Podařilo se nám lokalizovat požár v Českém Švýcarsku, oznámili hasiči

Události ČT: Hasiči už devátým dnem zasahují u požáru v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Hasiči v pondělí k 20:00 lokalizovali požár v Českém Švýcarsku a mají jej pod kontrolou. Informoval o tom generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. Zásah hasičů v parku by tak mohl skončit v řádu dnů. V pondělí v Českém Švýcarsku zasahovalo asi tisíc hasičů včetně desítek speciálně vycvičených lezců, kteří se pohybují v těžko přístupném terénu. Děčínský úřad práce mezitím vyplatil třem lidem dávku mimořádné pomoci. Jednorázově mohou postižení dostat až 69 300 korun.

Podle Vlčka se už oheň nešíří do dalších míst a plocha, na které hasiči zasahují, se snížila zhruba na šest set hektarů. Šéf hasičů řekl, že zásah u rozsáhlého požáru by mohl skončit likvidačními pracemi během několika dnů. 

Likvidace ohně v pondělí pokračovala devátým dnem, požár v minulých dnech zachvátil přes tisíc hektarů lesa. Vlček řekl, že u požáru je nyní nasazeno 1028 hasičů a 341 kusů techniky. Situace se zhoršila na německé straně, kam byly po 16:00 odvolány německé vrtulníky. V pondělí jich na české straně pomáhalo dvanáct, to se ale v úterý už neočekává.

Přesto, že požár je pod kontrolou, návrat lidí z Hřenska, Mezné a Mezní Louky domů zatím není možný. Přes noc budou hasiči hlídat požár tak, aby se nerozšířil. Předpokládá se, že letecká pomoc by mohla začít pomáhat v lokalitě opět v úterý v 08:00. Před zahájením vlastní leteckého činnosti se uskuteční monitoring požářiště pomocí dronů, a to od 05:30 do 07:30.

Až budou hasiči předávat území správě národního parku, stanoví podle Vlčka podmínky, kde budou určena místa dozoru, hlídání a další zabezpečovací práce po ukončení likvidace. Vedení sboru hasičů předpokládá, že se na těchto pracích budou za úplatu podílet dobrovolní hasiči popřípadě HZS Ústeckého kraje.

Tisková konference ředitele HZS ČR Vlčka k likvidaci požáru v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Hasiči mají zatím stále zanesen požadavek v evropském systému na velkokapacitní letadlo typu canadair popřípadě vrtulník s bambi vakem na tři tisíce litrů. Hasiči jsou připraveni tento požadavek korigovat v závislosti na tom, jak se bude vyvíjet situace v následujících dnech.

Kouře výrazně ubylo

Výrazně méně se momentálně šíří také kouř. Minulý týden byl opakovaně cítit v Praze, ale i mnohem dál, a to na Vysočině nebo na Olomoucku. Teď měřicí stanice ukazují, že koncentrace škodlivin v ovzduší po celém Česku nepřekračují limity.  

Hasiči se v noci pohybovali v oblasti Malinového dolu a Křídelních stěn. Jednotky, které jsou na zemi, pokračovaly v prořezávání cesty v Hlubokém dole tak, aby byla tato oblast prostupná a mohly dohašovat jednotlivá dílčí ohniska požáru. 

Hasič, který o víkendu utrpěl vážné zranění při likvidování požáru v Českém Švýcarsku, je mimo ohrožení života. Podle mluvčí nemocnic Krajské zdravotní Jany Mrákotové byl už v neděli převezen na standardní pokoj. Tři hasiče ambulantně ošetřili také lékaři v děčínské nemocnici. Dalších několik desítek vyhledalo pomoc zdravotníků kvůli méně závažným poraněním.

Turisté kvůli zásahu nemohou do vybraných lokalit národního parku, platí tam zákaz vstupu do lesů. Strážci přírody i přesto nacházejí stopy po táboření a nedopalky cigaret denně. K Pravčické bráně se chtěli o víkendu dostat tři turisté. Policie věc ukončila domluvou a předala ji stráži přírody. Ta případ postoupila k projednání ve správním řízení na děčínský magistrát.

„Nebudeme už k lidem, kteří nerespektují zákaz, projevovat nějakou toleranci. Ti lidé šli požářištěm, mohli se ocitnout v nebezpečí života a zdraví,“ řekl mluvčí krajské policie Daniel Vítek. V neděli odpoledne se ve směru na Meznou snažil projet jeden cyklista. Tam přitom je také zakázán vstup, obyvatelé obce jsou evakuováni. Nadále je zavřen i hraniční přechod přes Hřensko do Německa.

Počasí zatím hasičům patrně nepomůže

Hasičům se v národním parku o víkendu podařilo zmenšovat plochu požárního zásahu z 3600 hektarů na 2860 hektarů, spálená plocha činí 1060 hektarů. Dařilo se jim to navzdory tomu, že jim počasí příliš nepomáhalo. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu na Facebooku v Českém Švýcarsku za poslední tři dny spadlo „jen pár kapek“. Podle jejich odhadu šlo o jeden až pět milimetrů srážek, tedy o jeden až pět litrů vody na metr čtvereční. „V dalších dnech to nevypadá o moc lépe, od zítřka (úterý) aspoň zeslábne vítr,“ dodali.

V následujících dnech se má výrazně oteplit. Už ve středu se teploty v Hřensku dostanou nad 30 stupňů. Zlom nastane v pátek, to by mělo být vedro sice největší, ale zároveň by se mohly objevit první přeháňky či bouřky. Jestli ale zasáhnou právě požáry postiženou oblast, se zatím nedá odhadnout. 

Do pomoci hasičům se tak zapojuje stále více dobrovolníků. Například dobrovolné hasičky Jindřiška Benedová s Markétou Nechutovou z Chabařovic mají mezi mezi zasahujícími hasiči své známé či příbuzné. Obě měly být v tuto dobu s dětmi na prázdninách, místo toho teď rozváží vodu a jídlo zasahujícím hasičům. „Někdo tady je opravdu až 24 hodin, když to vydrží oni, tak si řeknete, že musíte vydržet aspoň dvanáct hodin,“ řekla Nechutová. „Klobouk dolů, opravdu jedou na sto procent,“ dodala Benedová.  

Ženy vyjíždějí z Chabařovic každé ráno v 7:00. Auto plní v Jetřichovicích, kde je provizorní sklad pomoci. „Schází se tu materiál, který přímo nakupuje Správa Národního parku České Švýcarsko, přichází sem ale i pomoc, kterou nakupují lidé,“ uvedl mluvčí parku Tomáš Salov.  

Děčínský úřad vyplatil dávku mimořádné pomoci

Úřad práce v Děčíně zatím vyplatil dávku mimořádné pomoci třem lidem, které zasáhl požár v Českém Švýcarsku. Poškození mohou dostat až 69 300 korun, řekla vedoucí oddělení dávek hmotné nouze na děčínském úřadě práce Jana Komová.

Dávky získali obyvatelé evakuovaných obcí. „U jedné žadatelky volala přímo příbuzná, která ji u sebe měla ubytovanou,“ řekla vedoucí. Ženě podle Komové oheň poškodil dům. „Dvě (dávky) byly přes magistrát, ti lidé byli ubytovaní v domě s pečovatelskou službou města,“ upřesnila úřednice s tím, že žadatele vytipoval magistrát a poté za nimi úředníci vyjeli, aby zjistili jejich situaci. Podle Komové nešlo o osoby, kterým požár poničil majetek. 

Zásah v Saském Švýcarsku

Zásah proti požáru pokračuje i v Saském Švýcarsku. Na místě pracovalo od pondělního rána zhruba dvě stě hasičů, uvedla agentura DPA. Jejich cílem je zabránit vzniku nových ohnisek a omezit plochu postiženou ohněm. V neděli průzkum dronem objevil jedno možné nové ohnisko.

 Zásah, kterého se účastní také armáda, se soustředí na oblast kolem hory Grosser Winterberg a údolí Grosser Zschand. Podle posledních odhadů požár poničil v Saském Švýcarsku plochu o velikosti 150 hektarů. Požár se tam rozšířil minulé pondělí z české strany.