TÉMA

Saské Švýcarsko

Hasičům v Českém Švýcarsku se daří zmenšovat plochu požáru. Evakuovaní lidé se ale vrátit nemohou

Hasiči v Českém Švýcarsku v úterý pokračují v hašení požáru v národním parku. Na místě je jich kolem tisícovky z celé republiky. Pomocí dronů zjišťovali, jak to vypadá v soutěskách říčky Kamenice, na tuto oblast se více zaměří. Požár, který vypukl 24. července, se podařilo v pondělí večer lokalizovat, zásah by mohl skončit v řádu dnů likvidačními pracemi. Mluvčí pražských hasičů a vyšetřovatel Martin Kavka řekl, že požár mají plně pod kontrolou. Mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf večer upřesnil, že se v úterý podařilo plochu požářiště zmenšit z 606 na 513 hektarů. Evakuovaní obyvatelé se ale ještě do svých domovů vracet nemohou.
2. 8. 2022Aktualizováno2. 8. 2022, 22:05|

Podařilo se nám lokalizovat požár v Českém Švýcarsku, oznámili hasiči

Hasiči v pondělí k 20:00 lokalizovali požár v Českém Švýcarsku a mají jej pod kontrolou. Informoval o tom generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. Zásah hasičů v parku by tak mohl skončit v řádu dnů. V pondělí v Českém Švýcarsku zasahovalo asi tisíc hasičů včetně desítek speciálně vycvičených lezců, kteří se pohybují v těžko přístupném terénu. Děčínský úřad práce mezitím vyplatil třem lidem dávku mimořádné pomoci. Jednorázově mohou postižení dostat až 69 300 korun.
1. 8. 2022Aktualizováno1. 8. 2022, 23:31|

Ohniska požáru u Hřenska se rychle mění. Nasazená italská letadla musí hasit doma

Boj hasičů s plameny v Českém Švýcarsku se opakuje i v lokalitách, v nichž zasahovali ve středu či v úterý. Pomáhá jim sedm helikoptér a čtyři letouny včetně dvou speciálů z Itálie. Ty se však v pátek ráno vrátí do Itálie, kde jsou potřeba. Česko jedná o zapůjčení letadel se Španělskem a Švédskem. Požár se dál nešíří, pod kontrolou ani po pěti dnech není. Letecká technika ukončila svůj provoz s příchodem tmy.
28. 7. 2022Aktualizováno28. 7. 2022, 21:53|