TÉMA

Jiří Lobotka

Chtěl být strážcem, ztratil motivaci, řekl kolega o obžalovaném ze zapálení Českého Švýcarska

Soud dočasně přerušil proces s mužem obžalovaným ze založení rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku. Poslal ho do psychiatrické péče. Lékaři by mu měli postupně snížit dávku léků, aby dokázal soudní jednání lépe vnímat. Chování bývalého dobrovolného strážce se podle jeho bývalých kolegů začalo měnit před lety, když nezískal vytoužené pracovní místo.
27. 5. 2024Aktualizováno27. 5. 2024, 20:58|

Soudce chce psychiatrický posudek muže obžalovaného ze zapálení Českého Švýcarska

Soud s mužem obžalovaným ze založení předloňského požáru v Českém Švýcarsku bude pokračovat až koncem května. Do té doby chce soud dostat psychiatrický posudek. Obžalovaný Jiří Lobotka ve čtvrtek na začátku hlavního líčení prohlásil vinu ze založení některých jiných, menších požárů, zároveň odmítl, že by měl na svědomí nejrozsáhlejší lesní požár v české historii. Soudce Roman Felzmann ale nerozhodl, zda částečné přiznání přijme, obžalovaný na něj působil zmateně a nebyl si jist, zda chápe soudní proces.
17. 5. 2024Aktualizováno17. 5. 2024, 22:01|

Obžalovaný prohlásil vinu u malých požárů na Děčínsku, zapálení Českého Švýcarska odmítl

Obžalovaný Jiří Lobotka prohlásil ve čtvrtek u ústeckého krajského soudu vinu v případě drobných požárů v Českém Švýcarsku a na dalších místech Děčínska. Založení největšího lesního požáru v historii Česka v tamním národním parku, za který je podle obžaloby rovněž zodpovědný, ale dál odmítá. Soud ale o částečném přiznání viny nerozhodl, vyžádá si zprávu lékaře o posouzení zdravotního stavu obžalovaného. Soudce Roman Felzmann jednání odročil na pátek. Obhájce sedmatřicetiletého muže Vít Pavko řekl, že jeho klient nemusí být v pořádku. Bývalému dobrovolnému strážci rezervace hrozí za obecné ohrožení a poškození cizí věci až patnáct let vězení.
16. 5. 2024Aktualizováno16. 5. 2024, 11:34|