Hasičům v Českém Švýcarsku se daří zmenšovat plochu požáru. Evakuovaní lidé se ale vrátit nemohou

Události: Hasiči mají požár v Českém Švýcarsku pod kontrolou (zdroj: ČT24)

Hasiči v Českém Švýcarsku v úterý pokračují v hašení požáru v národním parku. Na místě je jich kolem tisícovky z celé republiky. Pomocí dronů zjišťovali, jak to vypadá v soutěskách říčky Kamenice, na tuto oblast se více zaměří. Požár, který vypukl 24. července, se podařilo v pondělí večer lokalizovat, zásah by mohl skončit v řádu dnů likvidačními pracemi. Mluvčí pražských hasičů a vyšetřovatel Martin Kavka řekl, že požár mají plně pod kontrolou. Mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf večer upřesnil, že se v úterý podařilo plochu požářiště zmenšit z 606 na 513 hektarů. Evakuovaní obyvatelé se ale ještě do svých domovů vracet nemohou.

Během dosavadních prací se podařilo hasičům plochu požářiště zmenšit z 1060 hektarů na 513 hektarů. 

Ráno hasiči provedli průzkum pomocí dronů vybavených termovizí. „Prozkoumali jsme všechny sektory a díky dronům jsme objevili ještě nějaká skrytá ohniska,“ uvedl Kavka.

Termovize pomohla odhalit skrytá žhnoucí místa, která by piloti hasících vrtulníků a letadel z výšky neviděli. Na tato ohniska se nyní hasiči zaměří. 

Brífink k zásahu hasičů v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

V noci se vyměnili lidé v terénu. Pohybují se kolem Křídelních stěn, Holubího dolu, u přední čelní stěny v Hřensku, v okolí Bouřňáku a Větrovce. K dispozici mají 341 kusů požární techniky, z toho přes 200 automobilových stříkaček. Na místě jsou dva vrtulníky Armády ČR, dvě policejní helikoptéry a jeden vrtulník Black Hawk ze Slovenska. Zasahují také tři letouny Antonov a dvě švédská letadla Air Tractor.

K pěti letadlům a pěti vrtulníkům přibyly odpoledne německé helikoptéry, které se vrátily z německé strany, kde také hoří. Německé vrtulníky se podle Kavky v úterý ráno stáhly a působily hlavně na domácím požářišti. „Tam je velmi nepřístupný terén,“ uvedl mluvčí s tím, že čeští hasiči mohou těm německým pomoci také při čerpání a dodávkách vody. 

Hasiči spolupracují s vedením Národního parku České Švýcarsko a spolu s jeho pracovníky hlídají kritická místa. Prioritou je podle mluvčího návrat lidí do evakuovaných obcí, to ale ještě potrvá. „Já sám, když jsem prohlížel ty oblasti, jsem došel k názoru, že to není možné. Nedokážeme si zatím představit, že by v tomto probíhajícím zásahu, kdy je na místě spousta hasičů a techniky, se na místo vraceli lidé,“ řekl Kavka.  

Také Rudolf později uvedl, že návrat evakuovaných obyvatel z Hřenska, Mezné a Mezní Louky zatím není možný. Komunikace mezi obcemi je stále hojně používaná hasiči a pohyb po ní by byl nebezpečný.

Nejkritičtější místa jsou stále v Hřensku, kde je nepřístupný terén, a u Křídelní stěny. Popadané stromy odstraňují pracovníci správy parku. V lokalitě jsou už podle mluvčího uhašená místa, i tam ale zůstává dohled.

Odpoledne podle Kavky letadla a vrtulníky zasahovaly zejména na západní straně Pravčické brány, kde byla objevena další skrytá ohniska. „Máme tam i pozemní síly, přeskupujeme je tam, protože terén je velmi nepřístupný, takže se to snažíme nepodcenit a dostat tam co nejvíce vody,“ popsal.

Dalším místem, kde hasiči odpoledne intenzivně operují, je jižní strana Větrovce a hranice s Německem. „Tam jsou ta problematická místa, tam jsme nacházeli skrytá ohniska,“ dodal Kavka.

Uvedl, že skrytá ohniska se objevují také na německé straně, proto se tam také vrátily vrtulníky z Německa, které v předešlých dnech vypomáhaly v Českém Švýcarsku. Několik se jich však ještě v úterý vrátilo na české území.

Dobrou zprávou podle Kavky je, že se v úterý při zásahu nikdo nezranil. Ve velícím štábu se však potvrdila nákaza koronavirem u dvou lidí, další člověk čeká na výsledek testu. Podle Kavky se členové štábu testovali po celou dobu, teď se testují ještě častěji. Část členů štábu koordinujícího zásah hasičů se obměnila. Zásah nákaza nikterak nekomplikuje.

Mluvčí pražských hasičů a vyšetřovatel Martin Kavka k situaci v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Pomalý postup

Postup hasičů je v těžko přístupném terénu pomalý. Cestu si musí klestit pomocí motorových pil a využívají horolezeckou lanovou techniku. „Vzhledem k tomu, že se pohybujeme ve velice složitém terénu, v oblasti Větrovce, Bouřňáku, Trianglu, Křídelních stěn, kam jsme natáhli 600metrové hadicové vedení, tak si to prořezáváme pomocí motorových pil. V některých úsecích musí hasiči zasahovat i jištěni pomocí lanové techniky, takže ta práce je velice zdlouhavá a pomalá,“ popsal Rudolf. V některých případech hasiči mechanicky rozorávají rašelinu a napadané jehličí pomocí ručního nářadí.

I když nad terénem létají vrtulníky a letadla, musí se na každé místo dostat i pozemní cestou. „Vrtulníky shodí vodu na požářiště, ale to dohašování, hledání skrytých ohnisek, zásahy pod převisy, to je na pozemních jednotkách, to se musí překontrolovat,“ uvedl Rudolf. 

Požár hoří na některých místech až do hloubi půl metru, to musí hasiči zkontrolovat a případně proudnicemi rozorat.

Pokud se bude hasičům dařit, bude možné považovat požár za zcela lokalizovaný v řádu dní, poté by se do svých domovů mohli vrátit obyvatelé Mezné, Mezní Louky a Hřenska.

Odměny pro dobrovolné hasiče

V terénu je přes tisíc hasičů. Polovina z nich jsou dobrovolní. „Nemáme síly a prostředky v řadách profesionálního hasičského sboru, abychom takovýto rozsah požáru zvládli sami,“ uvedl šéf Hasičského záchranného sboru České republiky Vladimír Vlček. Podle něj by měl tento ničivý požár otevřít diskuzi o zlepšení podmínek pro dobrovolné hasiče.

Ti profesionální už náročné období zažívají delší dobu – covid, tornádo, nápor uprchlíků z Ukrajiny a nyní požár v Českém Švýcarsku. Dobrovolní hasiči jsou pro ně proto nepostradatelní. „Stojí s námi v jedné řadě. Pro Prahu, bezpečnost i pro nás dělají opravdu hodně,“ ocenil šéf hasičů hlavního města Luděk Prudil.

Zástupci Asociace velitelů jednotek sborů dobrovolných hasičů chtějí vyjednat s ministerstvem vnitra lepší podmínky. „Ve většině případů to dělají zadarmo a od obcí nedostávají žádnou odměnu. Kdyby se k zákonné povinnosti udělala nějaká vyhláška nebo nějaký dokument, který by specifikoval přesnou výši odměn,“ navrhl radní Asociace Ondřej Novák.

Resort debatu o odměnách pro profesionální a dobrovolné hasiče otevřít chce. Týkat by se měla nejen mimořádných prémií v souvislosti s aktuálním požárem. „Systém odměňování chci prodiskutovat v souvislosti s chystanou novelizací krizové legislativy,“ sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Vyšší a jistější odměňování by mohlo zabránit i úbytku dobrovolných hasičů. Za deset let jich ze sborů odešlo zhruba deset tisíc.

Obnova lesa

Podle Správy Národního parku České Švýcarsko nakonec škody nejsou tak velké, jak se obávala, že by mohly být. Mluvčí správy Tomáš Salov řekl ČT, že neshořely cenné historické budovy, a to ani Sokolí hnízdo u Pravčické brány, ani budovy v soutěskách Kamenice. „Horní přístaviště Edmundovy soutěsky je v pořádku, neshořely historické budovy ani lodě,“ uvedl mluvčí. 

Ekosystém lesa se podle něj po požáru začne rychle obnovovat. „Stačil jeden jediný déšť, aby se na spálené ploše začaly objevovat první odstíny zeleně. Není to obnova lesa, ale je vidět, že oheň neměl tak zničující účinky, že by to proměnil v naprostou poušť,“ řekl Salov. 

Připomněl spáleniště z roku 2006 na Jetřichovicku, kde se les sám obnovil. Podobně podle něj bude vypadat obnova lesa po současném požáru.

„Pravděpodobně budeme v příštích několika málo letech svědky naprosto živelné obnovy lesa a na té ploše se objeví porosty pionýrských dřevin, zejména břízy, jeřábu, borovice lesní a topolu osiky. Les úplně změní svůj charakter i strukturu, protože doteď to byly v podstatě smrkové plantáže, které byly sto let staré a padly za oběť kůrovcové gradaci v roce 2018,“ uvedl.

„I fakt, že tam byla tlustá vrstva jehličnatého spadu, která představuje požární problém, blokoval zmlazení lesa a to se teď výrazně změní,“ dodal Salov. 

Studio ČT24: Rozhovor s Tomášem Salovem o obnově národního parku po požáru (zdroj: ČT24)

Nebezpečí dalších požárů ale vedení národního parku nepodceňuje. Hlídky v minulých dnech odhalily několik nedohašených ohnišť, která po sobě zanechali neukáznění návštěvníci parku. 

„Bohužel se stále najdou lidé, kteří i přesto, že v národním parku hoří a že vzdušnou čarou několik kilometrů od nich musí tisíce lidí hasit požár, rozdělávají ohně, nebo v lese kouří a odhazují nedopalky,“ varuje Salov. 

Rostoucí teploty a riziko dalších požárů

Ve středu zasáhnou většinu Čech silná vedra. Teplota může dosáhnout až 34 stupňů. Roste kvůli tomu i riziko vzniku dalších požárů. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z předpovědi počasí ústavu. Výstraha před požáry již nyní platí pro Ústecký kraj, ve středu se pak riziko vzniku požárů rozšíří na další regiony.

„Na většině území Čech kromě výše položených oblastí budou teploty ve středu překračovat 31 stupňů Celsia,“ oznámili pracovníci ČHMÚ. Na západě a severozápadě Čech dokonce mohou vedra podle předpovědi dosáhnout až 34 stupňů. „V důsledku vysokých teplot a deficitu srážek se bude zvyšovat riziko vzniku požárů. Výstraha bude platit pro celé Čechy s výjimkou jižních Čech, Vysočiny a Krkonoš,“ doplnili meteorologové.

Vysoké teploty ztíží práci hasičům v terénu Českého Švýcarska. Proto je podle Kavky nutné dbát na střídání hasičů, kteří se pohybují i v nepřístupném terénu, kde je i samotný pohyb fyzicky náročný. „Budeme velmi často střídat hasiče při práci, je třeba tady mít čerstvé síly,“ řekl Kavka. 

Průtok povodí Labe

Státní podnik Povodí Labe navýšil kvůli hašení v národním parku České Švýcarsko na Děčínsku průtok vody v Labi pod vodním dílem Střekov v Ústí nad Labem. Důvodem byla nízká hloubka v řece od hráze zdymadla Střekov po státní hranici, řekla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová. Podnik má sídlo v Hradci Králové. Zvýšený odtok povodí ponechá, dokud to bude nutné.

Minulý týden Povodí Vltavy zvýšilo odtok z nádrží Vltavské kaskády do Vltavy, tekoucí do Labe, a v pondělí 1. srpna začalo vypouštět vodu z Orlické přehrady kvůli stavbě bezpečnostního přelivu na hrázi.

„Nepříznivé hydrologické podmínky způsobily, že vrtulníky s bambi vaky se u Hřenska potýkaly s nízkým vodním stavem, který jim neumožňoval bezproblémové nabírání hasicí vody z Labe,“ uvedla Bendová.

Povodí Labe požádal o navýšení průtoku v Labi hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO). „Navýšení průtoku bylo operativně vyřešeno vodou z jezové zdrže zdymadla Střekov. Odtok ze Střekova byl navýšen ve čtvrtek 28. července ve 22:00 o 25 metrů krychlových za sekundu, čímž došlo v pátek v časných ranních hodinách ke zvýšení hladiny v profilu Hřensko o více než 20 centimetrů,“ uvedla v tiskové zprávě Bendová.

Obavy z růstu teplot v Saském Švýcarsku

Situace kolem požáru v Saském Švýcarsku se stále nijak výrazně nezlepšila. Hasiči se i nadále snaží zamezit dalšímu šíření ohně a omezit plochu požáru. „Potřebujeme déšť, aby se situace zlepšila,“ prohlásil ráno mluvčí německého okresu Saské Švýcarsko – Východní Krušnohoří Thomas Kunz.

Úřady se ale obávají, že by požár mohl naopak posílit kvůli růstu teplot, který se očekává v Německu tento týden, pokračujícímu suchu a větru.

Hasiči zasahují proti ohniskům a žhavým uhlíkům, které by mohly rozšířit požár do okolí. Při zásahu občas spatří i otevřené plameny a sloupy dýmu, uvedl Kunz. Počet hasičů na místě se v úterý zvýšil ze tří stovek na 550. Pomáhají jim vrtulníky či vodní děla saské a bavorské policie, která kropí okraje cest, aby zabránily šíření uhlíků. Česká strana podle Kavky Německu poskytuje čerpací stanoviště na hranici.

Požár v Saském Švýcarsku se rozšířil do Německa z české strany na začátku minulého týdne.