Chtěl být strážcem, ztratil motivaci, řekl kolega o obžalovaném ze zapálení Českého Švýcarska

Události: Soud přerušil případ požáru v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Soud dočasně přerušil proces s mužem obžalovaným ze založení rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku. Poslal ho do psychiatrické péče. Lékaři by mu měli postupně snížit dávku léků, aby dokázal soudní jednání lépe vnímat. Chování bývalého dobrovolného strážce se podle jeho bývalých kolegů začalo měnit před lety, když nezískal vytoužené pracovní místo.

Muži za obecné ohrožení a poškození cizí věci hrozí až patnáct let vězení. Jiří Lobotka zapálení požáru v národním parku České Švýcarsko v roce 2022 popírá. Přiznal vinu jen v případě menších požárů na Děčínsku. Soud zatím o částečném prohlášení viny nerozhodl. Muž působil při hlavním líčení zmateně, proto si soud vyžádal posouzení jeho psychického stavu.

„Moje největší přání by bylo, kdybych mohl být umístěný v Bohnicích, kde je hezký park, o který bych se mohl starat. Sekat trávník, hrabat listí, zametat,“ řekl Lobotka.

Přírodu měl podle bývalých kolegů vždycky rád. Prošel složitým výběrovým řízením. „Naším cílem je toho člověka, než mu svěříme jakoukoli pravomoc, prověřit maximálně. Povinnosti, které měl, tak plnil velice dobře,“ uvedl vedoucí strážců NP Šumava Pavel Svoboda. Jeho snem mělo být místo profesionálního strážce, jenže těch je málo. Když ho nezískal, s kolegy přerušil kontakt. „V podstatě ztratil nějakou motivaci,“ dodal Svoboda.

Prodloužení vazby

V důsledku medikace není podle soudce Romana Felzmanna možné, aby se obžalovaný účastnil hlavního líčení. V soudním procesu tedy nyní nelze pokračovat, dodal. Zároveň rozhodl o prodloužení vazby, ve které je Lobotka od loňského května.

Znalci z oboru psychiatrie a klinické psychologie uvedli, že u obžalovaného nezjistili akutní psychotické onemocnění. Má podle nich poruchu osobnosti. „Soud nerozhoduje o výši medikace. Nyní se lékaři budou medikaci snažit snížit, aby jeho účast na trestním řízení byla pokud možno jím více vnímaná,“ řekl obhájce Vít Pavko. Doplnil, že Lobotka bude umístěn na psychiatrii ve speciální vazební věznici.

Způsobení požáru v Českém Švýcarsku Lobotka opakovaně popíral už v minulosti. Podle obžaloby způsobil ještě několik menších požárů, například loňský požár rozhledny na Vlčí hoře ve Šluknovském výběžku či posedů.

Žalobce muže viní z toho, že v období dlouhotrvajícího sucha a velmi vysokých teplot i přes opakované výstrahy meteorologů před nebezpečím požárů rozdělal oheň v noci na 24. července 2022 v Hřensku v lokalitě Malinový důl. Pomohl si k tomu přineseným lihem, zapalovačem a klestím, stojí v obžalobě.

Požár se rozšířil nejméně na 1100 hektarů. Musely se evakuovat stovky lidí. Náročný zásah trval 21 dní. Požár způsobil škodu okolo 270 milionů korun, ale nárokovaná škoda je vyšší. U likvidace požáru se vystřídalo šest tisíc hasičů. Pomáhali policisté, vojáci, záchranáři, samosprávy a dobrovolníci. Šest desítek hasičů utrpělo zranění, někteří skončili v nemocnici. Obyvatelé několika obcí je museli opustit, v osadě Mezná shořely tři domy a další plameny poničily.