Soud nařídil vyčíslit škodu na spálených stromech v Českém Švýcarsku. Správa parku to považuje za nereálné

Události v regionech: Vyčíslení škod v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Soud požaduje přesné vyčíslení škody způsobené požárem stromů v Českém Švýcarsku. Spis s obžalobou muže, který měl park zapálit, proto vrátil státnímu zástupci. Správa parku začala s počítáním dřeva podle map. Jeho cenu ale vyčíslit odmítá.

Hned po požáru Národní park České Švýcarsko vyčíslil škodu na oplocení nebo lavičkách. Teď na žádost vyšetřovatelů počítá i shořelé dřevo. Lesníci vycházejí ze záběrů dronů a z map. „To červené jsou plochy, které jsme mezitím vytěžili, kde už v době požáru les nebyl,“ ukazuje na mapě lesnice Dana Vébrová.

V Českém Švýcarsku podle správy parku shořelo tři sta padesát tisíc metrů krychlových dřeva. Odhadem je to více než tři sta tisíc stromů, živých nebo uschlých po kůrovci. „V zásadě tu škodu vyčíslit nemůžeme, protože v Národním parku nejsou hospodářské lesy, to dřevo není určené pro trh,“ vysvětlil mluvčí NP České Švýcarsko Tomáš Salov.

Škodu na dřevě správa parku nikdy nepočítala

V parku hořelo osmdesátkrát a nikdy škodu na dřevě nepočítali. Muž, kterého státní zástupce viní ze založení požáru, je zatím ve vazbě. „Klient trvá na tom, že České Švýcarsko nezapálil. To je asi důležité,“ řekl na konci listopadu obhájce obviněného Vít Pavko. Měl způsobit škodu za tři sta padesát miliónů korun. V tom jsou započtené i shořelé domy. A další místa, která měl muž zapálit později.

Spis soud vrátil státnímu zástupci. „Důvodem byla nedostatečně zjištěná výše způsobené škody, a to jak na movitých věcech, tak nemovitých věcech, včetně poškozených stromů požárem,“ řekla náměstkyně krajské státní zástupkyně v Ústí nad Labem Kateřina Doušová.

Státní zástupce se odvolal a vrchní soud vrácení spisu potvrdil. I když jeho odůvodnění zatím nepřišlo, přípravy na upřesnění výše škod začaly. „Vzhledem k tomu, že se jedná o vazební věc, tak je potřeba postupovat s co největším urychlením,“ poznamenala Doušová. Cenu dřeva zřejmě bude muset určit odborný odhad nebo znalecký posudek.

Požár se v Českém Švýcarsku rozhořel v neděli 24. července 2022. Rozšířil se na více než tisíc hektarů a v boji s ním se vystřídalo šest tisíc hasičů. Pracovali v náročném terénu na zemi, hasili i ze vzduchu. Využili i speciální letadla ze zahraničí. Pomáhali také policisté, vojáci, záchranáři, samosprávy a řada dobrovolníků. Několik obcí včetně Hřenska bylo evakuováno, v osadě Mezná úplně shořely tři domy a další plameny poničily. Požár se podařilo zcela zlikvidovat až po dvaceti dnech.