Soutěsky Kamenice jsou i rok po požáru z velké části uzavřené. Zůstane to tak i nadále

UDÁLOSTI: O víkendu to bude rok, co v Česku vzplál největší lesní požár v historii (zdroj: ČT24)

Na chování turistů v Národním parku České Švýcarsko bude dohlížet více strážců. I v další sezoně budou mimo jiné muset vymáhat zákaz vstupu do Edmundovy soutěsky, která kvůli množství nestabilních ohořelých kmenů zůstane zavřená další rok. Krátce před ročním výročím velkého požáru, který loni v létě zasáhl přes tisíc hektarů lesa, to oznámili ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a ředitel správy národního parku Petr Kříž.

Když začalo loni v noci na 24. července hořet v Malinovém dole v Českém Švýcarsku, sotvakdo si dokázal představit, co vše z toho vzejde. Zcela hmatatelným výsledkem je trvající uzavírka Edmundovy soutěsky – tedy západní soutěsky Kamenice, která je hned nad Hřenskem. „Jsou tam mohutné stromy, které je třeba pokácet, protože hrozí, že spadnou do plavební dráhy,“ vysvětlil starosta Hřenska Zdeněk Pánek.

Edmundova soutěska je uzavřena letos a zřejmě se to nezmění ani napřesrok. „Zabezpečení celého úseku si nedovedu představit, že by bylo hotové v příštím roce,“ avizoval ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Petr Kříž.

Navazující Divoká soutěska je sice částečně otevřena, ale pouze od Mezní lávky k přístavišti lodiček. Kdo se přijde svézt, se pak musí zase vrátit po stejné trase. A tak přichází k převozníkům mnohem méně lidí, než bývalo zvykem.

Před pandemií se v soutěskách podařilo překročit hranici 150 tisíc lidí za půl roku, ještě loni před požárem přišlo v prvním pololetí 149 tisíc lidí, letos jich bylo jen 44 tisíc. K Pravčické bráně, kde podobné uzavírky nejsou, se naopak turisté vracejí. V pololetí jich sice bylo ještě o něco méně než před covidem, ale propad nebyl ani zdaleka tak dramatický jako v soutěskách.

Přísná opatření

Správa národního parku po loňském požáru vyhlásila razantní opatření, od nichž si slibuje, že sníží pravděpodobnost, že by se něco takového opakovalo. Když meteorologové vyhlásí zvýšené riziko vzniku požárů, začínají v národním parku platit přísná pravidla včetně zákazu sestupovat z turistických stezek a také zákazu nočního vstupu do parku.

Na dodržování zákazu dohlížejí strážci národního parku, jejich tým by měli ještě v létě posílit tři další členové. Ministerstvo životního prostředí podle ministra Petra Hladíka chystá i komplexní dohled nad požáry. „Uvažujeme s panem ministrem (zemědělství) Výborným – a chceme jednat s hasičským záchranným sborem a kolegy z ministerstva vnitra – o monitoringu České republiky, využívání moderních technologií, satelitů,“ popsal.

Hasiči bojovali s požárem téměř měsíc

Požár začal loni v noci na 24. července v lokalitě Malinového dolu, odkud se rozšířil ke Kamenici a soutěskami na východ. Po dvou dnech se zdálo, že ho hasiči brzy zlikvidují, ale v noci na 26. července začalo silně foukat a vítr roznesl žhavé uhlíky do okolí, kde vznikla nová ohniska. Požár se tak rychle rozšířil a dostal se až do obce Mezná. Plameny se šířily také na sever, dostaly se i na německé území.

V Česku dostali hasiči plameny pod kontrolu po devíti dnech, požár se jim podařilo zcela zlikvidovat až před polovinou srpna a v Německu ještě později. Shořelo 1100 hektarů lesa, na likvidaci ohně se na české straně podílelo přes 6300 hasičů.

V práci jim pomáhala i letecká technika. Nad severními Čechami létaly i hasičské speciály z Itálie a také vrtulníky ze Slovenska. Právě ty jsou připraveny pro případné zásahy v Česku i nyní. „Nejsou jen pro nás, ale pro celou Evropskou unii. Do budoucna očekáváme spolupráci s Armádou České republiky, která bohužel v tuto chvíli nedisponuje hasicími vaky,“ upřesnil generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček.

Vrtulníky ze Slovenska mají za sebou již i první akci v Česku. Pomáhaly s hašením lesního požáru na Písecku.