Ohniska u Vysoké Lípy a Malé Pravčické brány jsou uhašena. Požár v národním parku ale stále není pod kontrolou

Ohniska požáru v Hřensku se daří držet pod kontrolou, podle starosty je nyní obec mimo nebezpečí. Ve středu večer hasiči intenzivně zasahovali u ohnisek u Vysoké Lípy a Malé Pravčické brány, která se jim před desátou večerní podařilo uhasit. Oheň po celém území ale stále nemají pod kontrolou. S požárem v Národním parku České Švýcarsko bojují už od neděle. Evakuovat museli z oblasti asi 450 lidí. Od úterního večera udržují hasiči hranice požáru na ploše tisíc hektarů. Záchranáři se obávají zhoršení situace, pokud by se v noci znovu zvedl vítr. Ve čtvrtek se do akce zapojí dvě hasicí letadla, která poskytla Itálie.

On-line přenos

Požár v Českém Švýcarsku

  • 23:06
    Česká televize

    "Dbáme na to, aby se nasazovaní hasiči pravidelně střídali. Aby hasič podal (dobrý) výkon, musí být v kondici a je třeba, aby měl odpočinek," zdůraznil v Událostech, komentářích šéf českých hasičů Vladimír Vlček.

  • 22:43
    Česká televize

    V pátečních Událostech, komentářích šéf českých hasičů Vladimír Vlček řekl, že ambicí je v příštích dnech moci oznámit, že je požár v Českém Švýcarsku alespoň částečně pod kontrolou. Vlček v tomto ohledu spoléhá na avizované posily, které budou nasazeny od sobotního rána. 

  • 22:20
    Česká televize

    "I poté, co my můžeme mít svoji část uhašenou, tak může nastat situace, že se k nám přenese požár ze saské strany," uvedl v Událostech, komentářích generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. Situaci se snaží koordinovat s německou stranou. Největší riziko je ale ve východní části zasaženého uzemí, kde je reliéf krajiny velmi komplikovaný.

U požáru v Národním parku České Švýcarsko zasahuje téměř pět stovek hasičů a další je střídají. Ve středu navečer zasahovali u ohnisek u Vysoké Lípy a Malé Pravčické brány. Mluvčí ústeckých hasičů Milan Rudolf po desáté večer potvrdil, že se je podařilo uhasit. 

Přestože podle Rudolfa požár stále není pod kontrolou a během noci se mohou objevit další ohniska, hasičům se zatím daří předejít dalšímu šíření požáru.

Podle dalšího mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana se během středy podařilo požár zabrzdit na několika místech národního parku – v Mezné, Mezní Louce a ve Vysoké Lípě. Oheň se daří hasičům držet od obydlí, ale v obci Mezná úplně shořely dva domy, zřejmě je zapálily jiskry zanesené k nim větrem.

Pod kontrolou hasičů je situace také u obce Janov. Starostka Ladislava Kotková (nestraník) uvedla, že prozatím evakuaci z obce hasiči vyloučili. „Během včerejšího dne panovala mírnější nervozita, protože hasiči zasahovali v blízkosti hájenek,“ přiblížila. Žádný obyvatel ale nechtěl preventivně odjet. Na případnou evakuaci jsou podle ní lidé, i přes uklidnění situace, připraveni.

Část obyvatel se evakuovala také z Hřenska. „Další evakuace zatím v tuto chvíli neplánujeme,“ doplnil Marvan. Záležet podle něj bude na dalším vývoji.

Starosta Hřenska o aktuální situaci v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Hlavní hasební práce se od rána soustředily do Hřenska. Přes den tam hořelo nad několika domy. Podle Marvana se daří ohniska brzdit také díky vrtulníkům. „Je to nepřístupná lokalita a pracuje tady šest vrtulníků, čtyři z České republiky, jeden z Polska a jeden ze Slovenska,“ řekl.

Starosta Hřenska Zdeněk Pánek (nestraník) ve středu odpoledne uvedl, obec je již mimo nebezpečí, další evakuace lidí proto nejsou v plánu. „Chceme se zaměřit na to, aby se mohli lidé vrátit do svých domovů. Do pondělka se to ale ještě z rozhodnutí náčelníka krizového štábu nestane,“ upřesnil. 

Do Hřenska ve středu také dorazilo sedm profesionálních hasičů z Moravskoslezského kraje se čtyřmi vozidly a hlavně s velkoobjemovým čerpadlem. Dovezli i tři kilometry hadic, které společně s čerpadlem umožní snazší dálkovou dopravu vody do odlehlejších částí ohněm zasaženého parku. Čerpadlo pak umožní dálkovou dopravu vody o objemu až osm tisíc litrů za minutu.

Plocha požáru se nezvětšuje

Mluvčí hasičů Ústeckého kraje Milan Rudolf ve středu ráno řekl, že boj s ohněm komplikuje zesilující se vítr, který rozfoukává ohniska požáru. Podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru, generálporučíka Vladimíra Vlčka, se ve středu odpoledne už plocha požáru nerozrůstala. „Je to ale přímá úměra se silou větru. Situace se může změnit, proto je naší snahou využít tohoto prostředí, abychom zvládli co největší díl práce,“ upozornil. 

Do vytváření protipožárních pásů v Českém Švýcarsku se v noci na středu zapojily tři těžební stroje Lesů ČR. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) postupují velmi rychle. Uvedl, že náklady spojené s nasazením techniky budou hradit Lesy ČR. „Večer byl jeden stroj, přes noc už pracovaly tři stroje. Dělají protipožární pásy, harvestory pracují během noci, kdy třeba nemohly létat vrtulníky,“ řekl.

Strategickým cílem hasičů ve středu bylo podle Vlčka hlavně zastavit šíření požáru nad Hřenskem: „Chceme docílit toho, abychom se nemuseli další noc zabývat hašením požárů z těch strání a skal, které jsou nad Hřenskem, po pravém břehu řeky Kamenice a po pravém břehu řeky Labe.“

Podle informací České televize byla ve středu brzy ráno situace nejhorší právě v okolí Mezní Louky, odkud se oheň šířil směrem k Vysoké Lípě. Z této obce záchranáři obyvatele a ubytované turisty evakuovali v úterý pozdě odpoledne. Šlo přibližně o stovku lidí.

Noci bývají podle ředitele správy parku Bendy krizové, protože s pracemi nemohou pomáhat vrtulníky ani letadla a možnosti hašení jsou hodně omezené. „Noc je stresující faktor, protože člověk neví, co bude ráno,“ uvedl.

Byl to chřtán do pekla, když foukl vítr, pohltila nás stěna ohně, líčí hasič ze Hřenska (zdroj: ČT24)

Lidé se nyní nedostanou přes Hřensko do Německa. „Ani německá strana nikoho do České republiky nepustí,“ doplnil Rudolf. Využít lze podle něj přechod na Cínovci či v Petrovicích, případně se lze do Německa dostat po dálnici. Uzavřen je také příjezd do Vysoké Lípy z Jetřichovic, do obce Janov se mohou starousedlíci dostat z Děčína. Zavřená je také cesta z Hřenska do Mezné a Mezní Louky.

Podle ředitele krajských hasičů Romana Vyskočila Pravčická brána i výletní zámeček s restaurací Sokolí hnízdo v Hřensku vypadají v pořádku. Nějaká poškození způsobená požárem ale nevyloučil. 

Generální ředitel HZS ČR Vlček o situaci v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Bez civilních letů

Řízení letového provozu ČR ve středu kvůli požáru vyhlásilo nad národním parkem zákaz letů. Bezletová zóna je v kruhu o poloměru deset námořních mil, tedy asi 18,5 kilometru, do výšky 10 500 stop, tedy přibližně 3300 metrů.

Do prostoru mohou pouze letadla a vrtulníky záchranných složek. Bezletová zóna zatím platí do půlnoci z neděle na pondělí. 

Správa parku žádá o zákaz vstupu

Správa Národního parku České Švýcarsko ve středu požádala ministerstvo životního prostředí o vyhlášení zákazu vstupu do parku v souvislosti s rozsáhlým požárem. Mluvčí správy parku Tomáš Salov upřesnil, že zákaz by mohl začít platit nejpozději od čtvrtka.

„Zákaz by mělo vyhlásit ministerstvo životního prostředí tak, jak jsme o to požádali,“ uvedl Salov. „Žádáme o dva týdny, ale je tam nějaká rezerva. Hned, jak pominou důvody, tak park samozřejmě zase otevřeme,“ řekl mluvčí. 

Podle hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO) už dříve zaslal kraj dopis řediteli národního parku a ministerstvu životního prostředí s doporučením, aby vyhlásili zákaz vstupu do parku. Apeloval také na turisty, aby do lokality nejezdili.

Posily ze zahraničí

Do Česka už dorazila pomoc z Itálie. Dvě letadla s velkokapacitními nádržemi přistála ve středu odpoledne ve Vodochodech. Hasit začnou ve čtvrtek, ve středu vpodveřer absolvovala prohlídku místa požáru i jezera Milada, odkud budou nabírat vodu.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou italské stroje využity k tomu, s čím mají hasiči největší problém –⁠ zaměří se na nepřístupné plochy, na kterých už nehoří, ale u kterých hrozí vznik dalších ohnisek požáru. 

Rakušan: Další letadla nejsou potřeba

Odhadnout, kdy hasiči dostanou požár pod kontrolu, je podle Rakušana velmi těžké kvůli okolnostem, které hašení komplikují, jako jsou velmi hořlavé podloží nebo nepřístupné lokality. „Hasiči nemohou jako v normálním případě zavlažit kořenovou soustavu, aby se požár nešířil spodem dál, to tady není možné,“ poznamenal. Pod kontrolou by podle něj mohl být požár v řádu dnů, týdny pak budou potřeba na bedlivou kontrolu, aby nevznikla ohniska nová.

Další letadla už podle Rakušana hasiči nepotřebují, nasazeno je zatím celkem sedm kusů letecké techniky.  

Okamžitá finanční pomoc

Lidem, které požár v Národním parku České Švýcarsko zasáhl, bude pomáhat i Úřad práce ČR. V rámci mimořádné okamžité pomoci mohou poškození získat bezmála sedmdesát tisíc korun. Úřad také dokáže pomoci starostům dotčených obcí zajistit pracovníky pro veřejně prospěšné práce.

„Jsme v kontaktu s jednou rodinou, s níž jsme se domlouvali na návštěvě. Se dvěma rodinami víme, že tam jsou, a chceme s nimi navázat kontakt. Samozřejmě jsme schopni podat další informace i po telefonu nebo osobně dalším, kteří budou mít problémy,“ řekl ředitel ústecké krajské pobočky úřadu práce Radim Gabriel.

Pokud chce člověk dávku získat, má podle něj zavolat na úřad. „Za těmito lidmi pak přijede náš mobilní tým, sepíše s nimi žádost, požádá je o potřebné doklady,“ sdělil. 

Pomoc lidem zasaženým požárem (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí vyčlení deset milionů korun na výdaje spojené s likvidací škod. „Jsme připraveni pomoci obcím, které jsou požárem přímo zasažené a došlo tam ke škodám,“ řekla šéfka resortu Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Za důležitou považuje také obnovu obecního majetku, jako jsou například silnice, vodovody nebo kanalizace. „Budeme s obcemi jednat. Zatím jsme v rezervě státního fondu životního prostředí vyčlenili sto milionů korun. Po zjištění škod budeme vědět více – zda položku posílit, nebo bude stačit,“ dodala.

Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády ale doplnil, že určit, komu a v jaké výši bude třeba poskytnout pomoc, bude možné říct až po dohašení a zjištění rozsahu škod. Zopakoval také, že už nyní mohou oběti požáru žádat o dávku mimořádné okamžité pomoci 69 300 korun na osobu u úřadů práce.

Hoří i v Německu

Požár se v pondělí ráno rozšířil také do Saského Švýcarska u hranic s Českem. Stále není zcela pod kontrolou. Momentálně hoří na ploše asi 250 hektarů, napsala agentura DPA. Obydlené oblasti nyní nejsou ohrožené. S plameny bojuje 148 hasičů a dalších záchranářů, zapojily se i průzkumné policejní helikoptéry.

Oblast je pro hasiče špatně přístupná a vodu na hašení musejí v některých oblastech čerpat dlouhými hadicemi z Labe a Křinice nebo vozit cisternami. „Jde o členitou oblast, do které není snadné se dostat,“ popsal mluvčí zemského okresu Saské Švýcarsko - Východní Krušnohoří Thomas Kunz. Dodal, že situaci ztěžuje počasí a odumřelé dřevo.