TÉMA

Křídelní stěna

Zásah v oblasti Bouřňáku a Větrovce je účinný. Daří se hasit skrytá ohniska

Hasiči, kteří likvidují požár v národním parku České Švýcarsko, se nyní soustředí na oblast nepřístupných míst kolem Pravčické rány, řekl mluvčí hasičů Martin Kavka. Zásah v oblasti Bouřňáku a Větrovce je podle něj účinný. Skrytá ohniska zůstávají v západní části skal nad Hřenskem. Uvedl, že v pátek by mohly být předány dva sektory na jih od Kamenice národnímu parku.
6. 8. 2022Aktualizováno6. 8. 2022, 20:11|

Vážná situace trvá u Pravčické brány či Křídelní stěny. Hasiči úspěšně použili „vláček“

Hasičské sbory pokračují v boji s požárem v Národním parku České Švýcarsko. Ve čtvrtek se jednotky soustředily na nepřístupný terén u Pravčické brány a Křídelní stěny, kde panuje nejhorší situace a kde se už ve středu objevovala nová ohniska požáru. Ten hoří na ploše čtyř set hektarů, v nejhorších chvílích byla jeho rozloha více než dvojnásobná. Mluvčí a šéf vyšetřovatelů pražských hasičů Martin Kavka během dne řekl, že je v plánu hašení takzvanými vláčky – to znamená, že několik vrtulníků letí za sebou a na jedno místo provedou více shozů. Odpoledne uvedl, že tato metoda hašení se po vyzkoušení jeví jako velmi účinná a hasiči ji budou využívat i nadále.
4. 8. 2022Aktualizováno4. 8. 2022, 22:11|

Podařilo se nám lokalizovat požár v Českém Švýcarsku, oznámili hasiči

Hasiči v pondělí k 20:00 lokalizovali požár v Českém Švýcarsku a mají jej pod kontrolou. Informoval o tom generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. Zásah hasičů v parku by tak mohl skončit v řádu dnů. V pondělí v Českém Švýcarsku zasahovalo asi tisíc hasičů včetně desítek speciálně vycvičených lezců, kteří se pohybují v těžko přístupném terénu. Děčínský úřad práce mezitím vyplatil třem lidem dávku mimořádné pomoci. Jednorázově mohou postižení dostat až 69 300 korun.
1. 8. 2022Aktualizováno1. 8. 2022, 23:31|