Požáry ohrožují i národní parky. Hoří například u řeckého parku Dadia nebo Yosemitského v USA

Události ČT: Požáry zuří v Evropě i USA (zdroj: ČT24)

Hasiči v Řecku bojují s desítkami požárů porostu, ten největší nyní ohrožuje národní park Dadia na severovýchodě země. Oheň na území s chráněnými lesy a mnoha druhy vzácných živočichů, zejména ptáků, se snaží zastavit na 320 hasičů, kterým pomáhají dobrovolníci i vojáci. Nasazeny jsou také dvě desítky letadel a vrtulníků, uvedl list Kathimerini. Plameny nyní ohrožují také Yosemitský národní park v americké Kalifornii. Oheň zvaný „Oak“ je letos v tomto státě největší.

V Řecku v sobotu úřady zaznamenaly 53 nových požárů, ty nejrozsáhlejší jsou aktuálně u parku Dadia v regionu Východní Makedonie a Thrákie, který sousedí s Tureckem, na Peloponésu a také na ostrově Lesbos. Tam se oheň dostal až k pláži oblíbeného letoviska Vatera, evakuovat se tak musely stovky turistů.

Požár v oblasti národního parku Dadia postupuje už čtvrtým dnem, v sobotu se kvůli němu evakuovali obyvatelé vesnice Dadia. Práci hasičům ztěžuje vítr, který neustále mění směr, a také vysoké teploty. Ty by v neděli v Řecku mohly místy vystoupit až na 42 stupňů a vlna veder má trvat ještě nejméně týden.

Prioritou je zachránit ohrožená zvířata

Oheň v národním parku znepokojuje ochránce přírody, protože už zničil pozorovatelnu dravých ptáků a blíží se k budovám správy parku. Šéf prefektury Evros Dimitris Petrovits agentuře AMNA řekl, že ochrana zvířat je prioritou a že pro zraněné živočichy vznikne dočasná záchranná stanice.

Lesní požáry se nedaří zkrotit ani v oblasti u hranic Slovinska a Itálie. Italské úřady v sobotu nařídily evakuaci tří stovek lidí z obce Savogna d'Isonzo u slovinských hranic, protože se obávají rozšíření požáru ze slovinské zalesněné oblasti Kras.

V oblasti Kras je nasazena víc než tisícovka hasičů, kterým pomáhají vojáci i kolegové ze zahraničí. Ti se aktuálně soustředí na horu Trstelj a vesnici Renče, která leží asi deset kilometrů jižně od města Nova Gorica, uvedla agentura STA. V sobotu tam hasiče navštívil ministr obrany Marjan Šarec, který řekl, že ve vzduchu už jsou všechna dostupná hasicí letadla a že pomáhají i stroje z Rakouska, Chorvatska, Itálie, Maďarska, Srbska a Slovenska.

Požáry zuří i v USA

Nejen jih Evropy, ale i Spojené státy americké zasáhly rozsáhlé požáry. Hasiči ve státě Kalifornie bojují s rychle se šířícím lesním požárem, který vypukl v kopcích jihozápadně od Yosemitského národního parku. Podle agentury AP se oheň nazvaný Oak po prudkém nárůstu stal jedním z největších, jaký stát od začátku roku zažil. 

Guvernér Kalifornie Gavin Newsom už vyhlásil stav nouze v okrese v centrální části státu kvůli rychle se šířícímu lesnímu požáru. Jeho rozloha se od soboty více než zdvojnásobila. Podle zpravodajského webu BBC incident představuje „zlověstný“ začátek kalifornského období ohňů.

Požár u Yosemitského národního parku v USA
Zdroj: AP/Eric Paul Zamora

Stovky hasičů s plameny bojují v době extrémních veder ve velké části Spojených států. Národní meteorologická služba (NWS) na neděli předpovídala nebezpečně vysoké teploty pro oblasti od jihu Kalifornie přes pobřeží Mexického zálivu, části centrálních USA i pro východní pobřeží, přičemž místy hrozí, že teplota vyšplhá i na více než 43 stupňů. V kalifornském okrese Mariposa, kde platí nouzový stav, se v sobotu maxima vyšplhala na 35,5 stupně.

Požár nazvaný Oak zde vypukl v pátek odpoledne v předhůří horského masivu Sierra Nevada. K sobotnímu ránu se rozrostl na přibližně 25 kilometrů čtverečních, v neděli ráno pak agentura Cal Fire monitorující lesní požáry hlásila 58 kilometrů. Plameny se údajně v extrémně suchých porostech šířily hlavně směrem na sever dál do chráněné oblasti Sierra National Forest. Obvod ohniska přitom stále nebyl vůbec zajištěný.

„Ohňové sezony“ v Kalifornii nabírají na síle

Ohnisko Oak rychle co do rozlohy předčilo požár Washburn, který v první polovině měsíce ohrožoval háj sekvojovců obrovských na jižním okraji parku Yosemite a který se hasičům podařilo dostat pod kontrolu. Kalifornské období lesních požárů teprve začíná a mnohé z nejničivějších ohňů v dějinách západoamerického státu hořely až po začátku srpna a v případě ohně Thomas z roku 2017 dokonce až v prosinci.

„Ohňové sezony“ jsou v Kalifornii v posledních letech delší a ničivější. Riziko šíření plamenů je poháněné dlouhodobým nedostatkem vláhy a oteplováním na americkém západě, což odborníci vidí jako součást globálních klimatických změn. „Vědci uvádí, že počasí bude mít nadále extrémnější povahu a lesní požáry budou častější, ničivější a více nevyzpytatelné,“ napsala agentura AP.

Nebezpečně vysoké teploty se v částech USA očekávají i po celý příští týden, ukazují vizualizace na webu deníku The New York Times. Nejhorší situaci předpovídá Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA) pro oblasti na dolním toku řeky Mississippi a jihovýchod Texasu. 

Evakuace tisíců lidí

Plameny v kopcovité venkovské oblasti zničily několik budov a vyžádaly si nařízení evakuace pro více než šest tisíc lidí, žádné oběti zatím hlášeny nejsou. V boji proti ohni jsou nasazeny asi čtyři stovky hasičů a čtyři vrtulníky, přičemž mluvčí Cal Fire uvedla, že zkrocení požáru se čeká nejdříve příští týden. Jeho příčina zatím není známá. 

Mluvčí chráněné oblasti Sierra National Forest doplnil, že v akci je přes čtyři sta hasičů podporovaných vícero letadly. Operaci komplikuje „výbušné chování ohně“, uvedla ráno agentura Cal Fire, která boj proti lesním požárům koordinuje.

Kalifornie se stejně jako další státy na západě USA potýká s dlouhodobým nedostatkem vláhy a nárůstem teplot, což zvyšuje riziko lesních požárů. Ty jsou v Kalifornii čím dál ničivější. Osm největších požárů zaznamenal stát v posledních pěti letech, z toho šest během uplynulých dvou let, uvedl Cal Fire.