Hasičům se podařilo zmenšit celkovou plochu zásahu v Českém Švýcarsku o pětinu

Události: Hasičům se daří zmenšovat plochu zásahu (zdroj: ČT24)

Hasičům se v neděli podařilo zmenšit celkovou plochu zásahu v Českém Švýcarsku zhruba o pětinu asi na 2860 hektarů. Spálená plocha činí 1060 hektarů, uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová. Hasičům se tak díky velkému nasazení daří s plameny bojovat. Generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček řekl, že o víkendu bojovalo s požárem v národním parku 780 hasičů. S masivním nasazením počítá i v příštích dnech.

„Předpokládám, že takové masivní nasazení hasičů bude nejméně do pátku příštího týdne,“ řekl Vlček v ČT. Celkově je zásah podle mluvčí rozdělený do čtyř sektorů. Ohněm postižená plocha činí asi 1060 hektarů, hasiči ale zasahují na mnohem větší ploše okolo požářiště. Jde o takzvanou vnější zónu požáru. Vnější zóna je prostor vymezený pro vedení zásahu, je v něm nasazena technika a omezuje se zde volný pohyb osob a dopravních prostředků.

Při hašení se v neděli zranilo šest hasičů, jeden z nich skončil se zraněním kolene v nemocnici. Celkem se jich zranilo už sedmačtyřicet.

Odpoledne začali hasiči znovu prolévat vodou skály přímo v Hřensku, kde se na několika místech objevil kouř. K hašení využili nejen vrtulníky s bambi vaky, které nabírají vodu z Labe, využili také znovu žebřík s plošinou a požár na skalách hasili z hlavní silnice. Další hasiči postupují z opačné strany. „Došlo k přeskupení, jinak se ten žebřík pohyboval podél řeky na druhé straně,“ vysvětlila mluvčí hasičů. Objevující se dým je podle ní známkou, že se oheň stále nepodařilo zcela uhasit.

Hašení požáru v Českém Švýcarsku
Zdroj: Radka Fialová/ČTK

„Není to tak, že by se nám tam objevilo nějaké nové ohnisko, je to zkrátka součást zajištění tohoto sektoru nad Hřenskem. Pořád máme pár problémových úseků, kde provádíme spíš obranu než útok, tohle je jeden z nich,“ doplnila odpoledne Götzová. Domů se tak zatím nemohou vrátit evakuovaní obyvatelé do části Hřenska nebo Mezné. „Stále je to území, které je reálným místem zásahu,“ dodala mluvčí hasičů.

Zásah se soustředí na lokalitu Hlubokého dolu, oblast kolem Bouřňáku, prostor státní hranice s Německem, oblast nad Hřenskem nebo na soutěsky řeky Kamenice.

V akci bylo odpoledne pět letadel a šest vrtulníků zajištěných českou stranou a také deset vrtulníků z Německa, které nabídlo pomoc. V sobotu zasahovalo sedm vrtulníků, polský Black Hawk ale musel odletět na plánovaný servis. V sobotu nemohla po celý den kvůli špatnému počasí vzlétnout letadla, tři české stroje Antonov a dva švédské letouny Air Tractor. Zasahuje také tři sta kusů pozemní techniky.

Zásah hasičů v Českém Švýcarsku
Zdroj: Vojtěch Hájek/ČTK

Skončila evakuace Vysoké Lípy

Díky zmenšení plochy zásahu se mohli domů vrátit obyvatelé Vysoké Lípy. Hasiči je odtud evakuovali v úterý večer. Celkem muselo kvůli požáru odejít asi pět set osob. U dalších evakuovaných míst se v tuto chvíli uvolnění nepředpokládá. V obci žádné stopy ohně nejsou, nedaleko ale mají hasiči stanoviště, kde čerpají vrtulníky vodu k hašení.

„Veškerou koordinaci návratu a s tím i související návazná dopravní opatření si bude řídit policie,“ řekla Götzová. Policisté na Twitteru uvedli, že pevné stanoviště policejní hlídky se posouvá z Jetřichovic do Vysoké Lípy. Ostatní evakuované obce jsou dále nepřístupné.

Marek Kny, starosta obce Jetřichovice, pod kterou Vysoká Lípa spadá, rozhodnutí hasičů uvítal. Lidé se už podle něj začali vracet do svých domovů. „Pořád mi volají a děkují, jsou rádi,“ řekl Kny. Nemyslí si, že hasiči měli obec zpřístupnit již dříve, ponechat ji uzavřenou bylo podle něj dobré rozhodnutí, a to především kvůli velkému množství hasičské techniky, která v obci a jejím okolí působila.

Turisté se chtěli dostat na Pravčickou bránu

V sobotu se pokusili tři turisté dostat na Pravčickou bránu. „I přes naše opakované apely se včera (v sobotu) v podvečer dva nezodpovědní muži a jedna žena vydali na Pravčickou bránu, a to přes dosud neuhašená místa. Policisté je z národního parku vykázali a naposledy věc vyřešili domluvou,“ uvedla policie na Twitteru.

Strážci národního parku v sobotu také odhalili, že si turisté v lese rozdělali oheň, řekl ředitel správy národního parku Pavel Benda. „Mám informaci, že na Pravčické bráně byla skupinka turistů. Přístup je z české strany obšancovaný, možná se tam dostali z Německa, ale nemohu to potvrdit,“ řekl Benda.

Strážci podle něj v lese nalezli také místo, kde si lidé rozdělávali oheň, ačkoliv nedaleko zuří lesní požár. „Mám zprávu od strážců, nevím teď, zda je přímo našli na místě, nebo nalezli už jen ohniště. Je neuvěřitelné, co taková skupina lidí dokáže. Je mi z toho smutno. Pro to já opravdu nemám vysvětlení, lidská blbost je s dovolením opravdu nekonečná a bojovat s lidskou blbostí je předem ztracený boj,“ dodal Benda ve vysílání ČT24.

Od soboty platí zákaz vstupu do lesa na vybraném území národního parku, který vydal děčínský magistrát. Zákaz se týká vstupu do lesů na území obcí Hřensko, Mezná, Janov, Růžová, Kamenická Stráň, Srbská Kamenice, Jetřichovice, Rynartice, Všemily a Vysoká Lípa. Výjimku mají správci parku, myslivci či hasiči, policisté a zdravotníci.