zapojí dvě hasicí letadla, která poskytla Itálie.
27. 7. 2022Aktualizováno27. 7. 2022, 22:32|

Požár v Českém Švýcarsku stále není pod kontrolou, vrtulníky budou v zásahu pokračovat ráno

Požár v národním parku České Švýcarsko se blíží k tisíci hektarům zasažené plochy, řekl večer České televizi ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Vrtulníky ukončily zásah, na místo se vrátí ve středu ráno. Živel stále není pod kontrolou a situaci komplikuje i vítr, který začal odpoledne znovu foukat. Evakuovat se musela zhruba stovka obyvatel z Vysoké Lípy u Hřenska. S ohledem na situaci se podle ředitele Správy národního parku České Švýcarsko Pavla Bendy uvažuje o zákazu vstupu do celého národního parku. Rozhodnutí padne ve středu.
26. 7. 2022Aktualizováno26. 7. 2022, 23:59|