Hasiči předali České Švýcarsko správcům parku. Požár zlikvidovali po dvaceti dnech

Události: Hasiči zlikvidovali požár v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Hasiči v pátek po dvaceti dnech uhasili rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku. Správě národního parku v 15:00 předali poslední hašené území. Nejrozsáhlejší lesní požár v České republice se rozhořel v neděli 24. července. Nyní už podle hasičů nikde viditelně nehoří, a proto mohla správa oblast převzít. Skrytá ohniska, která se stále mohou objevovat, hlídají jednotky dobrovolných hasičů a od soboty je budou monitorovat rovněž armádní drony.

„Navazuje fáze takzvané technologické pomoci, kterou koordinuje štáb hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. Dohlídky vykonává 72 dobrovolných hasičů s 35 kusy techniky, celkem 22 dobrovolných jednotek,“ uvedl uvedl na Twitteru mluvčí hasičů Lukáš Marvan.  

V Mezní Louce podle generálního ředitele hasičského záchranného sboru Vladimíra Vlčka vznikla prozatímní hasičská stanice se čtyřiceti profesionálními hasiči. Dohled nad místem totiž musí být nepřetržitý a potrvá nejspíše až do konce srpna. 

„Ze zkušeností, které máme z poslední doby, se tady může objevovat řada skrytých ohnisek požáru,“ sdělil dopoledne Vlček s tím, že právě kvůli tomu budou na určená místa dohlížet hasiči, a to dobrovolníci i profesionálové.

Správa národního parku má nasmlouvané dobrovolné hasiče na několik příštích dnů, řekl mluvčí správy Tomáš Salov. Hasiči totiž budou dohlížet na požářiště mimo takzvaný režim zásahu, a proto musí žádat o dovolenou ze svých běžných profesí, což situaci komplikuje. „Stále ještě poptáváme jednotky dobrovolných hasičů, abychom dokázali naplnit náročný plán dohlídek požářiště až do konce měsíce,“ doplnil. Za problémové považuje správa úseky u Pravčické brány a Bouřňáku. 

Pomůžou armádní drony

S hlídáním případných ohnisek pomůže i česká armáda. „Na základě požadavku ministerstva životního prostředí vyšleme do Hřenska vojáky, kteří budou monitorovat zájmový prostor tak, aby nedošlo k opětovné živelné krizi. Naše činnost zde nebyla ukončena, jen jsme převzali další úkol,“ uvedl šéf velitelství pro operace Josef Kopecký.

Do Hřenska armáda vyšle specialisty z 533. praporu bezpilotních systémů z Prostějova. S drony Raven a Vážka budou mít za úkol lokalizovat případná ohniska požáru. Velitel praporu Petr Manda uvedl, že nasazené drony mají průzkumné senzory včetně termokamery, které umí rozpoznat rozdílné tepelné charakteristiky objektů, a určit tak potenciální ohniska požáru. 

Do evakuované obce Hřensko a jeho částí a Mezné a Mezní Louky se budou od sobotního rána vracet místní. Desítky lidí jsou kvůli požáru mimo domov více než dva týdny. Do Mezné a Mezní Louky se dostanou pouze přes Vysokou Lípu, kde jim bude starosta Zdeněk Pánek vydávat povolenky. „Do těchto míst se tak dostanou pouze lidé, kteří zde mají trvalé bydliště,“ podotýká redaktorka ČT Barbora Lancová. 

90': Národní park České Švýcarsko po požáru (zdroj: ČT24)

Turisté zatím do těchto osad nemohou. „Ve Hřensku to je ale bez problémů, tady se může prakticky okamžitě zahájit cestovní ruch,“ podotkl starosta. Později v pořadu 90' ČT24 prohlásil, že dělá vše pro to, aby byla turistická sezona zachráněna. Před požárem byl podle něj národní park, co se týče návštěvnosti, na stejných číslech jako v letech 2018 a 2019. Bude podle něj nutné prohlédnout turistickou infrastrukturu, například v soutěskách. „Geologové musí zjistit, zda skalní bloky jsou v kondici a nehrozí spadnutí, aby cesta pramicí byla naprosto bezpečná,“ dodal s tím, že provoz loděk se spustí až ve chvíli, kdy tomu dá správa parku zelenou.

S tím souhlasí i mluvčí parku Salov, podle něhož bude vyjádření geologů klíčové. „V příštím týdnu budeme prohlížet skalní svahy, které byly ohněm dotčené. Budeme chtít vyjádření geologů. (…) Pokud skalní svah projde žárem, tak vyhoří mnoho organické hmoty, které ty útvary drží pohromadě a mohlo by docházet sesuvům, které mohou být velmi nepředvídatelné,“ dodal. 

Také obnovení infrastruktury podle něj bude velmi náročné. Správa parku bude silnice a cesty zprovozňovat podle priority. V první řadě bude prý zajištění silnice z Hřenska do Mezní Louky. „Je celá řada prací, které nás v nejbližší době čekají.“

Policie předpokládá, že se v sobotu otevře silnice z Hřenska do Německa. 

Vrtulníky, které se na boji s ohněm podílely, v pátek odletí. Kdyby se v nepřístupném terénu objevily plameny nebo větší ohnisko, helikoptéra by byla s to doletět na místo do třiceti minut, podotkl Vlček. 

Brífink k likvidaci požáru v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Během zásahu se u nejrozsáhlejšího lesního požáru v České republice vystřídalo celkem šest tisíc hasičů a čtyři sta kusů techniky. Záchranářům významně pomohli dobrovolníci, kteří mimo jiné obstarávali jídlo. „Nejtěžší byla první fáze, než se nám podařilo na místo dostat dostatek sil,“ podotkl v pořadu 90' ČT24 náměstek generálního ředitele Integrovaného záchranného systému Petr Ošlejšek. Dodal, že významnou pomocí pak byla letecká technika.

Ojedinělá koordinace letecké techniky

Zásah v takovém měřítku podle něj prověřil i práci hasičů. „Aktivovali jsme procesy, které máme naučené,“ podotkl. Podle něj se také ukázalo, že je potřeba některé věci více trénovat. „Pokud je zásah dlouhodobý, tak abychom měli dostatek připravených lidí, kteří jsou schopni do systému naskočit.“ Ojedinělá podle něj byla koordinace letecké techniky, kterou doposud hasiči nemuseli řešit. „Díky Policii ČR a letecké službě – pan plukovník Vlasák koordinoval v jednu dobu asi 18 vrtulníků a do toho tři letadla, což na tak malé ploše je obrovsky náročná činnost,“ zmínil.

S tím souhlasí i velitel 243. vrtulníkové letky AČR Petr Šafařík. „V historii jsme se s ničím takovým nesetkali co do rozsahu i délky zásahu,“ uvedl a dodal, že nejhorší byly první dny. „To, co zažili kolegové v prvních dnech, kdy hořelo všechno a všude – to byla největší beznaděj.“ Dodal, že piloti v průměru zvládli 120 shozů za den. „Sešla se tam naprostá většina perfektních profíků.“ Do budoucna by se podle něj mělo popřemýšlet nad technikou, která by byla schopna „shazovat více vody.“ 

V Českém Švýcarsku vypukl ničivý požár 24. července. Postihl plochu o velikosti asi 1060 hektarů. Tento čtvrtek hasiči zasahovali asi na padesáti hektarech. Celková plocha, kde se pohybovali, činila zhruba 3600 hektarů. Správa parku si už převzala většinu území, čeká na předání necelých osmi set hektarů.

Ministerstvo životního prostředí prodloužilo omezení vstupu do Národního parku České Švýcarsko. Trvat bude do 31. srpna. Přes noc bude park uzavřený úplně. Opatření je preventivní a vzhledem k přetrvávajícímu suchu má omezit riziko vzniku dalšího požáru v lesích. Zákaz vstupu se podle něj nevztahuje například na zaměstnance správy parku, záchranáře nebo lidi, kteří se přes území dostávají ke svým nebo pronajatým nemovitostem.

„Zákaz vstupu se bude týkat území, které již je omezené, otevřené turistické cesty ještě upřesníme. Abychom přes den umožnili turistům výlety do určitých chráněných oblastí některé další drobné úseky zpřístupníme. Do parku bude vstup úplně zakázán pouze v nočních hodinách od 21:00 do 6:00. Zkušenosti z dozorové činnosti totiž ukazují, že někteří občané večer v parku rozdělávají oheň nebo zapalují cigarety,“ uvedla na webu ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). 

Opatření vejde v platnost v sobotu. O plánovaném prodloužení omezení vstupu do národního parku ministryně hovořila už ve čtvrtek.