Soudce chce psychiatrický posudek muže obžalovaného ze zapálení Českého Švýcarska

Soud s mužem obžalovaným ze založení předloňského požáru v Českém Švýcarsku bude pokračovat až koncem května. Do té doby chce soud dostat psychiatrický posudek. Obžalovaný Jiří Lobotka ve čtvrtek na začátku hlavního líčení prohlásil vinu ze založení některých jiných, menších požárů, zároveň odmítl, že by měl na svědomí nejrozsáhlejší lesní požár v české historii. Soudce Roman Felzmann ale nerozhodl, zda částečné přiznání přijme, obžalovaný na něj působil zmateně a nebyl si jist, zda chápe soudní proces.

Soudce si nejprve vyžádal lékařskou zprávu vězeňské služby k Lobotkově stavu, z ní podle Felzmanna vyplynulo, že bere medikaci v maximálních dávkách. Lékaři uvedli, že obžalovaný muž trpí psychickým onemocněním, které zřejmě není stabilizované, a proto se nedokázali vyjádřit k tomu, jak široce je Lobotka schopný soudní proces vnímat. Na vyšetření nebyl, lékaři čerpali z dokumentace, kterou měli k dispozici.

V pátek proto soud nerozhodl, zda částečné přiznání přijme, a jednání odročil. „Tato (lékařská) zpráva neřeší otázku, pro kterou byla vyžadována,“ podotkl soudce. Míní, že není možné v procesu pokračovat, dokud nebude jasné, zda obžalovaný chápe trestní řízení a podstatu přiznání viny. Zadal proto znalecký posudek z oboru psychiatrie.

90′ ČT24: České Švýcarsko prochází po požáru pozvolnou obnovou (zdroj: ČT24)

Sám obžalovaný ve čtvrtek odpověděl na dotaz soudce, že má deprese a úzkosti a slyší hlasy. Uvedl, že bere lithium a diazepam.

Žalobce viní Lobotku z toho, že v období dlouhotrvajícího sucha, velmi vysokých teplot a přes opakované výstrahy meteorologů před nebezpečím požárů v noci na 24. července 2022 v Hřensku v lokalitě Malinový důl rozdělal oheň. Pomohl si k tomu přineseným lihem, zapalovačem a klestím, stojí v obžalobě. Zároveň je Lobotka obžalován, že způsobil pět dalších menších požárů včetně toho, který poničil historickou rozhlednu na Vlčí hoře ve Šlukovském výběžku.

K podpálení rozhledny i založení všech dalších menších požárů popsaných v obžalobě se muž přiznal. Opakovaně však odmítl, že by to byl on, kdo způsobil velký požár v Národním parku České Švýcarsko.

Předloni se oheň rozšířil nejméně na 1100 hektarech lesa. Plameny zničily také několik budov v osadě Mezná. Domovy muselo opustit přes pět stovek lidí. Státní zástupce připomněl, že náročný zásah trval 21 dní a způsobil škodu okolo 270 milionů korun, ale nárokovaná škoda je vyšší.

U likvidace požáru se vystřídalo šest tisíc hasičů, použili čtyři stovky kusů techniky. Do boje s požárem byli nasazeni profesionální i dobrovolní hasiči z celé republiky, velké množství techniky včetně vrtulníků s vaky s vodou a letadel, a to i ze zahraničí. U hašení pomáhali policisté, vojáci, záchranáři, samosprávy a dobrovolníci. Šest desítek hasičů utrpělo zranění, někteří skončili v nemocnici. Museli odejít obyvatelé několika obcí, v osadě Mezná shořely tři domy a další plameny poničily.

Dokument ČT: Boj o Hřensko (zdroj: ČT24)