Evakuovaní z Hřenska a okolí se po třech týdnech vracejí domů, hasiči na místě zůstávají

Události: Návrat evakuovaných (zdroj: ČT24)

Lidé evakuovaní z Hřenska a jeho částí Mezná a Mezní Louka se začali vracet téměř po třech týdnech domů, odkud je vyhnal rozsáhlý lesní požár. Návrat začal podle plánu v 9:00, do Mezné a Mezní Louky se dostanou pouze s povolenkami, pro turisty zůstává oblast uzavřená. Na místě zůstává zhruba čtyřicet profesionálních hasičů na prozatímní hasičské stanici a také 72 hasičů z 22 dobrovolných jednotek, které si nasmlouvala správa národního parku, řekl mluvčí krajských hasičů  Lukáš Marvan.

Nedaleko zámečku u Vysoké Lípy stojí u zákazu vjezdu a vstupu policejní hlídka. Místní se policistům prokazují dokladem a povolenkou, kterou jim vydal starosta Hřenska Zdeněk Pánek. Hlídky budou na místě nejméně do 31. srpna, a to ve dne i v noci, aby do osad nevnikl někdo bez povolení. Hlídka je také u vjezdu do Mezné. Až do konce prázdnin jsou po požáru některé oblasti národního parku České Švýcarsko zavřené, zakázaný je vstup do parku v noci od 21:00 do 06:00. 

V Mezné lehly popelem tři domy, další poničil silný žár. Chalupář Pavel Kozdera mluví o velkém štěstí. „Tyhle buky jsme vysázeli s babičkou a v podstatě nám zachránily barák,“ ukázal na úplně ohořelý živý plot. Požár se přitom zastavil jen o několik metrů dál, chalupa totiž stojí přímo u lesa. „Musela přeskočit jiskra,“ míní Kozdera. Dům přes ulici shořel úplně, jeho majitelka nepřijela. Podle místních je na tom psychicky špatně.

Obyvatelé osad a chalupáři spoléhají na pomoc dobrovolníků. „Volali nám i kamarádi, se kterými roky nejsme v kontaktu, že přijedou. Mám v plánu vzít velké hrnce a navařit a společnými silami se na to vrhneme,“ nastínili manželé Kozderovi. Kdy dobrovolníci budou moci do osad, kde oheň úplně zničil tři domy a další poškodil, zatím není jasné. Místní si hodlají pomáhat navzájem. Podle starosty je obec připravena lidem pomoci a umožnit v příštích dnech i vstup dobrovolníků, i oni ale budou muset mít povolenky.

Turisté mohou do Hřenska, do soutěsek ale ne

Starosta během soboty vydal kolem šedesáti povolenek, do osad se podle něj vrátily zhruba tři čtvrtiny obyvatel a chalupářů. Pánek doplnil, že je připraven povolenky vydávat také v neděli, kdy by zřejmě měli dorazit další. Při vydávání povolenek se místní objímali, ulevilo se jim, že se mohou vrátit. Ti, kterým v Česku požár obydlí vzal, nacházejí podporu u sousedů, kteří měli větší štěstí. Do svého domu v Mezné se vrátil i starosta. „Větráme a uklízíme, budeme to celé muset vymalovat, měli jsme ale štěstí,“ řekl. Jeho dům je jen sto metrů od jednoho z těch, které oheň zcela zničil.

Hřensko bude během soboty přístupné i pro turisty, místní podnikatelé se na ně už v pátek, kdy hasiči požár uhasili, začali připravovat. Soutěsky však plameny i intenzivní zásah poničily, proto se tam výletníci nedostanou.

Znovu průjezdná je silnice 62 do Hřenska. Do Německa se ale lidé nedostanou, přechod je zavřený, na německé straně silnici blokuje technika.

Noc byla podle mluvčího hasičů klidná, drony objevily tři místa se zvýšenou teplotou v okolí Pravčické brány a Kozího hřbetu, během dne hasili v oblasti Pravčické brány i doutnající pařez. „Ta místa jsme ošetřili, jsou to drobná ohniska, kde byla zvýšená teplota, ta se odkopala a prolila vodou, jinak je tu klid,“ doplnil Marvan. Dohlídky vykonávané dobrovolnými jednotkami ve spolupráci s revírníky národního parku probíhaly podle Marvana pravidelně. 

Na místě podle něj operuje šest profesionálních hasičských jednotek, tři jsou z Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje a další tři ze školicích zařízení HZS, dohromady jde o čtyřicet hasičů. „Zatím tady zůstanou,“ dodal. Předběžně se počítá s tím, že prozatímní jednotka v národním parku bude do konce srpna. To potvrdil i mluvčí parku Tomáš Salov. 

Hořet v národním parku České Švýcarsko začalo 24. července. Příčinu požáru policie vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti.