Vážná situace trvá u Pravčické brány či Křídelní stěny. Hasiči úspěšně použili „vláček“

Hasičské sbory pokračují v boji s požárem v Národním parku České Švýcarsko. Ve čtvrtek se jednotky soustředily na nepřístupný terén u Pravčické brány a Křídelní stěny, kde panuje nejhorší situace a kde se už ve středu objevovala nová ohniska požáru. Ten hoří na ploše čtyř set hektarů, v nejhorších chvílích byla jeho rozloha více než dvojnásobná. Mluvčí a šéf vyšetřovatelů pražských hasičů Martin Kavka během dne řekl, že je v plánu hašení takzvanými vláčky – to znamená, že několik vrtulníků letí za sebou a na jedno místo provedou více shozů. Odpoledne uvedl, že tato metoda hašení se po vyzkoušení jeví jako velmi účinná a hasiči ji budou využívat i nadále.

Oblast zasažená požárem v současnosti netvoří jednolitou plochu, ale řadu oddělených ohnisek. Jedná se mimo jiné o oblast na česko-saském pomezí, kam se hasičům ve středu podařilo vstoupit i po zemi (a nejen ze vzduchu jako v uplynulých dnech), nejvážnější situace zůstává u Pravčické brány – a na ni se spolu s Křídelní stěnou zaměřil i čtvrteční zásah.

Změnila se ale strategie hašení. Kavka na dřívější čtvrteční tiskové konferenci uvedl, že se bude hasit takzvanými vláčky, tedy několika vrtulníky za sebou, které se zaměří na jedno místo. „Uvidíme, jak to zabere,“ dodal. Zmínil také další posily z krajů v podobě jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. „Počet hasičů jsme neredukovali, protože očekáváme velmi vysoké teploty,“ doplnil.

Brífink k zásahu hasičů v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Na odpoledním brífinku Kavka dodal, že letecký průzkum v okolí Pravčické brány nebyl příliš úspěšný. „Při nalétávání do toho prostoru se rozdmýchávala ohniska, v budoucnu tak budeme volit jinou variantu,“ nastínil. Večer doplnil, že se na místo hasiči v pátek pokusí dostat ze země.

Cílem podle něj je natažení pozemního hadicového vedení či dokonce vybudování nádrže, z níž by mohly vrtulníky nabírat vodu. Kolem Pravčické brány a Křídelní stěny se ve čtvrtek pohybovalo celkem pět helikoptér. Hasicí „vláček“ se ale podle něj jeví jako velice účinný způsob boje s plameny a bude využívaný i v budoucnu.

V pátek bude pokračovat také zásah u Bouřňáku. Noc využijí hasiči k odpočinku a částečně také k vyhledávání ohnisek, která drony mohou při nižších teplotách lépe odhalit. Hasiči během čtvrtka zřizovali na strategických místech pevná stanoviště s pozorovatelnami a nádržemi, které budou připravené pro následné dohašovaní skrytých ohnisek i po předání požářiště správě parku.

Hasiči ve středu dopočítávali společně se Zdravotnickou záchrannou službou Ústeckého kraje zranění. „Doevidovali jsme drobná zranění. Celkově se tedy u tohoto zásahu zranilo osmdesát hasičů, v naprosté většině to ale byla velmi lehká zranění, která byla ošetřena na místě,“ oznámil šéf vyšetřovatelů hasičů. 

Brífink k zásahu hasičů v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Podobně jako v uplynulých dnech i tentokrát zkontrolovaly terén národního parku drony s termovizí; protože už na požářišti nejsou vidět plameny, zasahující jednotky i piloti hasičské techniky potřebují znát GPS souřadnice skrytých ohnisek. Na ně se pak soustředí letecká technika, a není-li to z technických důvodů možné, vyrazí do nepřístupného terénu zasahující jednotka s naplněnými vodními vaky na zádech.

Lezci ze Slovenska se ve čtvrtek chtěli dostat na nepřístupná místa, zejména k Větrovci a k Bourňáku, a tam zřídit také čerpací stanoviště. Provést tam měli i průzkum. „Je to výsadek lezců hasičů. Z podvisu vrtulníku najdou nějaké dobré místo, kde se udělá průsek. Vytvoří tam čerpací stanoviště pro vrtulník,“ přiblížil Kavka.

S vyhledáváním ohnisek sice pomáhají drony s termokamerou, podle něj se však při vysokých teplotách nedají některá ohniska určit. „Může být problém v tom, že termokamera ukáže ohnisko, a není tam. Potřebujeme dostat hasiče přímo na místo, aby se přesvědčili, že tam opravdu ohnisko je,“ doplnil mluvčí.

Po uhašení požáru si dohled převezme správa parku

Ambicí hasičů je požár zlikvidovat do konce tohoto týdne. Podle plánu by si pak měla oblast převzít správa národního parku, která bude s podporou dobrovolných hasičů kontrolovat požářiště a dohašovat případná nově vzniklá malá ohniska.

„Připravujeme se na převzetí požářiště do naší gesce, protože hasiči v posledních dnech postupují velmi dobře a úspěšně, daří se jim plochu, která je zasažena požárem, postupně zmenšovat,“ uvedl mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. Potvrdil, že po převzetí požářiště budou muset v místě uhašených ohnisek držet hlídky. „Současně jednáme o pronájmu dronů s termokamerami, nad územím bude totiž nutné dělat přelety,“ dodal. 

Salov uvedl, že správa parku je připravena v extrémních situacích opět povolat na místo profesionální hasiče. „Hodně bude záležet na přízni a nepřízni počasí, může se totiž také stát, že se zase oheň přenese z německé strany k nám,“ upozornil a dodal, že pracovníci správy parku budou muset být velmi obezřetní.

Zásah v šestatřiceti stupních

V současnosti na místě stále zůstává tisícovka hasičů. „Noc byla klidná. Částečně jsme přeskupili síly tak, aby ti hasiči, kteří už dohasili některá místa, se mohli přesunout na jiná a pomohli tam svým kolegům,“ uvedl mluvčí sboru Martin Kavka.

Situace je náročná kvůli vysokým teplotám, hasiči se musí často střídat. Podle předpovědi se ve čtvrtek mohly teploty vyšplhat až k 36 stupňům. Na vedro se připravili i záchranáři, kteří jsou ve Hřensku s modulem pro hromadná neštěstí Golem. Při vysokých teplotách hrozí nejčastěji kolapsy i dehydratace. Podle Kavky k nim ve čtvrtek ale naštěstí nedošlo.

„Modul sám o sobě je vychlazen na konstantní teplotu, aby to bylo příjemné i pro pacienty, kteří zde zůstávají. Zvýšili jsme objem roztoků ve výjezdovém prostředku, zvýšili jsme objem chlazených nápojů a vozí i rehydratační roztoky,“ uvedl ve středu Ondřej Šedivka z pražské záchranné služby.

Dopady na turismus

Škody způsobené požárem se podle Salova vyčíslují velmi obtížně. Správa parku totiž nevyčísluje škodu na lesním porostu nebo na holinách. „Nejsme totiž hospodářský les, takže to nedává smysl. Vyčíslení škod dává smysl v případě turistické infrastruktury, protože došlo k poškození cest, zábradlí, ukazatelů, směrovníků či zábran. Pak jsou tu ale i škody, které vznikly na některých výzkumných zařízeních,“ uvedl a zmínil například meteorologické stanice nebo fotopasti. „To ale teď vyšíslit neumíme,“ doplnil. 

Podle mluvčího mohou být poškozena také jištění horolezeckých tras. „Bude nutné prohlédnout tyto prvky na horolezeckých trasách, aby jim někdo s důvěrou nesvěřil svůj život, a potom to povolilo, protože skála byla destabilizována v povrchové části,“ řekl. 

Podle projektového manažera Destinační agentury České Švýcarsko Miroslava Kokty je však velká část parku, kterou požár nezasáhl. Tam turisté klidně přijet mohou, aniž by jim hrozilo nebezpečí. „Když opomeneme tu požárem zasaženou oblast, tak je tu bezpečno, není tak důvod rušit rezervace,“ sdělil a upozornil, že návštěvíci by se rozhodně neměli snažit dostat do míst, kde zasahují hasiči, což se podle Kokty v posledních dnech stává. 

Policisté během požáru v Českém Švýcarsku zatím zasahovali u pěti přestupků. Ve dvou případech uložili pokutu, zbylé předali správě národního parku. „V pondělí udělili kolegové blokovou pokutu dva tisíce korun řidiči, který nerespektoval dopravní značku zákaz vjezdu,“ přiblížil mluvčí Krajského ředitelství Ústeckého kraje Daniel Vítek. Obdobný problém řešila policie už v neděli také s cyklistou, zodpovídat se bude ve správním řízení.

Případ tří lidí, kteří v sobotu došli až k Pravčické bráně, policie předala Správě národního parku České Švýcarsko. Žádné další zásadní přestupky, které by strážci zákona museli řešit pokutou, zatím krajské ředitelství neeviduje. „Pokud například dojde k tomu, že do Hřenska přijdou pěší nebo přijedou cyklisté ze směru od hranice s Německem, mobilní hlídky operativně zasáhnou a tyto lidi z místa vykáží,“ dodal Vítek. Žádné případy neuposlechnutí výzev policistů zatím podle jeho slov ředitelství neeviduje.