Dobrovolní hasiči počítají škody po požáru v Hřensku, peníze by mohli získat od státu

Události: Peníze hasičům (zdroj: ČT24)

Dobrovolní hasiči, kteří zasahovali u požáru v Národním parku České Švýcarsko, sepisují škody na vlastním majetku. Náhradu by alespoň částečně mohl zaplatit stát. Některé jednotky navíc nechaly na místě i vybavení jako třeba hadice. A to jim teď komplikuje práci.

Tatra dobrovolných hasičů z Lázní Libverda už k zásahu nevyjede. Naposledy s ní totiž hasiči pomáhali při požáru v Českém Švýcarsku. „Při posledním doplňování vody došlo k poškození nádrže na vodu,“ vysvětlil velitel dobrovolných hasičů Tomáš Prchal. 

Zdejším hasičům sloužila tatra dvanáct let. Ročně ji použili při desítkách zásahů. Teď jim zůstaly jen dvě technická osobní auta. „V současné chvíli nemáme s čím zasahovat v případě požáru,“ dodal Prchal.  

Dobrovolní hasiči jsou v Lázních Libverda potřeba i proto, že jsou tam výškové budovy. Jedna z nich má až 350 pokojů.

Dotace

Vedení sboru nyní všechny dobrovolné hasiče, kteří byli u zásahu, vyzvalo k tomu, aby sepsali případné škody, které záchranáři v Hřensku utrpěli. Na náhradu některých mohou totiž získat dotaci. 

„Mohou si požádat o investiční dotaci na pořízení nové automobilové stříkačky,“ řekl náměstek pro IZS z Generálního ředitelství hasičů Petr Ošlejšek. Jenže maximální částka jsou čtyři miliony korun. Nová cisterna přitom stojí až devět milionů.

Dotace připravuje i ministerstvo životního prostředí. Hasiči z Liberecka však na ně nedosáhnou. „V dotační výzvě na obnovu po požáru se neucházejí o příspěvek přímo hasičské sbory, ale především obce, jejichž katastrální území zasahuje do území Národního parku České Švýcarsko,“ konstatoval mluvčí resortu Ondřej Charvát.   

Požár v národním parku dál vyšetřují také policisté. Konkrétní viník je stále neznámý. Policisté na místě během pondělka opět mapovali škody. A kvůli vyšetřování požáru v národním parku je taky zavřená silnice z Hřenska do Vysoké Lípy, a to v obou směrech. Podle hasičů se škody způsobené požárem pohybují v desítkách milionů korun.